Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

19.12.2007 Hvid til osten

Kære Vinvenner,

Herhjemme gik det nogenlunde skidt: kongerne satte sig i gæld til greverne, der omkring 1320’erne styrede stort set hele landet; Skåne blev kontrolleret af den svenske konge og man skulle vente til Valdemar og Den sorte død rettede op på balancen til fordel for Danmark.

Det begyndte først at gå godt igen, da en kvinde kom til, Margrethe den første, og det siger en del om kvinderne og deres  - åh - gunstige indflydelse på vort liv.

Firenze var også ramt - på cirka samme tidspunkt - af pesten. Med den usvigelige sans for politik og statens anliggender, som vi italienere også kan udvise, valgte en flok unge mænd og kvinder at trække sig væk fra byen i et kloster. En form for karantæne hvorved man isolerede sig fra den øvrige verden og pesten. Tiden blev fordrevet ved at hver person skulle fortælle en novelle for at underholde de andre. Hvad de ellers underholdt sig med, de unge mænd og kvinder, fortæller historien ikke noget om: fortællingerne er saftige nok, men det er også denne mail uvedkommende.

Det der er vedkommende er, at i netop én af novellerne er osten Parmigiano for første gang nævnt. Det sker den ottende dag (novellesamlingen, Dekameron, betyder nemlig “ti dage”) i den tredje novelle, hvor forfatteren Giovanni Boccaccio (1313- 1375) beskriver Slaraffenland:

“… hvor der var et helt bjerg af reven Parmesanost. På toppen af dette bjerg stod der folk, der ikke bestilte andet end at lave makaroni og ravioli, som de kogte i kapunsuppe og lod trille ned ad bjerget…”(*)

Så I kan forstå, at i mit valg af Parmigiano har jeg noget at leve op til!

malvasiadolce.jpg


Lidt praktisk om ostenes konge. Det er kun et kilo og i sin vakuumpakke kan den holde ret længe i et køleskabet. Åbnet kan den holde en ti femten dage i køkkenet under et viskestykke eller i osteklokke. Parmigiano kan fryses, men jeg anbefaler jer kun at gøre det, hvis I skal ud at rejse i mere end et par uger,da den udmærket kan holde i nogenlunde samme tid i køleskabets osteskuffe.

Ved servering undgå at skære den fladt ned men brug ellers gaflen eller knivspidsen til at hakke nogle stykker af klumpen: Parmigiano har en granuleret porøs struktur og den flade skæring lukker porerne og en del af smagen inde i dem. Engang i jeres liv skal I prøve at bide et stykke af med tænderne, sådan direkte fra stykket: det rene Slaraffenland.

Undertiden er det “tilladt” at se bort fra porerne og skære Parmigiano med en ostehøvl: det sker når man har brug for Parmigiano som ingrediens i en ret, som for eksempel i den følgende opskrift, der forener nord & syd: salat med rødbeder, appelsin og Parmigiano Reggiano. For opskriften send mig gerne en mail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “SALAT” i Emne/Subject.

For at bestille én af de vakuumpakkede “klumper” à ca. et kilo som afbildet ovenfor, send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “PARMIGIANO” i Emne/Subject. Pris uændret: 199,- kr./kg.

Som julegave er Parmigiano Reggiano ikke det ringeste man kan give: traditionel dansk er det ikke, men I vil blive overraskede over, hvor kærkommen den er. Vi sender gerne med post eller fragt: 29,- kr. Hvis den bestilles sammen med anden vinordre er fragten for Parmigiano nul kroner.

Enhver vin vil passe fint til Parmigiano. I de sidste par år har man lige som genopdaget kombinationen hvidvin & Parmigiano, især mousserende hvidvin. En Prosecco (75,- kr.) eller en Franciacorta Brut (125,- kr.) ville være oplagt. Jeg har valgt den lige ankomne Malvasia Dolce 2007 fra Tirelli (75,- kr-), fordi den stimulerende kontrast mellem Parmigianos saltede side og Malvasia’ens friske frugtsødme tiltaler mig. Mindre smagsdristige vinvenner ville holde sig til den tørre udgave af Malvasia, Malvasia secca 2006 Tirelli (65,- kr.).

Mit forslag: en kasse indeholdende:
1 kg Parmigiano Reggiano
2 flasker Ombra Prosecco à 75,- kr
2 flasker Malvasia Dolce 2007 à 75,- kr.
2 flasker Malvasia Secco 2006 à 65,- kr.
2 flasker Franciacorta Brut Monzio à 125,- kr.

For at bestille ovenstående kasse send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. men teksten “PARMIGIANO–KASSE” i Emne/Subject.
Pris: 880,- . God Jul-fragt: 0,- kr. overalt i landet.


Ciao,
Carlo

(*) Giovanni Boccacio: “Dekameron”. Oversættelse af lektor J.V. Lind, Forlaget Nyttebøger, Kbh. 1943.
Tre bind med herlige og, for tiden, ret frisindede illustrationer af Herluf Bidstrup.


PS

Hvis I hverken er interesseret i Parmigiano eller i hvide vine, stille eller mousserende, men helst vil vide hvordan det står til med de mange gode vine, som vi har bombarderet jer med i løbet af de sidste par uger, send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “RESUMÈ” i Emne/Subject og kig ellers hvad et hårdtarbejdende og uafhængigt www.vinhulen.dk skriver om vore Barolo Tabui og Schiavenza Barolo: http://www.sitecenter.dk/solaia/vintest/

PPS

Jeres mails idag vil først blive besvaret efter kl 18:00. I akutte tilfælde ring: 4585 1978.


ÅBNINGSTIDER på lageret beliggende Skodsborgvej 48 A i kælderen, 2830 Virum:

I disse dage holder vi afstressende længere åbent og det vil sige:

da vi er på lageret for at klargøre ordrer og pakke gaver, kan det altid betale sig at ringe 4585 1978 for at høre, om vi skulle være til stede og træffe en aftale om afhentning uden for nedenstående tidspunkter:

idag onsdag den 19. december: 12:00 til 17:00 - næstsidste dag for levering til fragtmand til provinsen
torsdag den 20. december: 12:00 til 17:00 sidste dag for levering til fragtmand til provinsen. Levering inden Jul sandsynlig men garanteres dog ikke.
fredag den 21. december: 12:00 til 17:00
lørdag den 22. december: 11:00 til 17:00
søndag den 23. december: 11:00 til 17:00
mandag den 24. december: 11:00 til 13:00
tirsdag den 25. december: LUKKET God Jul!!
onsdag den 26. december: LUKKET
torsdag den 27.december: 12 til 17:00 Fragt sendes til provinsen for levering fredag den 28. Levering inden Nytårsaften sandsynlig men garanteres dog ikke
fredag den 28. december: 12:00 til 17:00
lørdag den 29. december: 11:00 til 14:00
søndag den 30. december: 13:00 til 16:00
mandag den 31. december: 13:00 til 16:00

tirsdag den 1. januar 2008 LUKKET Godt Nytår!
onsdag den 2. januar 2008 LUKKET pga Status
torsdag den 3.januar 2008 LUKKET pga Status
fredag den 4. januar 2008: 14:00 til 17:00
lørdag den 5. januar 2008: LUKKET
søndag den 6. januar: 13:00 til16:00


Ciao,

Carlo

Næste mail: onsdag den 26. december
Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

Webshop

Online Shop
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10