Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

24.08.2006 ESBJERG: smagningen.

Kære Vinvenner,

Tillad mig at starte ugens mail med et hjerteligt "tak for sidst" til alle de små hundrede Esbjergensere og assorterede vestjyder, der var med til vinsmagning, mandag den 21. august.

Det er absolut ikke sidste gang, at vi organiserer en vinsmagning i Musikhusets smukke og lyse rammer.
Alle så glade og tilfredse ud og hvis der er nogen af deltagerne, der mener at jeg tager fejl, lad mig straks vide det!
Utilfredsheden er ihvertfald ikke det, der skinner fra de modtagne bestillinger. Udover ussel mammon er disse smagninger altid en påskønnelse af vor indsats og især, en god kontrolmulighed for hvad det er I kan lide og især hvorfor.

Derfor tror jeg, at der ville være flere af jer, selvom I ikke bor i Esbjerg, der ville have glæde af en "film" af hvad der gik og hvad der ikke gik, om vinvennernes reaktioner og præferencer. Esbjerg: en dagbog.

PERLENDE VINE: Dem kunne jeg snildt spare mig at tage med til smagningerne, men det ville være dårlig stil: Italien er i den grad et Prosecco, Lambrusco og perlende vin-land. Lidt gik der af dem dog, især Otello og øko Lambrusco blev bestilt, men som sagt var det ikke de vine, hvor man skulle stå i kø for at komme til smagebordet. Også fordi jeg havde skrevet, at de kunne smages som det sidste i smagningen, i stedet for at starte med dem, som det er kutyme. En deltager bemærkede, at Lambrusco aldrig blev hans vin, næsten lige meget hvor meget jeg "missionerede" for den. Det er rigtigt: Lambrusco er en slags mission! På et tidspunkt i fremtiden vil der stå en statue af mig i en eller anden park: "Carlo Merolli: Lambrusco blev hans skæbne". Eller noget i den stil.

(1) SOLIS 2005 Chardonnay  IgT , Zaglia    68,-          10%  FRIULI

(2) MUTINA 2005 Lambrusco Grasparossa di Castelvetro DOC      49,50      0% EMILIA-ROMAGNA

(3) LAMBRUSCO Grasparossa af ØKOLOGISK DYRKEDE DRUER   55,- 10% EMILIA ROMAGNA   E*

(4) OTELLO ROSA af druerne pinot nero & lambrusco      99,-  12% EMILIA ROMAGNA

(5)  VILLA DORAL Prosecco  IgT 2005 flasken med patentprop  55,-  12% VENETO  E*
(frizzante , let perlende tør - genanvendelig flaske) Vin af ØKOLOGISK DYRKEDE DRUER

Lidt mere brogede var reaktionerne på dem, som jeg med snedig underdrivelse kalder: BEDRE DAGLIGE VINE.
I starten skete der noget, som jeg oplever for første gang i en smagning:
deltagerne kom alle kl 16:00. Jeg havde glemt at skrive, at smagningen var, lige som med alle vore smagninger, et kom&gå arrangement.
Og folk gik straks hen til bestemte vine, som om de havde forberedt sig hjemmefra og nøje studeret det omfattende program.
Nu lyder det som om jeg skriver om en fremmed race -  vinosus esbjergensis - men I der læser disse linjer og ikke bor på Djævleøen, bør vide, at I København kommer folk når nu de kan og når det passer dem og kaster sig slavisk over vin nummer et til vin nummer sidst. Sjællandsk grundigkheit? Det ved jeg ikke, med det var en dejlig overraskelse at se, at programmet faktisk blev studeret på forhånd.
 
Og hvad var det, der fængede mest? Jeg starter med det, der fængede mindst: Alberellos 2004s halve flasker. Ingen af dem blev smagt overhovedet, indtil klokken var hen ved seks tiden og - klir klir - jeg tilkaldte mig de tilstedeværendes opmærksomhed ved at fortælle, at det ikke var forbudt at røre ved de halve flasker. Af ren høflighed var der nogen, der smagte og jo vinen var såmænd meget god, med "karisma" som én sagde men halve flasker er for lidt. I Esbjerg ihvertfald. Nej, interessen koncentrerede sig om de to Barbera d'Alba: efter omhyggelige smagninger kom det frem, at "Cappellanos Barbera 2001 egner sig til "god mad" gerne kød mens Baricchis 2004 er til det hele og gerne for sig selv".
Bestillingerne faldt med solomonisk retfærdighed.

