Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

18.05.2014 Valpolicellaens trip trap træsko

Kære Vinvenner,

"Vi producerer også lidt rødvin", sagde hr. Canoso, som har sendt os en ikonisk god og befriende zen-enkel Soave Classico til 69,- kr. (*). "Det vil sige, vi har druerne, men vi får vinen lavet hos cooperativet her i Monteforte d'Alpone. Måske kan jeg sende dem nogle vareprøver..." Selvom mange cooperativer i dag intet har at misunde private producenter, gav spørgsmålet mig intet gys af velbehag, men dels af høflighed, dels af nysgerrighed sagde jeg OK til vareprøverne.

IKKE SÅ RINGE ENDDA

Nu må I regne med, at jeg er noget forvent: er vokset op med Le Ragose, som faktisk var det første Hus, som jeg importerede fra Valpolicella. Så det var med en smule venlig skepsis, at jeg gav mig til at smage på de røde. Fire vine, hele "pyramiden" af Valpolicella-vinene. Med start fra den basisRosso Veronese 2013 over til Valpolicella Superiore og videre til Ripasso og Amarone. De sidste tre alle fra årgang 2011 og alle af druerne corvina og rondinella. Traditionelt skulle der også være molinara-druer i sammensætningen, men flere og flere producenter udelader den, da den siges at "fortynde" vinen.

VIGNETO SANTACROCE 2013, Colline Veronesi IgT 55,- kr.

Den positive overraskelse startede med netop basisvinen. Hvad skal jeg sige? Dejlig, rund, mundnem, med en lille elegnce. Den perfekte hverdagsvin med sine diskrete 12%. Af de fire røde den eneste som aftappes på produktionsstedet, hos familen Canoso. Til 55,- kr. en sikker vinder i dysten om "valuta for pengene".

VALPOLICELLA SUPERIORE 2011 DOC 75,-

Allerede såsnart som glasset kom til næsen, var der bid. En umiskendelig duft af kirsebær, en duft der går igen, i mere afdæmpet form, i vinens smag. En rigtig vellavet og stedstypisk Valpolicella. Forbilledlig i sit portræt af distriktets kvaliteter: blid, tiltalende, rund og rolig. Virkelig en fornøjelse at have den i glasset og følge dens udvikling, mens man spiser. En vin man meget gerne vender tilbage til.

RIPASSO DELLA VALPOLICELLA 2011 DOC 105,-

Her var jeg lidt mere nervøs: ripasso-vinene er umådeligt populære herhjemme. De bliver solgt som mini-Amarone og intet kan være mere misforstået: formålet med Ripasso-teknikken(**) er at fremstille en fyldigere Valpolicella - ikke en lille Amarone! Hos Canoso lykkes øvelsen fuldt ud: fra Valpolicella'ens 13% til Ripasso'ens 13,5%. Mere behøves der ikke. Ripasso fremstår med en lidt mere moden rubinrød farve og med mere "velour" og i det hele taget med en mere "silket" fremtoning. Dejlig fyldig smag uden indrømmelser til det "bamsede": en harmonisk Ripasso helt by the book. Nu var der kun Amarone tilbage. Hvordan ville den være?

AMARONE DELLA VALPOLICELLA 2011 DOCG 215,-

Af de fire røde er Amarone'n måske den "svageste". Når jeg sætter ordet i gåseøjne, er det fordi jeg savner måske lidt intensitet, lidt koncentration af druematerialet i vinen. Det hele er dog tilstede: tørret frugt, rosiner, nødder, endda en fjern anelse af dadler men det hele i en fortsætligt afdæmpet form. Det er en Amarone, der vil drikkes. Det er ikke en meditationsAmarone: det signalerer alkoholstyrken 14,5% og den meget milde og runde smag. Det er netop vinens rene smag, der redder vinen og er dens "kvalitetsdiploma". Det er lykkedes Canoso at fremstille en Amarone, der er let uden at være tynd. Som sagt ikke nogen imponator men pudsig nok blev flasken tømt alligevel. Som den første af de fire. Canosos stil hvad rødvine angår kan resumeres med tre ord: "en blid hånd". Deres Amarone er helt i pagt med denne stil.

EN PRØVEKASSE

Jeg har importeret en del Soave men ikke så forfærdelig mange af de røde.

Vinene kan bestilles hver især, men hvis I har lyst til at gentage min test, er der særpris på en prøvekasse indeholdende to flasker af hver af ovenstående fire vine. Prisen bliver så 735,- i stedet for 900,-. (Rabatten 135,- kr.) Bestilles her:

Vinene vil blive skænket på lageret søndag den 18. mellem 13:00 og 15:00.

(**) Ripasso, traditionel vinfremstillings-teknik i Valpolicella. Teknikken består i at lade en god Valpolicella-vin hvile nogen tid i fade, som lige er blevet tappet for Amarone. Amarone-resterne indeholder nok sukker til, at en ny gæring går i gang, og ved kontakten med de våde, pressede druerester får Valpolicella’en også tilført en del af Amarone'ns alkohol, farve og fylde. Vinen bliver rundere og blødere efter at have passeret Amarone-fadet.

Teknikken blev genopdaget i nyere tid af vinmageren Franceschetti fra vinfirmaet Masi, og vinen Campofiorin af druerne Corvina, Molinara og Rondinella vandt som den første kommerciel succes. I starten ville familien Masi hævde deres copyright til navnet, men senere blev den frigivet og nu er den optaget i DOC loven. I dag har stort set alle Valpolicella-producenter en ripassovin på deres liste. Flere producenter bruger ord, der har med ripasso a gøre: Passolo, Doppio Passo, Primo Passo, Ripassa, AmaPasso, Gran Passo, Spasso og så fantasifuld/fantasiløst videre, uden dog at vinene altid lever op til teknikkens ånd og funktion.

Teknikken som sådan kan bruges ved alle vine, og man har set ripasso-vine fra Australien og Sydafrika og Danmark. Tegn på succes,ja men som mange gange før har vi set vine og andre produkter bukke under deres succes.......

Ciao, Carlo

PS: Kære kvinder, lige en lille reminder. I er pt. 14. Hvis I venter lidt længere med at tilmelde jer, bliver Fabio og jeg nødt til at invitere drengene med. Og det vil vi helst ikke, da det er en "KVINDE KEND DIN PROP"-aften:

http://shop.carlomerolli.dk/produkter/36-vinsmagninger/1886-kvinde-kend-din-prop-en-oekologismagning-kun-for-kvinder/

Åbningstider på lageret Skovlytoften 1, 2840 Holte

I DAG: fredag den 16. maj: LUKKET. GOD Stor Bededag!!!
lørdag den 17. maj: LUKKET
søndag den 18. maj: 13:00 til 15:00. Smagning på lageret af bl.a. Canosos Soave og Canosos røde Amarone, Valpolicella, Valpolicella Ripasso og Rosso IgP samt Prosecco.
mandag den 19. maj og tirsdag den 20. maj: LUKKET
onsdag den 21. maj: 14:00 til 15:00
torsdag den 22. maj: 14:00 til 18:00
fredag den 23. maj: 14:00 til 17:00
lørdag den 24. maj: LUKKET
søndag den 25. maj: 13:00 til 15:00

Udenfor ovenstående tider: ring venligst 45851978 eller send en mail.

Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

Webshop

Online Shop
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10