Kære Vinvenner,
Det er sjældent, at Baldo praler af sine vine eller bruger tid til at profilere sine vine i medierne. Musikken skifter når talen falder på BAROLO CHINATO. Chinato (udtales "ki-nar-to") er en specialitet, en delikatesse som stadigvæk kendes kun af få, selv blandt vinelskerne.
Cappellanos Barolo Chinato er simpelthen den bedste. Nok fordi Huset har haft tid til at udvikle sit produkt: Cappellano var den første til at producere vinen, og de har altid haft den på deres vinliste. Siden 1865, som en plakat i firmaets dagligstue bevidner. Hvad er Barolo Chinato? Det er god Barolo (her ligger hemmeligheden) tilsat sukker, alkohol og diverse krydderier bl.a. kinabark (heraf navnet: Chinato), stjerneanis, rabarber, kardemomme og kommen. Kinabark indholder kinin, som er et virksomt middel mod malaria og Barolo Chinato havde således sin faste plads i vinbondens medicinskab. Barolo Chinato er en fremragende dessertvin til især chokoladeholdige kager. Idag serveres den som bydevin, aperitif og som folkekær
fordøjelsesfremmende middel. Jeg har også prøvet at varme den op: var der nogen der sagde glögg ?....
I den åbne flaske mister vinen kun lidt af sin intensitet og kan holde i månedsvis.
Mange har gjort og prøver stadigvæk at gøre Cappellano kunsten efter. To blandt de mest vellykkede forsøg er:
Schiavenzas Barolo Chinato 215,- kr. og Calissaja, som er en genistreg af Natale Simonetta fra Cascina Baricchi: en
Pinot Nero Chinato til 200,- kr. "Calissaja" er det latinske navn for kinatræet. Om Pinot Nero kan klare krydderierne?
Mon ikke! efter at have smagt på Calissaja sagde jeg til Natale Simonetta: "Kør ud til Cappellano med et par flasker og hils fra mig." Natale svarede at ja, det vil han gøre, men der skete ikke noget. Han var nok for beskeden, men så mødte de engang hinanden på et værtshus i Alba og faldt i snak.
Dagen efter kørte Natale ud til "il Maestro", som smagte og roste. Jeg har købt tres flasker af Natales første årgang, 1999: en for nebbiolo gudsbenådet årgang, som I vil se fra følgende.
For at bestille send blot en svarmail til
Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.
med teksten CHINATO 325,- i Emne/Subject, hvis I ønsker Barolo Chinato fra Cappellano
For at bestille send blot en svarmail til
Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.
med teksten SCHIAVENZA 215,- i Emne/Subject hvis I ønsker Barolo Chinato fra Schiavenza
For at bestille send blot en svarmail til
Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.
med teksten CALISSAJA 200,- i Emne/Subject, hvis I ønsker Pinot Nero Chinato fra Baricchi
Ved køb af alle tre (pris 740,- kr.) er fragten 0,- kr. overalt i landet. Ellers er fragten 45,- kr.
RISERVA 1999 BAROLO SCHIAVENZA
Telefonen ringede kl. 07:55 i morges. Det var fru Schiavenza, som bildte mig ind, at hendes mand havde sagt OK til at sælge mig
240 flasker mere af deres fabelagtige 1999 Riserva Barolo. Naturligvis skulle jeg betale "en smule mere", fordi hendes mand havde sagt, at "sidste gang købte Merolli guld og betalte det som om det var blik." Jeg vidste ikke, at jeg var så dreven udi metalhandel. Sagen er snarere, at jeg købte FØR vinen fik 97/100 points og "Solen" på Veronellis vinguide. "Sol-symbolet kan ikke oversættes i point og bliver kun givet til de vine, som anmelderen giver sin absolutte præference, sindet i bevægelse, blødende hjerte and all that. Nu er der kø og den gode familie Schiavenza bliver kimet ned: "Anche dall'Alaska hanno chiamato", dvs. "De har sågar ringet fra Alaska". Jeg kan godt forstå, at der er nogen der vil varmes op af solen fra 1999 i Alaska og jeg kan også godt forstå, at familien vil score lidt kasse ud på det. "Unfair nok", sagde jeg til Fru Schiavenza", men er De nu sikker på, at det er Deres mand, der har fundet ud af prisforhøjelsen? For mig lyder det mere som bondekonens list og snusfornuft.....". Jeg sparer jer for den lange klagesang, som strakte sig fra hvad skal vi gøre med årgang 2002 ("Lad mig smage på vinen først", sagde jeg) til Berlusconis infame indflydelse på alt godt i livet, især landbrugslivet.
Fra min side har jeg besluttet: ingen prisændringer, ingen forhøjelser og ingen rabat. Prisen på 250,- kr. rammer plet lige som vinen gør.
Der er stadigvæk små fyrre karton på lager og tyve til i Serralunga. Riserva 1999 er formodentlig Danmarks p.t. bedste Barolo, og den bliver ved med at samle på consensus og gode anmeldelser. Om jeg stolt sender de gode danske anmeldelser videre til Fru Schiavenza? Næppe!! Det bliver mig for dyrt!