Der var til gengæld ikke delte meninger om en vin, som de fleste ikke kendte: "kostald!".
"Hvad er der i vejen med kostald? For en generation siden kom femoghalfjerds procent af landets rigdom fra landbruget!"
Jeg opfordrede til gensmagning og nu delte smagerne sig i to felter: dem der kunne lide Marzeminos agrarduft og de, der ikke kunne fordrage den. Lidt fik vi solgt alligevel. Ingen tvivl om at jeg kan li' den og at den måske er den mest vin-vin i mit sortiment: en uimodståelig brombær farve med violet kant og en stor altomfavnende læskende rustik saftighed. Det rustikke er vi ikke så mange, der sætter pris på længere, kan jeg se fra salgstallene, men ve´den vinhandler der kun importerer vine for det sikre flertal. Få aparte vine hist og pist på en prisliste er med at fremhæve scoopserne. Måske skulle det blive et tema for et kommende seminar: "Kend din vinhandler fra nitterne, ikke fra scoopsene". Det talte jeg lidt om med en gæst. Han fortalte mig, at hans firma altid venter på at se, hvordan potentielle leverandører håndterer en fejl, i prøveperioden, før han indgår en omfattende kontrakt. Til vort held var vi sluppet godt og elegant fra en fejllevering og nu var han her med et par købestærke kollegaer. Så nitterne længe leve!

Anarkos 2005 var også ved at blive en nitter men så huskede vi at stille vinen på køl i isspanden. Anarkos skal drikkes kølig hvis ikke ligefrem kold.
Ellers var der interesse for Te Deum, den gamle kending Cannonau fra Sardinien, ros for den klassiske Classico 2001 fra Terra dei Cavalieri og fin interesse for Aglianico 2001. Begge de sidste to producenter, Terra dei Cavalieri og Donato D'Angelo, skulle vise sig at gemme to trumfer i den højere prisklasse.(6) Starsa 2004  IgT Tenuta del Portale 65,- 10% BASILICATA

(7) Bizantino 2004 Rosso Salento  IgT   52,-    15% PUGLIA  E*

(8) Te Deum Salice Salentino 2004 DOC   58,- 15% PUGLIA

(9) Alberello 2004 Felline halve flasker     35,- 15% PUGLIA  E*

(10) Anarkos 2005 Rosso  IgT  45,- 0% PUGLIA

(11) Aruca 2003 Negramaro Salento IgT , Santi Dimitri, 75,- NY  20% PUGLIA

(12) Cannonau 2004 DOC Cóntini, 82,- NY 12% SARDEGNA

(13) Chianti Classico 2001 DOCG Terra dei Cavalieri,  85,- 10% TOSCANA

(14) Barbera d'Alba 2001 DOC Cappellano,   85,- 10% PIEMONTE

(15) Barbera d'Alba 2004 DOC Cascina Baricchi  82,- 10% PIEMONTE

(16) Aglianico 2001 DOC D'Angelo 85,-   20% BASILICATA

(17)  Belvedere Marzemino Nero 2004 IgT Villa Alessi  85,- NY 20% VENETO


I afsnittet NEBBIOLO & BAROLO & SYRAH var der kun lutter rosende ord tilovers for Barolo og det var rart at se, at gode gamle Cappellano 2000
kunne hold stand helt alene mod Cascina Cuccos angreb. Der blev talt en del om farven
og jeg benyttede atter en gang chancen for at fortælle, at man skal vogte sig for nebbiolo vine, der
har en for t&a elig;t, kompakt og dybrød farve. Nebbiolo skind er tyndt og farven er ikke Barolo, Barbaresco
og Nebbiolos stærke side. Husk at lede efter lyset i glasset. Lyset skal komme indefra. En dejlig granatrød, en dejlig
mørk rubinrød i de unge Barolo, en sund mahogni eller murstensfarve i de lidt ældre Barolo. Slut.
Jo dybere rød farven er, jo mere brombær-agtig, des længere væk kommer vi fra Piemonte. I sydlig retning.

