Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

Uge 14 - 2001

Jeg blev voldtaget af denne vin

Siden 1959 har Antonio Ferrari gemt en helt enestående vin. Nu er den kommet hertil. Men der er kun 120 flasker at gøre godt med.

Dette er ikke en "historie fra de varme lande", selv om det netop er varmen, der er årsagen til det hele, nemlig den varmeste vinhøst i mands minde - den i 1959 i Manduria i det italienske Apulien.

Dengang var der ikke mange fine fornemmelser - barriques, pointsystemer, vinguider ... Jo, Luigi Veronellis "I Vini di Italia" var udkommet i 1956, men den var noget elitært, der talte om kvaliteter, enkeltmarker og strålende potentialer.

Dengang var det vinindustrien, der gav tonen an: Få kvalitets-handelshuse à la Antinori, Ruffino, Marchesi di Barolo og Leone De Castris plus et hav af mere eller mindre hæderlige aftappere, der købte vin hist og pist og solgte den videre til en uhyre lav pris uden smålig skelen til navn, oprindelse og druesammensætning.
Dengang var det fransk vin og champagne, der blev drukket af de italienske velhavere. Pøblen drak deres inferiøre vine, og det med at drikke vin var ikke ligefrem et tegn på raffineret livstil. Man blev jo beruset af de 2 liters-flasker, som man fyldte hos den lokale vinhandler.
Dengang som i dag var Apulien storleverandør af blandings-vin til resten af Italien og til Frankrig, Spanien og Tyskland. Derfor var det almindeligt, at pengestærke industrifolk fra Norditalien købte vin i Apulien, tappede den i Piemonte, Veneto og Lombardiet og solgte den med en kreativitet, der er lige til at blive nostalgisk over.

Jeg mener, at branchen er blevet mere strømlinet, reglementeret, hygiejnisk og teknisk, og at fremstillingen af vin er blevet højteknologisk. Men savner vi ikke den lidt mere løslupne omgang med anonyme vine, som vi ikke skal være så underdanige overfor?
I hvert fald savner jeg en smule, om ikke vinene, så nogle af personerne, skurkene, bag vinhandelen. Som fx den aftapper, jeg mødte under min første messe-deltagelse i Genova ...

Jeg stod ved hans stand og var mildest talt meget skeptisk over for hans vines påståede piemontesiske oprindelse. Og endnu mere skeptisk over for deres kvalitet.
Vinene både lugtede og smagte muggent. I dag ville jeg ikke tøve et sekund, men dengang var jeg en vinnovice og producenten et meget kendt navn. Derfor tav jeg.

Det gjorde den tyske indkøber ikke, og på sit bedste italiensk satte han ord på, hvad jeg også mente: - Disse vine smager af gamle mugne klude!
Aftapperen kiggede meget alvorligt på tyskeren og sagde: - Hvilken indsigt! De må være kender! Netop på de vinmarker, hvor druerne til disse vine stammer fra, har man udkæmpet nogle store slag under første verdenskrig. Der er mange, mange ukendte soldater begravet på disse vinmarker. Vinstokkerne suger næring fra underjorden, og det er stoffet fra de faldnes uniformer, der giver mine vine dette særpræg, et særpræg, som vi værner meget om og er stolte af.

Om vin vidste jeg ikke meget, men kunne godt lide historie i gymnasiet, og derfor vidste jeg, at de nærmeste slag under første verdenskrig var udkæmpet mindst 500 km længere østpå. Ellers var jeg hoppet på den.
- Det er løgn, tænkte jeg ved mig selv. - Nu skrider tyskeren.
Men det gjorde han ikke. Om det så var, fordi han ikke var så stiv i historie eller havde tilpas dårlig samvittighed på grund af samme, er svært at sige. Men han gik ind i forhandlinger, og der er sikkert mange tyskere, der har drukket den vin og fået historien genfortalt - den med uniformerne og det stoflige præg.

Dengang var der dog også samvittighedsfulde aftappere. Der var blot ikke noget publikum til dem. En af de sjældne fugle er Antonio Ferrari, født i 1913. Han købte vin i Apulien og tappede den i Galliate ved Novara i Piemonte, et stenkast fra Malpensa-lufthavnen.
Han var blevet fascineret af det magiske Apulien og endte med at købe en gård i Salice Salentino. Men det var senere. I 1959 var han med til at høste en Primitivo-drue, der var begyndt at tørre på vinstokkene. Det skyldtes den store varme og den teknik, der består i at vride stilken på klasen, så druerne kun får tilført en minimal mængde næring og begynder at tørre - en kunstig form for Trockenbeerenauslese, som man kender den fra Tyskland og Østrig.

Vinen blev fragtet til Galliate i Piemonte, og Ferrari var klar over, at han havde med noget stort at gøre. Efter at have solgt noget af vinen standsede han alt salg af den Primitivo 1959.
Siden har vinen lagret i tre store fade af kastanjetræ. Det er kun fornyligt, Antonio Ferrari lod sig overtale til at gøre noget ved vinen, nemlig da han mødte Gregory Perrucci og hans kone Betty Gorla.
Gregory og Betty er drivkræfterne bag Accademia dei Racemi, et firma, der blandt andet har som mål at give den apuliske drueproduktion den kvalitetsplads, som den fortjener. Det sker ved at hive den ud af moradsen med masseproduktion og ved at "genopdage" de gamle apuliske druetyper.
Antonio Ferrari må have fattet sympati for de to unge vinfolk og i dem fundet de rigtige arvtagere til sin vinskat. I hvert fald er vinen fra 1959 her nu. Den hedder Solaria Jonica, den kommer i halvliters-flasker, og alle, der har smagt den, er faldet ned af stolen.

Alle vi, der har med vin at gøre, leder efter åbenbaringen, den store overraskelse. Vi vil gerne chokeres ved at smage noget, som vi ikke havde smagt før.

En vinskribent sagde til mig - Jeg er blevet voldtaget af den vin.
Overdrevet? Nej. Og alle, der har ledt med lys og lygte efter en vin, der kan klare chokolade, kan indstille jagten: Her er den!
Men Solaria Jonica er også den fødte meditations-vin.
Jeg burde naturligvis passe på med de store ord, for ellers har jeg ikke noget at bruge næste gang, jeg møder en stor vin. Men jeg tror, der vil gå nogen tid.

Jeg har investeret i 120 flasker af dette stykke italiensk vinhistorie.

Alla Salute!

 

A SOLARIA JONICA 1959, PRIMITIVO 14%
Pris for 1/2 liter: 720 kr. gratis leveret overalt i landet.
Hvordan jeg er nået frem til prisen 720 kr. pr. flaske, fremgår af udregningen nedenfor.
 

 

B ROSSO DEL SALENTO, APULIEN 1998
For dem, der synes, at det petervæltemig er mange penge for ovenstående halve liter gammel rødvin, kan Accademia-folket byde på en dejlig håndplukket Rosso del Salento 1998 til meget fornuftige 45 kr. inkl. moms leveret fragtfrit overalt i Danmark ved køb af mindst 12 flasker.

Sådan fremkommer min pris på 720 kr. for Solaria Jonica 1959, Primitivo, 14%

Prislistepris, 90.000 ITL x 0,004

360,00 kr.

.
Hjemtagelse
12,00 kr.
.
Avance 55 %

204,60 kr.

> 576,60 kr.

25 % moms
.
144,15 kr.
I alt inkl. moms
.
720,25 kr.
Oprundet 720,00 kr.

Webshop

Online Shop
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10