Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

31.07.2011 Skolestart

Kære Vinvenner,

“Kom godt fra skolestart” siger brochurerne og tilbudaviserne der dumper ind i brevsprækket i disse dage. Jeg har ingen ambition til at sætte jer på skolebænken, men det kan være nogle blandt vinvennerne, der vil synes godt om de følgende tilbud: de giver nemlig mulighed for at studere druen sangiovese lidt nærmere. Og derfor er der tilbud for nybegyndere, lidt øvede og viderekomne.

SANGIOVESE

Druen siges at have været importeret af etruskerne. Navnet skulle stamme fra det latinske “sanguis Jovis” det vil sige Jupiters blod. “Siges” og “skulle” fordi det er først omkring slutning af 1500-tallet at vi kan læse om druen, der give “saftige og meget fyldige vine”.

Det er på samme tidspunkt at druen bliver portrætteret(*) og begynder at optræde i dokumenterne med navnet stavet i forskellige varianter: sangioveto, sangiogheto, san zoveto. Mundheldet “kært barn...” bekræftes af sangiovese som dyrkes overalt i Italien – det er Italiens mest udbredte drue. Hvis I møder navne som: prugnolo, morellino, brunello, ja det er sangiovese det hele, i sine to hovedformer, sangiovese grosso og sangiovese piccolo. I Korsika, der var italienske frem til slutning af 1768, hedder sangiovese: nielluccio

Det er i Centrumitalien at druen er mest udbredt: Toscana hovedsageligt, men også Umbria og Lazio. I Marche-regionen finder vi en del sangiovese som sparringpartner til montepulciano-druen I den nordlige Puglia er der også en del sangiovese og I kan regne med at finde den i Valpolicella- området. Mindre udbredt, men dog til stede, er den i Piemonte, Friuli og Sicilien Sangioveses rolle som mest udbredte drue skyldes dog de udstrakte vinmarker i Emilia Romagnas sletter. I bakkerne mellem Romagna og Toscana dyrkes også en del sangiovese og her giver druen vine som er i klasse med de bedste toskaner, hvis de kommer i hænderne på dygtige vinmagere.

STILEN

Sangiovesedruen lader sig “fortolke” og resultatet afhænger meget af jordbund og lagringsmetoden. Meget groft sagt kan vi skelne mellem de unge ikke-fadlagrede sangiovese og de fadlagrede af slagsen.

De unge sangiovese plejer at byde på en frisk læskende tørhed med noter af kirsebær. Farven er som regel rubinrød, aldrig for mørk. Det er vine som egner sig til at blive nydt noget kølige og er de perfekte ledsagere til alskens retter. Det er sjældent gemmevine og burde nydes indenfor tre-fem år fra høsten. De fadlagrede har lidt mere at byde på, både hvad fylde og holdbarhed angår. For at opnå elite-status kræver sangiovese den rigtige jordbund, den rigtige temperatur og en meget omhyggelit arbejde i vinmarken. Producenten skal være meget streng i udvælgelsen af druerne og være parat til at leve med at de optimale forhold for vinhøst kan kikse to-tre gange i løbet af en årti.

Når alle forhold lykkes giver fadlagrede sangiovese nogle af verdens bedste vine hvor elegancen støttes af frugtens substans og længde i smagen. De allerbedste klarer unde besvær sølvbryllupsalderen.

(A) NYBEGYNDERE

Kan starte her ved at bestille en kasse med én af hver af ovenstående vine. Der er sneget sig 10% canaiolo-drue i I Veronis 2009 men ellers er alle vine af 100% sangiovese.

I den viste sammensætning er der kun 18 karton, da der er kun 18 flasker af Pietramora 2006 fra Emilia Romagna. Detailpris ville være 1.131,- (A) “Skolestart”-pris: 950,-. Fragt : 0,- kr.

(B) (C) LIDT ØVEDE

Her foreslås to unge sangiovese ( Ronci di Nepi og Ceregio), to mellemvægter (RossoAssai og Rosso di Montalcino) og to fadlagrede (I Veroni Riserva 2007 og Luianos Chianti Classico Riserva 2008).

(B) Detailprisen for én af : 516,- Fragt 125,- kr.

(C) Detailprisen for to af hver : 1.032,- Fragt: 0,- kr

(D) VIDEREKOMNE

Her viser sangiovese sig fra en af sine mest vellykkede sider med tre Riserva-vine fra tre forskellige toskanske distrikter: Morellino, Rúfina og Chianti Classico samt en perle fra Romagna bakker: Zerbinas Pietramora.

Årgangene og lagringen byder på vine som er både drikkeklare nu og vil kunne gemmes nogle år endnu: I Veroni 2007 til typisk 2017-20, Luiano 2008 til 2015, Morellinos enkeltmark Ciabatta 2007 til 2014-15 og Pietramora 2006 til 2015.

(D) Detailprisen for én af hver er 551,- kr. Fragt 125,- kr.

(E) Detailpris for tre af hver er 1.653,- kr. Tilbud: 1.400,- Fragt 0,- kr.

For at bestille send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “SKOLESTART” i Emne/Subject. Skriv så den bogstav eller de bogstaver I ønsker at bestille.

Ciao, Carlo

(*) http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bartolomeo_Bimbi_-_Grapes_-_WGA02198.jpg

PS: I kan checke alle detailpriser på webshoppen www.carlomerolli.dk eller forlange en liste med både detailpris og engros pris ( hvor tilbudt) ved at sende mig en svarmail med teksten “Sangiovese-LISTEN” i Emne/subject

Årets 3. SCOOP , også en 100% sangiovese, Chianti 2010 DOCG fra Majnoni er udsolgt. Vi – Pietro Majnoni, speditøren og jeg - arbejder på fuldt tryk for at få en ny portion hjem før Italien lukker og slukker pga af august måneds traditionelle industriferie.

Reservationer er både tilrådelige og velkomne: jeg vil skrive så snart som vinen er på lager i Holte.

PPS: Fra dagens vinavisen.dk . 5 stjerne ud af mulieg fem til Zaglia, Pinot Grigio, Friuli Latisana, Italien, 2009, lav alkohol (13%) 50 kr., Glimrende hvidvin med en let gylden stråfarve, en duft af akacie og en smag med frugtfylde, krydderi og et fint lille bid, der gør den velegnet til mad. Prisen er yderst rimelig for så god en vin.

(Min tilføjelse : og endnu rimeligere hvis man skal bruge mindst tolv ens flasker : 39,- kr. flasken.)

ÅBNINGSTIDERNE på lageret beliggende Skovlytoften 1, 2840 Holte:

MEN: husk altid at læse de relevante åbningstider for den kommende uge i bunden af den seneste ugemail. Lagerets åbningstider kan skifte noget i forbindelse med vore aktiviteter, smagninger, rejser o.lign.

I DAG: Søndag den 31. juli: 13:00 til 15:00
Mandag den 1. august: 14:00 til 17:00
Tirsdag den 2. august: 14:00 til 17:00
Onsdag den 3. august: 14:00 til 17:00
Torsdag den 4. august: 14:00 til 17:00
Fredag den 5. august 14:00 til 17:00
Lørdag den 6. august: LUKKET
Søndag den 7. august: 13:00 til 15:00

Ferielukket? Nej: “Rust never sleeps”

Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

Webshop

Online Shop
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10