Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

05.06.2016 Storebror lillebror

Kære Vinvenner,

( Søndag: besøgende på lageret, der kommer fra København tilrådes at benytte Helsingør Motorvej, da Kongevejen er lukket mellem Virum og Holte pga cykelløb)

Sæt, at det er en fredag, det er juni, det er varmt, rigtig varmt. Når I kommer hjem fra job, har I ikke lyst til at lave mad. Heldigvis har I vist rettidig omhu og før i tog på job, har I tømt køleskabet og lavet en idiotproof "pasta gratinata", der venter på jer. Den skal bare have fem minutter i ovnen til slutopvarmning. De fem minutter bliver brugt til at vælge en vin. Bortset fra et par Lambrusco fra ifjor er køleskabet tomt og den eneste vin, der tilbyder sig, er en vareprøve på den nyligt ankomne Petali. "Er det Petali Rosatos storebror ?" spørger fruen. "Nej, hvis noget, er det dens lillebror". Det er en Toscana IgT, en økovin fra 2015. Ren sangiovese, økologisk og vegan. "Kan en vin være vegan?" "Det er ikke vinen, der er vegan: den er velegnet til folk, der sværger til den veganske spise- og drikkefilosofi." "Hvad betyder det?" "Uha, det er et ret omfattende emne men kort sagt er det en livstil, der udelukker alt - mad, tøj, redskaber - der kommer fra dyr." "Vinen kommer fra en plante...." "Jo men ved klarering af vinen, for at få vinen til at komme af med sine urenheder, bruger man klareringsmidler fra dyreverdnen: æggehvide, husblas lavet af fisk og svin." "Skal vi nu...?" "Nej, det skal vi ikke, men hvis der er nogen, der har valgt den livstil, så bliver de nok glade for at høre, at den vin, vi præsenterer idag, er egnet til en vegan diæt. Jeg vælger en vin fordi den smager mig og det er et "ovenikøbet", hvis den er økologisk, biodynamisk, vegan eller katolik. Veganismen er trendy lige nu: der må være en grund til. Alle "trosretninger" og moder er velkomne, sålænge de ikke trækker fra men lægger til. Veganvin? En ny mulighed, der ikke generer nogen og gør nogle glade".

"KRONBLADETS" TEMPERATUR!

Nu er sagen den, at jeg skulle have serveret denne økovegan rødvin lidt koldere. Av! jeg hentede to isterninger i fryseren. Der var straks enighed om, at det var en dejlig vin. "Koster den lige som roséen?" "Nej, den er faktisk billigere: at lave en god rosé eller en god hvidvin er altid vanskeligere og derfor dyrere end at lave en god ung rødvin. Rødvinen passer som sådan sig selv. Hvide og roséer kræver ekspertise, håndelag og især gode druer. Resultatet er, at denne økovegan Petali Rosso Igt 2015 koster 87,- kr. dvs. atten kroner billigere end storebror Rosato - som er iøvrigt ved at være udsolgt: hvis alle dem, som jeg har spået vil komme tilbage efter flere flasker engang de har smagt Petali Rosato for første gang, virkelig kommer tilbage for at købe, så har jeg luksusproblemer: genbestilling...

Lad os se. Imedens, hvis I er blandt dem, der elsker rene, rubinrøde, unge sangioveser, skal I ikke tøve et sekund. I vil glæde jer over denne røde Petali (="Kronblade") Rosso:

PASTA GRATINATA:

"idiotproof". Især hvis man bruger følgende fremgangsmåde: vælg pasta med æg. Den koger hurtigere. Kog den lidt hårdere end "al dente": den vil koge færdig i ovnen. Æg: regn to hele æg pr. person. Fløde: pisk æg og fløde sammen. Har I en smule safran eller gurkemeje, så tilsæt også det til fløden og æggene. Det giver en flot farve og hvis det er safran (i stilke) så husk at bløde den lidt op i en smule lunkent vand før anvendelsen. Ost: riv flere slags ost: pecorino, parmigiano og hvad I nu har i køleskabet. Gerne fåreost alene, der giver lidt pift til retten. Grøntsager: hak sammen rucola, purløg, basilikum. Grøntsager kan snildt erstattes med kogt skinke og grønne ærter. Dog synes jeg, at om sommeren burde man give grøntsagerne fortrin.

Fremgangsmåde: lige som når I tilbereder en lasagna. Slut af med rigeligt revet ost. Husk at dække til med sølvpapir. Det glemte jeg og det første lag blev lidt tørt. Siden det er sommer, kan pasta gratinata nydes også koldt. Til to personer: 500 gram fettuccine. Mindre kan gøre det, men så er der en smule til dagen efter.