For at bestille send blot en svarmail til
Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.
med teksten "ALASKA!! i Emne/Subject.
Prisen er 250,- kr./flaske. Forsendelse er = 0,- kr. ved køb af minimum seks flasker (pris 1.500,- kr.): Ellers: 75,- kr. overalt i landet.
RIVALERNE:
Mange af jer har spurgt, om Sacravite og Starsa ikke er den samme vin med to forskellige etiketter. Nej, det er de ikke: faktisk, om noget er de rivaliserende. Hvorfor "rivaliserende"? Fordi Sacravite produceres af Donato D'Angelo og Starsa af hans kone Filena Ruppi. Det er ikke sådan, at vinen er den samme og så skifter man bare etiket! Filena ejer tyve hektar ved landsbyen Barile, Tenuta del Portale, og hendes vine gør hvert år
Donatos vine rangen stridig - således fik hendes Riserva 2000 Aglianico to glas i Gambero Rosso (pris hos os: 125,- kr.). Sacravite spiller mere på toner af let med bestemt frugt, en vin der nærmest kræver at ledsage maden, især kødretter, mens Starsa satser mere på det koncentrerede og det dæmpede, hvad garvesyre angår. Begge vine har personlighed og en trofast skare af "aficionados": Ikke mindst på grund af prisen: 60,- kr. Før i tiden var der prisforskel, men mand og kone er blevet indbyrdes enige om ikke at konkurere på prisen. Produktionen af Starsa er langt mindre end den af Sacravite. Begge vine er klare nu og vil kunne tåle videre lagring med ynde: to-til tre år til. Vi havde vinen hjemme første gang uge 9 ifjor og signalementet kan godt genbruges:
"I min søgen efter topvine til fornuftige priser har jeg smagt og købt hjem denne rødvin fra Basilicata. STARSA fremstilles af aglianico-druen. Jeg valgte den, fordi den er en lysende modvægt til de alt for runde og tit flade eksemplarer af apuliske vine, der er så populære lige nu. Aglianico har rygrad som en nebbiolo og vokser på skråningerne af Vulture-vulkanen, hvor klimaet ligner mere det, som hersker på de piemontesiske bakker end det vi forbinder med resten af Syditalien. Det er denne kølighed, der pakker frugten ind og opretholder vinens drikbarhed. I bliver ikke trætte af STARSA og vinen vil vokse med opgaven: fra dagligvin til vin til italiensk buffet og så videre helt frem til ovnstegt lammekølle, hvor Starsa brillerer ved at ledsage og balancere kødets fede og krydrede smag.
Det med "topvine" var måske en smule for generøs, hvad Starsa angår, men vinens forhold mellem pris og kvalitet er i særklasse.
For at bestille send blot en svarmail til
Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.
med teksten SACRAVITE - i Emne/Subject.
Pris: 60,- kr flasken. Levering: 0,- kr. ved køb af minimum tolv flasker. Ellers er fragten 75,- kr overalt i landet.
For at bestille send blot en svarmail til
Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.
med teksten STARSA - i Emne/Subject.
Pris: 60,- kr flasken. Levering: 0,- kr. ved køb af minimum tolv flasker. Ellers er fragten 75,- kr overalt i landet.
Ved bestilling af minimum tolv flasker gerne blandet Sacravite/Starsa er fragten 0,- kr.
CARLOS TOLV = 18 diverse Barolo fra Cascina Cucco à 2.500,- kr.
Der er nu kun 49
sæt tilbage på lageret.
For at vide mere om tilbuddet og vinene forlang gerne "EXTRA MAIL: Carlos tolv"
PARMIGIANO:
Jeg har modtaget mange bestillinger, men venter med fakturering til guldklumpene er hjemme, da de varierer noget i vægt. Det betyder, at hvis De
har sendt en bestilling og intet hørt fra mig, er det fordi jeg venter lidt endnu med at sende fakturaen. For en god ordens skyld er prisen er 195,- kr/kg
og ikke som fejlagtigt averteret 185,- kr./kg. Jeg beklager fejlen.
TEOBALDO CAPPELLANO
Det var vor speditør, der gav øgenavnet "Fantomet" til Teobaldo Cappellano. "Han er aldrig til at få fat i, altid
i kælderen eller midt i vinmarken eller andre mærkelige steder: vi skal ringe seks syv gange bare for at at få at vide,
hvornår vi kan hente". Rigtig noget der ville fryde logistikchefen i et stort vinfirma. Men sådan er det
med den gode Teobaldo (Baldo for vennerne) Cappellano. Forleden ringede han og sagde: "Carlo, jeg har noget klart til dig".
Fint: jeg ringer til speditøren som efter et par timer vender tilbage: "Afhentning tirsdag den 6. december. Levering til Virum tidligst fredag den 9.
eller tirsdag den 13. december". Snak om "just in time".
Når det godt kan betale sig at vente på Baldos lune og særegne opfattelse af tid, er det fordi hans vine er så gode som dagen er lang.