Der blev sat pris på Ghemme 1997 - min jubilæums vin - og naturligvis også på årets fjerde scoop,
Baricchi 2001, mens alle syntes at Vigna Grande 2003 smagte godt men skulle måske have et par år på bagen endnu, før den
var i fuld flor. Rigtig nok men er det så den stakkels vinhandler, der skal lagre vinene for jer? Tilsyneladende ja.
Viste Esbjergenserne forståelse for det? Nej. Heldigvis blev sessionens suveræne sejrherre Cucco ONE og Cucco TWO og derfor ingen klage herfra!


(18) Ghemme 1997 Riserva DOCG enkeltmark Mirasole, Filippo Prolo 89,- 10% PIEMONTE

(19) Nebbiolo 2001 Langhe DOC, Cascina Baricchi  105,- 12% Årets fjerde SCOOP PIEMONTE
 
(20) Vigna Granda 2003 Nebbiolo Langhe DOC Ghiomo 92,-  12% PIEMONTE

(21) Barolo 1999 Cascina Cucco 165,- * PIEMONTE

(22) Barolo 1999 enkeltmark Ceratti 165,-* PIEMONTE

(23) Barolo 2001 Cascina Cucco 165,-* PIEMONTE

(24) Barolo 2001 enkeltmark Ceratti 165,-* PIEMONTE

(25) Barolo 2001 enkeltmark Vigna Cucco 165,-* PIEMONTE

* = 138,75 som en del af et sæt: se vedlagte tilbud og/eller

http://www.carlomerolli.dk/index.php?option=com_content&task=view&id=173&Itemid=93


(26) Barolo 2000  Cappellano* 245,-  10% PIEMONTE

(27) Shará 2002 Langhe DOC Syrah, Cascina Baricchi 115,- 20% PIEMONTE


Det er typisk for smagninger og vinmesser, at efter lidt begynder deltagerne at snakke sammen og anbefale en bestemt vin til hinanden.
Det blev ikke anderledes i Esbjerg og der var ikke gået en time, før der var bud efter Febo. Den skrigende gule etiket gjorde vinen let genkendelig
og da dagen var omme, var der flere der valgte den som smagningens bedste vin. Andre, lige så mange, pegede på Nearco 2000. Jeg havde ikke smagt
vinen længe og pludselig havde jeg en flot svane der var blevet ...endnu flottere. Sådan er det med mange vine: de sover i nogen tid og der sker ikke så meget i flere år i træk: så pludselig i løbet af blot få måneder vågner de til fuld glorie. Nearco 2000 er en supertoscaner (80%sangiovese 20% cabernet sauvignon), som I ville glædelig betale tre-firhundrede kroner for, hvis I havde smagt den. Flere flasker blev i Esbjerg og der er på lager kun ca.
et hundrede flasker. Mit råd: køb den hvis I er til supertoskanere. Køb den også hvis I er til Barolo eller Bourgogne. En stor klassisk vin der vil levere glæde for hver slurk. Sådan siger de i Esbjerg og sådan siger jeg også. I den anden grøft - nul cabernet sauvignon, nul barrique-lagring - men lige så elsket var Eclipse 1999 Chianti Classico Riserva: en perfekt vin til rødt kød og en perfekt Riserva fra Classico-distriktet.

Om Erik Bantis vine vil jeg ikke sige andet end at Morellino 2004 ikke faldt i god vestjysk jord, medens der blev udtrykt stor beundring for Carato 2004
("en kioskbasker") og Ciabatta Riserva 2003 og Anno Quinto 2001. Den sidste også pga. af den lave pris, tror jeg nok. Men mere om Eriks vine næste uge efter hans besøg.

Hvis der var én vin, der gjorde Nearco og Febo rangen stridig som smagningens bedste vin, var det Donato D'Angelo 2001: jammen jammen sikken en dybde, en frugt, en balance!! Flere og flere kom igen og smagte flere gange. Jeg vidste godt, at vinen var super men kunne ikke huske, at den var så super! I ved at jeg hader at prakke noget på jer, men også her lyder befalingen: køb! både til nu, til jul og til kælderen. Årgang 2001 har seks til otte gode år foran sig.

