Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

11.02.2018 Sgavetta Festasio og Tasca

Kære Vinvenner

Torsdag den 8. februar, klokken ca. tolv. Der skal ikke meget mere end et par spæde stråler sol, før katten allerede er der. Katten ejer solen. Schiavenza ejer nebbiolo'en. Sammenligningen vil give mere mening næste uge, når jeg skriver lidt mere om nebbiolo vinene fra 2014. Idag, da jeg nu har tudet jer ørerne fulde af velkendte vine som Barolo og Nebbiolo, er det tid til at lave et ordentligt hop til den anden grøft og føre jer på "usikker grund". Det er en spændende og eventyrsom rejse, hvor farerne som "frizzante", "bundfald", "naturvine", "lavt sulfitindhold" lurer under hver prop. Det værste er dog, at vi skal møde druer, som er stort set ukendte!

SGAVETTA, FESTASIO og TASCA

I dagene 10. til 12. maj 2003 var jeg i Modena, til den første udgave af vinfestivalen "Lambrusco mio". Efter at have smagt både de bedste og de værste fortolkninger af "gudedrikken", sagde min vært Anselmo Chiarli: "Nu skal vi ud og besøge en af mine venner, en matematik professor, der også laver vini frizzanti". Besøget, den søndag morgen, var et af de mest cranky vinoplevelser, der kan bydes en vinelsker. Professor Venturelli havde forvandlet et skur ude i den flade periferi af Modena til et værksted, hvor Georg Gearløs ville have følt sig hjemme. Alle hans vine blev fremstillet efter "metodo classico" og den faldefærdige barak kunne fremvise både et hjemmelavet og sikkert ulovligt køleanlæg, pupitre og hvide vine som havde modnet i over fire år på deres bundfald. En mindeværdig dag og første gang, at jeg smagte nogle for mig, og for de fleste, ukendte druer og Sorbara fremstillet efter metodo classico eller var det "metodo ancestrale", som idag er blevet så populær, ja nærmest "in".

Blandt de druer, der blev snakket om, var der en, som professoren var alene om at dyrke: trebbiano di Spagna eller trebbianino. Intet til fælles med den meget udbredte og almindelige trebbiano, men en drue af ukendt oprindelse og i stand til at give meget spændende hvide vine. Efter anden verdenskrig ophørte man dog med dyrkning på grund af den sædvanlige årsag: lavt udbytte.

Jeg skrev navnet ned og glemte alt om det, indtil for et par uger siden, hvor Claudio Plessi, den producent jeg skal præsentere om lidt, skrev: "Jeg er ved at gøre vinmarken klar til flere vinstokke af den nu udsolgte Trebbiano di Spagna eller trebbianino. Det er en drue, der giver meget lidt og det er kun mig, der fremstiller den 100% ren, hvis vi ser bort fra professor Venturellis cirka tusind flasker, som han sælger til venner og bekendte."

Venturelli! Hans navn kom frem igen og jeg skyndte mig at checke mine notater: trebbianino, sgavetta, festasio, tasca, rugginina !.... Alle de lokale, glemte, indfødte Modena druer, dukkede op fra det fantastiske besøg for femten år siden! I har allerede regnet det ud: so ein Ding......

Foranlediget af en blog af en god svensk vinven og en god prøveflaske derfra (tack så mycket Patrik!) skrev jeg til Claudio Plessi og vi aftalte en prøvesending. Den er lovet på lager onsdag den 14. februar. Advarsel: både priserne og vinstilen er ikke dem, I finder i vinverdens alfarvej. Er det formen på de "nye" vine? Er de udtryk for et ønske om renere fødevarer? Er det en vinbondes lidenskab til sin jord og sine traditioner? Eller er det bare en vincuriositet for de få i få flasker?

SJÆLDENHED ALENE ER IKKE NOK

Mikroproduktioner, ja. Højt niveau af research, ja. Sjældenheden er dog ikke nok. Kvaliteten er top, hinsides enhver tvivl, stilen er "non-interventionist" og vi er i spydspidsen af en vinforskning, som er ikke for alle, men som jeg ikke ville være foruden. Lige som hin solrig søndag formiddag for femten år siden hos professor Venturelli:

COMFORT ZONE

For dem af jer, der ikke har det så godt med at vove smagsløgene frem, har jeg naturligvis en vin, som vil bringe jer tilbage til jeres "comfort zone". Pietro Majnoni har sendt endnu en portion af sin klingende lækre 2016 økologiske Chianti. Den som I kan li' at drikke spandevis, til alt og serveret tilpas kølig. I anledning af vinterferien er der gratis fragt ved køb af mindst tolv flasker:

MARSALA OG SARNUM

Og så er det onsdag den 14., at jeg gerne skulle modtage sendingen af Marsala og andre "sjove" vine fra Sicilien. Hvis speditøren holder sit ord, og det plejer han at gøre, smager vi dem på lageret søndag den 18.

Søndag den 18. februar er det også sidste frist for at forudbestille og forudbetale SARNUM, det røde scoop fra Marche, der er så god, at I altid vil fortryde, at I ikke har bestilt lidt flere af den............

Ciao, Carlo

ÅBNINGSTIDER på lageret beliggende Skovlytoften 1, 2840 Holte:
Udenfor nedenstående åbningstider: send en mail eller ring til 4585 1978

IDAG: søndag den 11. februar: 13:00 til 15:00
mandag den 12. februar: LUKKET
tirsdag den 13. februar: LUKKET
onsdag den 14. februar: 14:00 til 17:00 San Valentino
torsdag den 15. februar: 14:00 til 17:00
fredag den 16. februar: 14:00 til 17:00 Tillykke Oline!!!
lørdag den 17. februar: LUKKET
søndag den 18. februar: 13:00 til 15:00 Vinsmagning af Marsala-vine

Udenfor ovenstående åbningstider: send en mail eller ring til 4585 1978

Webshop

Online Shop
  • 1
  • 2