Traditionel Piemonte uden megen indblanding fra hans side på naturens gang.(*) Vine der vinder ved lagring og som ikke bliver sluppet ud,
før de er klar. Som belønning på kundernes tålmodighed kan
det siges, at Baldos priser altid har været meget humane og lige som hans vine:
harmoniske. Da Barolo blev solgt til svimlende priser, kostede hans langt mindre: idag hvor Barolo-distriktet oplever en på mange måder selvforskyldt (**) nedtur, er der flere og flere der påskønner Baldos prispolitik, ventetiden eller ej. Derfor vil jeg undtagelsesvis anbefale jer at
forudbestille de vine, I måtte være interesseret i, da mængderne, stik modsat kvaliteten, er lave:
1.200 flasker Barbera d'Alba 2001 DOC 85,-
(Albas svar til Astis Sísula!)
240 flasker Barbera d'Alba 2000 DOC 65,-
( Sidste 240 flasker)
240 flasker Nebbiolo d'Alba 2001 DOC 125,- kr.
(Baldo siger: næsten en Barolo, min bedste vin længe)
420 flasker Barolo Otin Fiorin "Rupestris" 2000 DOCG 285,-
(Blød og langtlevende. Gemmevin i særklasse.)
(*) Baldo nøjes ikke kun med det. Sammen med andre ligesindede vinproducenter fra hele verden, er han med i en forening "Risorgimento Rurale" ("Landbrugets Genfødsel"). Deltagerne har givet sig selv nogle produktionsregler, som omfatter både markarbejdet og kælderarbejdet. Bl.a. i vinmarken: nul kemiske ukrudtsbekæmpelsesmidler, nul kemisk gødning, nul genmodificerede organismer, helst brug af lokale "indfødte" druer. I kælderen: kun anvendelse af druens egne gærflora, nul mekanisk koncentration af mosten, kun gæring ved naturlig temperatur, nul forsødning med druemoster, nul anvendelse af steriliserende filtre. Derved håber de at undgå, at jorden bliver goldere og tørrere, at undgå den smagsstandardisering mange vinlande og vindistrikter er begyndt at byde på. I det hele taget at gå tilbage til en form for vinbrug, som er mere i pagt med naturen. Mange steder i verden er vinen blevet en "commodity", en handelsvare, og det eneste krav, som den skal leve op til, er at den skal være "fit for human consumption".
Nu er det ikke sådan, at disse tiltag alene kan gøre Baldos eller de andre deltageres vine gode: klamphuggere findes også blandt idealisterne, men der hersker ingen tvivl i mine og mange andre vinfolks smagsløg, at i Cappellanos vine kan man smage håndelaget og traditionen, der trækker sin styrke fra bl.a. de regler, som vi har omtalt. Resultaterne kan og bør diskuteres, men kvaliteten er ikke til at tage fejl af. Nysgerrige kan iøvrigt besøge udstillingen "Risorgimentoi Rurale" den 9. og 10. april 2006 hos Villa Favorita ved Vicenza i Norditalien. Programmet bliver bragt på www.villafavorita.it
(**) mellem 1995 og 2004 er det beplantede areal steget med 45% (ca. 529 hektar), der er forsvundet 20% af aftappere (205 firmaer som regel småbrug) og det gennemsnitlige areal pr. vinbonde er steget med 84% (fra 1,23 hektar til 2,26 hektar per vinbonde). Antallet af producerede flasker er steget med hele 66% (fire mio. flasker mere mellem 1995 og 2004). De fire mio. ekstra flasker har ikke været lutter lagkage. Den økonomikse krise i traditionelle eksportmarkeder som USA og Tyskland har gjort resten.
Ciao,
Carlo
AFHENTNING:
Lørdgsåbent: lageret vil holde åbent lørdag den 3., lørdag den 10. og lørdag den 17. december.
Forudgående aftale på 4585 1978 sikrer jer max. opmærksomhed og hurtig ekspedition.
Der er ellers åben for afhentning på lageret beliggende Skodsborgvej 48 A kld., 2830 VIRUM.
Afhentning kan ske enten efter nærmere aftale med 4585 1978 eller i lagerets åbningstider som p.t. er:
TORSDAG den 08. december: 12:00 til 17:00
FREDAG den 09. december: 12:00 til 17:00
LØRDAG den 10.december: 11:00 til 14:00
MANDAG den 12. december: 14:00 til 17:00
TIRSDAG den 13. december: 14:00 til 17:00
ONSDAG den 14. december: 14:00 til 17:00
På de tidspunkter vil Tai R. Pundik yde sit udmærkede salgs- og rådgivningsarbejde.
OBS!! for at sætte lidt skub i afhentningerne yder vi 3% afhentningsrabat.
Rabatten fratrækkes ved betaling. Betaling med kontanter og dankort.
Venligst indiker allerede ved bestilling, om I ønsker at afhente eller få vinene leveret.
Næste (korte) mail: Søndag den 11. december
< Forrige | Næste > |
---|