Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

25.01.2006 Kogt vand og Eriks uge

Kære Vinvenner,

Året må være startet under en gastronomisk stjerne, da én af jer skrev, at han havde hørt om en italiensk minestrone,
der hed noget så mærkeligt som "kogt vand" eller noget i den stil. Det er rigtigt, at der i Centrumitalien findes en ret, som hedder "acqua cotta", ordret oversat "kogt vand". Det er en ret velsmagende specialitet og jeg havde ikke hørt om retten før jeg engang i et andet ærinde var ved Allumiere, nord for Civitavecchia, dér hvor det nordlige Lazio begynder at grænse op til Toscanas "Maremma"-område. Jeg ventede på et lokalt tog. Megen tid i Italien går med at vente, hvis man rejser med det offentlige: jeg tager altid en god tyk bog med på rejsen, men ellers kan man også slå tiden ihjel ved at falde i snak med de andre mennesker, der også sidder og venter. En af de to gamle mænd, der ventede sammen med mig, mumlede et eller andet om, at kun én eneste gang i sit liv havde han oplevet, at et tog kom til tiden: det var i 1944 under krigen og det var tyskerne, der havde styring med driften. "Savner De måske tyskerne?", spurgte jeg lidt drillende til den, der sad nærmest til mig. "Nej for pokker, jeg var partisan, har været såret og har bekæmpet dem med mine teenage-års entusiasme, men toget kom til tiden."Jeg blev nysgerrig og spurgte, hvordan det havde været at være partisan. "Nødvendigt" svarede den gamle kort. Og fortsatte lige som om han snakkede med sig selv: "Jeg hjalp min fader, som var landmand. Han var for gammel for at blive indkaldt, jeg lige en par år for ung. Vi havde to tyskere, der var indkvarteret hjemme hos os. En telegrafist og et motorcykelbud. Tit spiste de aftensmaden sammen med os. Det var smalhans, men da vi kom tilbage fra markerne, havde vi altid en kartoffel, et løg, lidt grønt, alt det vi fandt på vejen hjem, nok til at lave en acqua cotta. Jeg kan ikke huske, hvad den ene hed, men den anden, telegrafisten, hed Günther. Jeg husker ham, fordi han havde lært noget italiensk og spurgte altid, om vi ville vi lave "akva kåtta" til aftensmad. Den var han ret glad for. Også for vinen var han glad, men han drak kun et par glas til maden. Han skulle tit på vagt ved midnat og kunne ikke tillade sig at møde op andet end tjenesteklar. De par timer efter maden brugte han på at læse eller ved at prøve at fortælle os om sit liv i Tyskland. Han viste os de billeder, som han havde hos sig, af sin kone og sine to børn. De aftener, hvor de to tyskere var ude, var jeg også ude. Jeg nåede at deltage i en halv snes sabotage aktiviteter, og da tyskerne et par måneder senere trak sig tilbage nordpå, var jeg med på et baghold."

Her stoppede den gamle og jeg kunne se, at han var lige som færdig med at svare mig. "Hvad så? Hvad skete der under det baghold?" Den gamle kiggede lidt på mig, lidt i jorden, som om han var genert og vendte så blikket væk i tavshed. Den anden gamle, som havde forholdt sig tavs al den stund, brød ind og sagde: "Det var mig, der var sammen med ham, det var mig, der holdt maskingeværet: da der kørte en motorcykel med sidevogn forbi, sagde denne torsk her: "Nej, nej, lad være med at skyde på ham, jeg kender ham, det er Günther: han har kone og børn".
Før jeg nåede at spørge, om det var rigtigt, sagde den første gamle: "Ja, ja det er rigtigt, hvad forskel gør det, en død mindre, de var ved at trække sig tilbage, vi havde jaget dem væk...".
Jeg kunne høre, at det ikke var en efterrationalisering. Der var en vis stolthed, en værdighed og en medfødt sans for anstændighed. Den samme som jeg så ofte har mødt hos mange jævne italienere, især folk fra landet: jeg kunne se, at det, der var sket, var sket og det skulle der ikke broderes videre på. Så for at skifte emne spurgte jeg, om han kunne huske, hvad der var i det "kogte vand". Jeg skulle aldrig have gjort det. Han havde knap nok remset op de første tre ingredienser op, før den anden gamle mand brød ind med "forkert, det skal ikke med".  Lige som med sidste uges minestrone kunne jeg se, at variationerne i temaet kan være mange men melodien altid genkendelig.

Hvis I er nysgerrige efter at kende opskriften på acqua cotta, som jeg fik den fra de to gamle, send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten KOGT VAND i Emne/Subject.