DESSERTEN? JORDBÆR !

Siger man "fragole" (jordbær) i Italien, udløser det straks et par kombinationer: fragole e limone (jordbær med citron), fragole e panna (jordbær med piskefløde). I Verona hjemme hos en vinproducent lærte jeg at sætte pris på fragole all'Amarone. Da jeg igår skulle smage den Vinsanto, som Cantalici sendte med deres Petali og Chianti Classico, fik jeg ideen om at prøve den på jordbær. Lidt af en helligbrøde, da Vinsanto er en ædel dessertvin, der bør nydes solo. Jeg kunne dog ikke modstå fristelsen også fordi det var en 2011, dvs. en ung Vinsanto: jeg ofrede et halvt glas af den på en tallerken jordbær. Fruen siger, at det er en uskik at købe jordbær så tidligt i sæsonen. Coops "Samvirke" skriver, at nu kan vi spise danske jordbær fra april til september takket være nogle nye dyrkningsmetoder. "Jordbær smager først godt, når man selv kan plukke dem, ikke før." Jeg lod Samvirke vinde dysten. Skær jordbærrene i to, drys dem med meget lidt sukker, hæld Amarone over så den næsten dækker. Dæk til med film og sæt dem på køl natten over. Dagen efter har I en dessert så englene bliver snallet af den. Samme fremgangsmåde med Vinsanto: men jeg havde ikke tid til at vente til dagen efter.

Nu er Vinsanto mange ting. Der er også forskel på de Vinsanto, der fremstilles i Toscana, Umbria, Veneto og Trentino. Forskel på druer, lagring, alkoholindhold og smag, fra tør, halvtør hele vejen til sød. Cantalici 2011 er af den lidt rundere type, meget intens og vedvarende i sin honningsødme. Til jordbær var den perfekt og man burde patentere kombinationen!

"DET HÅRDTARBEJDENDE PANEL".......

.....hos Vinhulen.dk. Det er det, jeg plejer at skrive og de færreste forestiiller sig, hvor hårdt det faktisk er at smage på vin. Jeg kan allerede høre flere vinvenner, der gerne ville ile til undsætning og hjælpe mig med opgaven, men spøg til side, det er et seriøst og hårdt arbejde. Så meget mere respekt for Vinhulens one-man panel, der troppede op veloplagt i søndags og smagte sig igennem alle de fjorten vine, der var med på Lambrusco Festivalen. Imponerende indsats også at skrive alle de indtryk ned, som vinene gav anledning til. Et grundigt og fuldstændigt professionelt arbejde. Ihvertfald grundigere end det jeg nogensinde har præsteret! Her finder I de Lambrusco, som Michael Christensen har smagt og givet en kort beskrivelse af:

Beskrivelserne kan snildt bruges som guide til den PRIVATE Lambrusco smagning, som jeg varmt kan anbefale til alle interesserede eller blot nysgerrige: et sæt rækker til ti medsmagere eller måske kun syv, hvis de vil studere Lambrusco på en mindre...seriøs måde:

Ciao, Carlo

PS: Idag, søndag aften skulle have været sidste frist for forudbestilling og -betaling af følgende vine: Assieve 2014, Moro Polo 2011 & 2012, Giffarró.

Assieve bliver sendt afsted, mens for de andre tre forlænges fristen til den 12. juni. Se alle vinene, der kan forudbestilles og -betales til en lavere pris, her:

Og: Cantalici rosé og deres Chianti Classico og Chianti Classico Riserva "Baruffo" er nu på lager:

FAQ:

"Er min forudbestilte og forudbetalte vin kommet?"
Læs svaret her:

Hvad kan jeg nå at forudbestille til en lavere pris?

Åbningstiderne på lageret Skovlytoften 1, 2840 Holte

Kør gerne helt ind i indkørslen på højre side af den røde bygning.
Udenfor følgende åbningstider: send en mail eller ring 4585 1978 for at træffe aftale.

IDAG: søndag den 5. juni: 13:00 til 15:00 Tillykke GRUNDLOV!!!
mandag den 6. juni: LUKKET
tirsdag den 7. juni: LUKKET
onsdag den 8. juni: 14: til 18:00 OBS!!!
torsdag den 9. juni: 14:00 til 17:00
fredag den 10. juni: 14:00 til 17:00
lørdag den 11. juni: LUKKET
søndag den 12. juni: 13:00 til 15:00 Hvis godt være (minus regn og blæst) vinsmagning i gården

Webshop

Online Shop
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10