Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

Uge 28 - 2000

DET BACCHISKE ELEMENT
Har I savnet mig?? Jeg er lige vendt tilbage fra en kombineret ferie og forretningsrejse (vinhandlere er aldrig på ren ferierejse!). De fleste af Jer tror nu, at det har været den ene udsøgte vin efter den

anden, en karusel af Barolo og Brunello, det bedste af det bedste til italienske priser dag ind dag ud. Intet kan være mere forkert. Tværtimod glemte jeg alt om faget og lod vinen komme til mig. Jeg har drukket det, der blev tilbudt, det som de andre drak. Vin der ofte blev spædet med mineralvand, sprite, “gassosa” og - skandale over alle skandaler - , engang også med “det brune vand”, altså

Coca Cola (men det var den aften, da Italien tabte EM i fodbold, så kunne det også være lige meget hvad man drak.) Hvad skulle det være godt for ?? Det skulle være godt for at genfinde det jeg kalder “Det bacchiske element”: at drikke for tørstens skyld, vin som vederkvægende drik og nødvendig fødevare. Tyve dage af den kur, et sandeligt dyk i vinens urfunktion, kan anbefales til alle, der ellers beskæftiger sig med ædle vine året rundt: smagsløgene bliver godt skuret, længslen melder sig, fornemmelsen for de gode vine bliver skærpet, og man er mere modtagelig for at fintføle forskel mellem vin som drikkevare og vin som håndværksmæssig kvalitetsprodukt. Men prøv at høre følgende. I en alder, hvor mange investerer i pensionskonti, aktier eller i mursten, har min skolekammerat Mario investeret i en put & take sø, et stenkast fra vor barndomsgade i Roms udkant. Dér har han stillet op et par skurvogne og campingvogne, to forvoksne soppebassiner og dér tilbringer han det meste af sin tid, under de kølige elmetræer på Tiberens bred. Der er ikke adgang for publikum. Stedet forbeholder Mario

til sig selv, sine venner, sin ex kone. Der er grill og køkkenfaciliteter. Alt i alt et lille paradis på jorden. Da jeg besøgte ham, var han lige som alle de andre i korte bukser og med bar mave i gang med at tilberede en italiensk “lille lunch” med obligate spaghetti,

grillstegte fisk og friturestegte blæksprutringe. Vi havde ikke set hinanden i flere år, og fordi han vidste, at jeg var i vinbranchen, havde han sørget for at skaffe særlig gode flasker på bordet. Desuden havde han påbudt de andre gæster at tage deres bedste flasker med. Aldrig gentager aldrig i mit liv har jeg lagt krop til værre møg og haft

det så godt med det. Det startede med en Balári, lidt perlende hvidvin fra Sardinien. Den var udmærket. I 1987 og måske også i 1988, fordi vinen var fra 1986!! Senere kom to hvide fra Val di Neto: et distrikt i Calabrien som vi skal nok høre mere om, når snakken vil gå om kvalitetsvine. De to var noget yngre: fra 1990! Naturligvis spurgte gæsterne og Mario hvad jeg mente om vinen. De fik sandhenden at vide, men det var de ligeglade med: godt med isterninger og mineralvand. En af

gæsterne kunne godt forstå mig: “alle de industrivine var ikke gode”: Nu

skulle jeg prøve hans hjemmelavede vin. Han skænkede fra en plastikflaske og da mit ansigtsudtryk ikke viste den begejstring, han måske forventede (vinen var totalt oksideret: dårlig og ildelugtende), sagde han: “det er fordi den er fra i forfjor. Du skal prøve den fra iår”. Igen en halvandenliters plastikflaske på bordet og en smule friskere hvidvin, hvis raffinerede eddikestik ville have passet meget fint til den salat, der blev stillet på bordet. Så fortsatte det, slag på slag, med en hvid fra Sicilien, der var så flad, at alle blev enige om, at den skulle have glæde af lidt citronsaft til en anonym flaske, der blev præsenteret som en sød muskat. Men den var hverken sød eller særlig muskatagtig. Snakken gik frem og tilbage men alle vinene blev drukket, godt hjulpet af stemningen, varmen, citronsaften, isterningerne

og mineralvandet. Til desserten tog Mario sine to flasker ud af køleskabet. Det var to mousserende Asti Gancia - ellers et udmærket produkt - men ved et kig på etikettens design kunne jeg gætte, at de var

mindst seks år gamle. De smagte derefter, men alle deltagerne var ligeglade med at friskheden og boblerne var røget sig en tur. Mario undskyldte sin og sine venners uvidenhed og håbede at jeg havde haft det

godt. Mit svar lød: “Aldrig har jeg drukket mere elendige vine og haft det så godt.” PS En advarsel: det er ikke alle beskåret at sætte pris på endsige nyde elendige vine. Det kræver en lang og engageret karriere i kvalitetsvine.

Nogle har spurgt, om jeg ikke handler med billigere vine. Befri mig vel:

det sker at jeg finder noget godt til en fornuftig penge, engang imellem. Det er sket med denne CASTIGLIONE ROSSO 1998. En rød bordvin af ren sangiovese druer. Producenten er den hårdtarbejdende familie Trappolini fra Castiglione in Teverina i provinsen Viterbo. Pavebyen Viterbo, som besøges hvert år af mange danskere, ligger i Latium, men druerne til denne Castiglione Rosso henter Trappolini i grænseregionen Umbria.

Castiglione er en dejlig rubinrød, rund bordvin, der forener det bløde daglige væsen med et sundt, lidt rustikt men dog blidt bid. Den perfekte vin til hverdagsmad men også en glimrende ledsager til skovture, til grillstegt kød og til påskelammet. Denne årgang 1998 kan nydes nu og vil holde de næste to til tre år. Den umbriske sangiovese har nemlig styrke og karakter, duft blot til den og bliv ikke narret af den fornuftige pris: det er en god vin fra den hårdtarbejdende Trappolini familie.

Pris: 4.000 ITL x 0,0040 = 16,-
Hjemtagelse 10,-
Ialt 26,-
Avance 40% 10,40
Ialt 36,40
moms 25% 9,10
IALT 45,50
Oprundet 46,-
JULITILBUD 40,-
inkl. moms (gælder kun i JULI måned)

Prisen gælder ved køb af 12 flasker gerne blandet fra de tidligere ugers

tilbud(***). Prisen er for vinene afhentet i Virum efter nærmere aftale. Levering 50,- kr. ex. moms/68,75 inkl. moms i Storkøbenhavn; 85,- ex. moms 106,25 inkl. moms resten af landet.

OBS Fakturerede reservationer gemmes højst i ti dage. Derefter bliver vinene kun reserveret, hvis der rigelig af dem. Hvis ikke, bliver de solgt til næste bestiller.

(***) = tilbuddene kan ses ved at klikke sig til www.carlomerolli.dk

De venligste hilsner,

Carlo Merolli

Webshop

Online Shop
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10