Denne gang vil jeg ikke gentage min fejl fra sidste uge, hvor jeg ikke fortalte, hvad man drikker til. Sagen er dog, at al denne råd og vejledning
om kombinationerne og om hvad der er velegnet til hvad er en smule overdrevet. Man skal blot kigge på, hvad de mennesker der bor i et vinland
gør. Tror I at en vinbonde i Bordeaux vil anstrenge sig for at anskaffe en Loire eller en Alsace hvidvin, den dag der er fisk på bordet og den eller den vinskribent anbefaler Loire eller Alsace? Eller at Chianti-folket vil drikke andet end Chianti til det, der nu måtte være på bordet. Faktisk det modsatte: der er mange, der anser det med at blande for mange vine som noget af en uskik. "Det går ud over helhedsindtrykket". Jeg er ked af at sige det, men al den ypperlige kunst med at matche mad & vin er løbet løbsk og risikerer at ødelægge mere end den gavner. Der er naturligvis fornuft i at finde en vin, der klæder maden, men skrøner som den at man ikke skal drikke vin til asparges o.l., eller at rødvin er et must til ost og hvidvin til fisk, er diktater som intet har med realiteterne at gøre. Det samme gælder dessertvine til dessert: der er desserter, der ikke behøver vin og dessertvine, der er en dessert i sig selv. Naturligvis skriver jeg alt dette velvidende, at det kan skade min... omsætning men som sagt: den slags problemer har man ikke i vinlandene. Derfor til minestrone ville jeg anbefale en Valpolicella Classico 2004 DOC Le Ragose til 75,- kr eller en sprød og fyldig SOAVE CA´ DEL VENTO 2004 til 70,- kr.
Alternativt især hvis I er flere: vor 1,5 liters bastflaske. Chianti 2004 Majnoni Guicciardini til 125,- kr. Der er naturligvis andre forslag og drik ellers den vin I har ved hånden! Jeg vil gerne høre den første, der skriver at for eksempel Nebbiolo 2000 Cascina Baricchi IKKE passede til minestrone.......


48 + 12 = 48  altså: køb 48 flasker og få 12 foræret.

Jeg beklager, hvis jeg ikke gjorde det helt klart, men der er en halv snes af jer, der har spurgt, om mit eksempel blot var et eksempel, eller om det skulle opfattes som et konkret tilbud. Jo, det var et konkret tilbud (som kun gjaldt for Sangiovese 2001), men også et eksempel på hvordan man også kan sælge vin.

Jeg ringede Erik Banti op og spurgte ham, om det var noget han ville være med til. Han svarede: "Carlo, er du begyndt at drikke på arbejdspladsen?" Jeg forklarede ham fidusen og efter at have tænkt lidt på sagen, sagde han: "Det svarer til en rabat på tyve procent. Det kan du ikke klare med de avancer du opererer med, og jeg kan ikke give dig tyve procent rabat på min prisliste (Erik har faktisk en prisliste, men den har jeg aldrig set). Hvad hvis du laver en ERIK BANTIS UGE og kører din gavebod i syv eller måske fjorten dage? Så kan vi se, hvad du har solgt, og jeg kan spæde til med promotionsflasker næste gang du bestiller." Han nævnte ikke, hvor mange promotionsflasker jeg ville få næste gang, men siden Erik er en hædersmand, sagde jeg top til hans forslag. Så kører vi ihvertfald en ERIK BANTIS UGE, eller hvad der ligner, fra idag den 25. januar til den 12. februar 2006. I den periode er der 4 flasker CIABATTA, 4 flasker LE SPIAGGIOLE  og 4 flasker MORELLINO 2003  gratis, når I køber 48 flasker af andre af Eriks vine. Her er de vine jeg har på lager lige nu:

(1) CIABATTA 2003 Morellino DOC Riserva  125,- kr.

(2) LE SPIAGGIOLE 2003 IgT Toscana  115,- kr.

(3) MORELLINO DI SCANSANO 2003 DOC  69,- kr.

(4) MORELL INO DI SCANSANO 2004 DOC  69,- kr.

(5) SANGIOVESE 2001 IgT Toscana  56,- kr.


For at bestille send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. og skriv, hvilke vine I vil have. Frit slag. Indikér venligst om I ønsker vinene leveret  (levering 80,- kr.) eller om I afhenter på lageret.

Jeg ved det godt: der vil sikkert være nogen, der vil se det smarte i at bestille 48 af den billigste og så få fire af hver af de tre dyrere med i købet. Fair nok. Det er spillets regler og vi - Erik og jeg - siger tak med kyshånd!! Sangiovese 2001 er en glimrende dagligvin! Hvis det er den løsning I vælger, send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten ERIKS UGE i Emne Subject. Prisen er så  2.688,- kr. (48 x 56,- )  plus eventuelt  levering 80,- kr. overalt i landet. For det beløb køber I 48 flasker  Sangiovese 2001 og 4 flasker CIABATTA 2003, 4 flasker LE SPIAGGIOLE 2003 og 4 flasker MORELLINO 2003.

