Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

23.07.2017 Nærvegetar weekend

Kære Vinvenner,

Der er sikkert nogen af mine italienske bekendte, der vil skrive og skælde mig ud: "Carlo! Hvad laver du?! Bruger du courgetteblomster til pynt?". Helligbrøde! Det er panden, der er det rigtige bestemmelsested for courgetteblomster. Vendes hurtigt i en pastella (mel og vand, hanens eller danskvand; andre gange: mel, vand, en smule øl, et æg) og steges i varm olie. Salt efter behag. Er man fingerfærdig, kan man forsøge sig med at fylde blomsterne med mozzarella og en ansjos. Himmerig mundfuld og garanteret succes som forret eller sommerret, hvis man har blomster nok. Vinen dertil? De garvede og trofaste vinvenner vil ikke blive overrasket, hvis jeg skrev, at jeg nød sjatterne af en "Medaglie", Lambrusco di Sorbara, mens jeg tilberedte ikke blomsterne men"stilkene" dvs selve courgetterne. Skær dem i rondeller, kom lidt olivenolie på en varm pande, læg rondellerne i med lidt salt og kun en smule peber og lad dem stege på medium blus. Husk at vende dem på medium blus og I har en superlækker vegetarret, som vil gøre Medaglie og mange andre mousserende vine ret.(*)

VEGETARKALASEN

Det bliver nemt at fortsætte med at spise vegetarisk, da markerne bugner med gode danske grøntsager, men som I kan se fra billedet, gemmer der sig en bakke ret uvegetar "culatello" bag Medaglie. Hvad er "culatello"? Det bedste og korteste svar får I fra Charlotte Sylvestersen, der fortæller om denne delikatesse i sin omfattende og altid værd at følge www.italy.dk: Culatello, der som Parma skinken fremstilles af den centrale del af grisens skinke, der her bliver skåret fri af knoglen, befriet for fedtet og formet til en stor pære.

- I gamle dage, da hver familie kun havde få grise gående, udså man sig den skinke, grisen IKKE havde siddet på: - den er efter sigende mere mør! Derefter bliver Culatello'en saltet og aromatiseret med vin, peber og hvidløg og pakket ind i griseblære eller tarm og bundet op med snor. Culatello lagres i ventilerede lokaler på Po-sletten mellem 10 og 12 måneder.

Culatello fra Zibello er D.O.P. garanteret siden første juli 1996.
En Culatello di Zibello vejer mellem 3 og 5 kilo, når den er færdig-lagret.

I 1996 blev der produceret omkring 7.000 Culatello di Zibello.

Culatello di Zibello med DOP må kun fremstilles i kommunerne Polesine, Busseto (Giuseppe Verdis hjemby), Zibello, Soragna, Roccabianca, San Secondo, Sissa og Colorna, der alle ligger i Parma provinsen.

Svinene til produktionen skal være opdrættet i regionerne Lombardia og Emilia Romagna efter de samme metoder, der gælder for de svin, der lægger lår og bag til Parma- og San Daniele skinker.

Man spiser Culatello for eksempel som forret skåret i tynde skiver eller som tilbehør til aperitif'en med Parmigiano Reggiano i stykker ledsaget af et glas hvid Malvasia vin eller den let perlende røde Lambrusco vin fra zonen.

DANSK CULATELLO ?

Det er hverken grise eller koldt, fugtigt vintervejr, der mangler i Danmark, så mon ikke der snart er en svineslagter, der giver sig i lag med eksperimentet? Jeg har ihvertfald Lambrusco til det. Hvad? Har I endnu ikke set Lambrusco lyset? Bliv klog på stadset med dette pædagogiske tilbud. Prisen fejler ikke noget!

Men jeg har sandelig også en anden dejlig vin, der ville passe både til vegetarretter og til kødretter. I kender den godt, men jeg skriver om den nu, fordi der er på lageret de sidste knap tohundrede flasker og jeg ved, at 2015 er den årgang, I kommer til at savne, engang den er udsolgt:

BAROLO TIL VEGETARRETTER ?

Det entusiastiske svar ville være, at Barolo passer til alt, fra cornflakes til rødgrød med fløde. Basta. Det lidt mere sobre svar er "det kommer an på hvilke vegetarretter". En kraftig suppe, en ditto minestrone, flere retter med kartofler (Janssons fristelse for eksempel), en løgsuppe, en salat med fetaost, en melanzane alla parmigiana, ville alle have glæde af en veltempereret ung Barolo og gerne en ung én fra en af de mere "åbne" årgange, som for eksempel 2011 og 2012. Alt er relativt og når vi taler om "åbne" årgange, må vi huske at vi taler stadigvæk om Barolo: fra en god familie har selv en "åben" årgang et liv på ti-femten år. Prøv for eksempel én af disse 2011, som sættes på en kortvarig promotion frem til den 1. august:

Ciao, Carlo

PS: Efter anmodning fra hele syv vinvenner har jeg forlænget fristen for de sicilianske vine fra Luigi Romano, Tenuta dell'Abate, til søndag aften - und nix weiter:

Og engang I er kommet tilbage fra ferien og får tid til at studere de mails, I har været oh så dejligt fri for under sommerferien, vil I opdage nogle følsomme og kærtegnende vine til ENGROS pris:

ÅBNINGSTIDER på lageret beliggende Skovlytoften 1, 2840 Holte:
Udenfor nedenstående åbningstider: send en mail eller ring til 4585 1978

IDAG: søndag den 23. juli: 13:00 til 15:00
mandag den 24. juli: LUKKET
tirsdag den 25. juli: LUKKET
onsdag den 26. juli: 14:00 til 17:00. TILLYKKE MATHILDE!!!
torsdag den 27. juli: 14:00 til 17:00
fredag den 28. juli: 14:00 til 17:00
lørdag den 29. juli: LUKKET
søndag den 30. juli: 13:00 til 16:00 Vinsmagning i gården på lageret.
mandag den 31. juli: LUKKET

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8