Til slut fandt vi ud af, at man siger balsámico og ikke balsamíco, men jeg gjorde det også klart, at jeg ikke ville forhindre et køb pga. af en forkert udtale.
Og mange flasker Giustis Balsamico har nu fundet vejen til køkkenerne i Esbjerg, Ribe, Skallebæk og sågar Kolding.

Jeg lader smageskemaet og dets rabat-tilbud stå her og lader det gælde august måned ud, som jeg har lovet vinvennerne i Musikhuset og nu
alle jer andre, der ikke var med, medens solen skinnede om kap med skyformationer, der ville have gjort en Ecksberg misundelig.

TOSCANA  &  ERIK BANTI

(28) Febo 2003 Merlot IgT Fattoria di Sorbaiano 175,- 20% TOSCANA

(29) Rosso delle Miniere 2001 Montescudaio DOC 108,-  0% Årets 2. scoop TOSCANA

(30) Eclipse 1999 Chianti Classico Riserva DOCG Terra dei Cavalieri 139,- 12% TOSCANA

(31) Ciabatta Riserva 2003      125,- 12% TOSCANA

(32) Anno Quinto 2001  79,- 0% TOSCANA

(33) Le Spiaggiole 2004 95,- 0% TOSCANA

(35) Carato 2004 IgT 55,- 0% TOSCANA

(36) Morellino di Scansano DOC 2004  69,-  20% TOSCANA

(37) Nearco 2000 Fattoria La Loggia   200,- 10% TOSCANA

LAZIO

(38) Paterno 2001 IgT Trappolini  95,-  20% LAZIO

BASILICATA

(39) Canneto 2003 Basilicata  IgT D'Angelo 135,- 12% BASILICATA

(40) Donato D'Angelo 2001 Aglianico DOC D' Angelo 125,- 12% BASILICATA

Specialitet:
Giuseppe Giusti Balsamico  0,75            95,- EMILIA ROMAGNA 15%

Den eksceptionelle %-rabat, som du finder ved siden af hver vin,
gælder kun for én bestilling i perioden fra selve smagningen til den 31. august.

PRISEN er FØR rabatten bliver fratrukket. Hvis rabatten er 0% betyder det, at prisen er som den er.
For at bestille: Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. .

Mit KØBSRÅD: for at bestille en kasse med 4 af hver af Esbjergs favoritter, send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.
med teksten "6700 TOP" i Emne/Subject.
Prisen er  1.720,- kr. (4 x Nearco (180,- x 4 = 720,-) + 4 x Febo (140,-x 4 = 560,-) + 4 x Donato D'Angelo (110,- 4 = 440,-)
Levering: 0,- kr. overalt i landet inden den 31. august. (Efter den 31. august: levering 80,- kr. overalt i landet.)
På grund af Nearcos begrænsede beholdning gælder dette tilbud kun så længe denne juvel af en vin haves.


Ciao,

Carlo

(*)  "E" ved siden af en vin betyder, at vinen også kan købes Engros, hvis I har brug for det. Forlang særpris.


AFHENTNING:

Lageret er beliggende Skodsborgvej 48 A, 2830 Virum, i kælderen.

http://www. carlomerolli.dk/index.php?option=com_content&task=view&id=172&Itemid=126


AFHENTNINGSRABAT:  3%.
Afhentning kan ske indenfor lagerets åbningstider, som er:ONSDAG den 23. august: LUKKET (Vinsmagning med Erik Banti: se dagens mail)TORSDAG den 24. august: 14:00 til 17:00FREDAG den 25. august: 12:00 til 17:00LØRDAG den 26. august: LUKKETMANDAG den 28. august: 14:00 til 17:00TIRSDAG den 29. august: 11:00 til 15:00 OBS OBS OBS!!!ONSDAG den 30. august: 14:00 til 17:00TORSDAG den 31. august: 14:00 til 17:00FREDAG den 1. september: 14:00 til 17:00LØRDAG den 2. september: LUKKETRabatten fratrækkes ved betaling. Betaling sker med kontanter og dankort. Indikér venligst allerede ved bestilling, om I ønsker selv at afhente eller at få vinene leveret.Næste mail: torsdag den 31. august 2006
http://www.carlomerolli.dk/index.php?option=com_content&task=view&id=92&Itemid=93
Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

WEBSHOPPEN

WEBSHOPPEN
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7