Men ellers er et tilbud et tilbud og først til mølle, forbehold for udsolgte vine  "and all that"! (*)

Og mens vi taler om tilbud:

USCOOPS: 12 uspecificerede flasker 300,- kr. (fragt 80,- kr.) sidste tilbudsdag er tirsdag den 31. januar

SCOOPS 2005: tilbuddet gælder så længe lager haves.

1. SCOOP 2006: tilbuddet gælder så længe lager haves.

DE 24, 36, 48: tilbuddet gælder januar måned ud.

HVAD SVIGERMOR DRAK: tilbuddet gælder så længe lager haves.


PINOT NERO:

Fordi det hele ikke skal gå op i hat og rabat, har jeg samlet en lækker kasse af de pinot nero, som jeg har på mit lager. Dyrkes der pinot noir også i Italien? Og hvis ja, hvorfor gør de det? Har man nogensinde hørt om en italiensk pinot noir, der var værd at smage endsige købe? "You will be the judge of that!" køb kassen og fortæl mig! "Ja, ja men hvad er DIN mening, Carlo?" - kan jeg allerede høre nogen spørge. OK, jeg vil sige det sådan: rent overordnet er Italiens klima måske for varmt for den sarte dronningdrue, pinot nero. På den anden side er der i Italien regioner, hvor klimaforholdene er mere balancerede, Piemonte, Lombardia, og vækstbetingelserne mere gunstige for pinot nero. Det er da helt klart, at vinene har en italiensk stil og hvis I leder efter billigere udgaver af de dyre Bourgogne, så er det ikke her I skal bruge jeres penge. På den anden side har samtlige vine i kassen modtaget ros og et par af dem også stående bifald, så måske er der nogle horisonter, der bliver udvidet for den nysgerrige vinelsker. Og nogle fine overraskelser. Med hver kasse vil der være en mere detaljeret præsentation af vinene.

(1) BRIGANTE 2001 Langhe DOC Cascina Baricchi Piemonte  99,-

(2) ABACO 2003 Monferrato DOC Villa Fiorita, Piemonte  65,-

(3) NERO DI VILLA 2000 Monferrato DOC Villa Fiorita Piemonte  215,-

(4) ROSSO DI NERO 2000 Sebino IgT Monzio Compagnoni Lombardia  115,-

(5) CABANON NOIR 2003 Provincia di Pavia Igt, Cabanon Lombardia  90,-

For at bestille en kasse med de fem vine send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten "PINOT NERO" i Emne /Subject.
Prisen er 584,- kr. Levering = 0,- kr. overalt i landet. Kassen sammensætning kan ikke ændres, men de enkelte vine kan naturligvis
bestilles separat.

VINABONNEMENT:

Januar VinAbonnement vil blive distribueret uge fem (fra den 30. januar til den 3. februar).


Ciao,

Carlo

(*) Kunne det lade sig gøre med andre vine fra mit sortiment, det der med 12 gratis hvis I køber 48? Det ved jeg ikke, så meget har jeg ikke sat mig ned og kalkuleret, da jeg foretrækker at fortælle, hvad vinen koster og hvad avancen er, men I kan da altid spørge, thi "at spørge er tilladt, at svare er høflighed". For at modtage et konkret svar på en bestemt vin, send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten "48 + 12............." og så vinens navn i stedet for prikkerne. Grove løjer.

AFHENTNING:

Der er ellers åben for afhentning på lageret beliggende Skodsborgvej 48 A kld., 2830 VIRUM.

Afhentning kan ske i lagerets åbningstider, som  er:
ONSDAG den 25. januar:  14:00 til 17:00
TORSDAG den 26. januar: 12:00 til 17:00
FREDAG den 27. januar:  12:00 til 17:00
LØRDAG den 28. januar:  LUKKET
MANDAG  den 30. januar:  14:00 til 17:00
TIRSDAG den 31. januar:  14:00 til 17:00
ONSDAG den 01. februar:  14:00 til 17:00
TORSDAG den 02. februar:  12:00 til 17:00
FREDAG den 03. februar:  12:00 til 17:00
LØRDAG den 04. februar: 11:00 til 13:30

På de tidspunkter vil Tai R. Pundik yde sit udmærkede salgs- og rådgivningsarbejde.

OBS!! for at sætte lidt skub i afhentningerne yder vi  3% afhentningsrabat.

Rabatten fratrækkes ved betaling. Betaling med kontanter og dankort.

Venligst indiker allerede ved bestilling, om I ønsker at afhente eller få vinene leveret.

Næste mail: KORT EXTRA MAIL SØNDAG den 29. januar 2006.

Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

Webshop

Online Shop
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10