Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

06.02.2008 Mark, dag, bord : et SCOOP

Kære Vinvenner,

En tønde land er nu en tønde land, fra Gedser til Skagen. Det udtryk bruger danske bønder gerne frem for det mere officielle hektar. En hektar, som jeg ynder at sige, er lig med to fodboldbaner, så alle ved hvad vi taler om; men hvad taler de om, de italienske (vin)bønder, når de i Verona siger "to mark land", i Torino "tre dag land" eller "tyve bord land"?

"Campo" (mark), "giornata"(dag), "tavola"(bord eller bræt) er alle måleenheder for areal, som bliver brugt den dag i dag i de forskellige regioner. Jeg sparer jer for biolca, pertica, moggio, starello. I Trentino bruger man stadigvæk "iugero", som er den del jord, som to okser kan pløje på en dag. Det svarer nogenlunde til en fjerdedel hektar og ordet stammer direkte fra det latinske "iugerum", som er nemlig et oksespand med to okser: men lur mig om man ikke har haft kontroverser dengang sælgeren brugte et par gamle, tunge okser en plørefuld vinterdag, mens køberen helst ville bruge unge og friske okser en skøn forårsdag. Tvisten blev nu som regel løst ved at begge parter valgte en opmand.

Gamle måleenheder hører jeg ofte, når jeg taler med vinbønderne, men forleden måtte jeg tyge til ordbøgerne for at genopfriske min hukommelse. Det var da Natale Simonetta nævnte "... det er allesammen folk, der kun ejer et par "giornate" jord...”. Vi talte om en vinsmagning, som HAN ville arrangere med Barbaresco-vine fra HANS venner og naboer.

Sådan blev en smagning født. Jeg sagde til Natale: "OK: du vælger en håndfuld Barbaresco-producenter efter dit hjerte, dine venner, dine naboer, folk hvis vin du sætter pris på og producenter der aldrig eller næsten aldrig har eksporteret, lokale begivenheder, taget lige ud af distriktets hjerte. Og jeg skriver en kort præsentation i indbydelsen. Jeg vil ikke vide noget om dem, du vælger suverænt dem, du synes bedst om og vi lader deres vine blive smagt af vore vinvenner sammen med din Barbaresco 2004, samme årgang for alle deltagere."

INDBYDELSEN: sæt kryds i kalenderen onsdag den 27. februar allerede nu. Detaljerne vedrørende sted, tid og navne på de ti producenter og hvor mange "giornate" disse producenter ejer, vil I få at vide i en snarlig særmail.

Lige nu starter vi med et tilbud på Natales egen BARBARESCO 2004, den der skal tage kampen op mod en halv snes venner. Der er lagt op til en dyst af dimensioner! Jeg har haft lejlighed til at smage denne Barbaresco 2004 to gange i sidste uge, ved to forskellige firmasmagninger. Jeg havde ikke smagt den i lang tid og blev imponeret af den perfekte sammensmeltning af tre elementer i denne vin: dybde, lethed og “sødme”. Storartet! Sådan blev den også opfattet af mange af deltagerne i smagningerne, selv om feltet bød på en perlerække af klasse Brunello og fine Barolo. Barbaresco 2004 fra Cascina Baricchi er klar nu og nebbiolosjælen ligger dybt i vinen med så blød og perfekt rundme, der kun kendetegner de bedste af de bedste i distriktet. Personlig kan jeg lide vinen nu, som den er, efter et lille kvarter i glasset, men seks eller tolv flasker ville pryde i enhver vinsamling og gøre den mere værd om otte til tolv år fra nu. Det er lang tid siden, at jeg har brugt ordet, men denne gang kan jeg ikke undlade at gøre det: SCOOP.

Året 2008s første scoop: ikke kun fordi vinen er det værd, men også fordi prisen er et scoop. Læs hvorfor: i år 2004 har Natale fremstillet færre Nebbiolo-flasker, da han troede meget på druernes kvalitet for at give en top-Barbaresco. Produktionen har så været på cirka firetusinde flasker Barbaresco. Efterhånden kender jeg Natale: hvis han satser hele sin nebbiolo-høst på én vin, er det bare om at følge med. Jeg havde startet forsigtigt med tohundredeogfyrre flasker, dengang vinen netop var frigivet og nu, efter firmasmagningerne i sidste uge, sagde jeg til ham: “Din Barbaresco 2004 er afgjort 215,- kr. værd, men hvis du nu kigger i dine kalkyler og giver mig en bedre pris, kan jeg bruge den for at varme op til den kommende smagning og køber al den Barbaresco 2004 du vil sælge mig.”

Der gik en halv time og så ringede Natale: “OK, her er din pris men du får max. totusinde flasker.” Jeg regnede på den nye pris, tænkte på hvor glade I ville blive for den og svarede “Va bene!” som kan oversættes til dansk som “Hvis bankrådgiveren ringer, er jeg ude at rejse”. Men altså nu er herligheden her:
mark_dag_bord.jpg
Prisen: 165,- kr. flasken. Det er et prisnedslag på hele 50,- kr. og den lille vikingeskibsproptrækker signalerer, at det er noget af et røverkøb vi hjemtager fra det varme land, Natales kældre. Altså: før pris 215,- kr.  Nu: SCOOP-pris: 165,- kr.

Der er som sædvanlig intet minimumkøb. Min anbefaling er en kasse med seks flasker.

For at bestille en kasse med seks flasker send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “SCOOP” i Emne/Subject.
Prisen: 990,- kr. (6 x 165,-). Fragt: 75,- kr. overalt i landet.

Ved bestilling af 12 flasker er fragten 0,- kr. overalt i landet OG der er gratis adgang til smagningen den 27. februar(*).
For at bestille tolv flasker Barbaresco send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “2xSCOOP” i Emne/Subject.

For de nysgerrige men tøvende har jeg “komponeret” en kasse med
2 x Barbaresco 2004 à 175,-
2 x Barbera d’Alba 2005 à 82,-
2 x Dolcetto 2006 à 82,- (**)
Prisen er 658,- kr. og levering 75,- kr. overalt i landet

For at bestille send blot en svarmail med teksten “NYSGERRIG” i Emne/Subject.

Ciao,

Carlo

(*) Som I ved plejer de vinsmagninger jeg afholder at være helt gratis. Denne gang er det ikke mig, der arrangerer, men private vinbønder og betalingen går som delvis dækning af deres udgifter. Entréen koster 150,- kr. pr. person. Pengene bliver refunderet ved køb af mindst tolv flasker gerne blandet Barbaresco 2004, Barbera 2005, Dolcetto 2006 fra Cascina Baricchi.


(**) Denne Dolcetto burde også være et scoop. Jeg har købt ind som om den var det, men har ikke skrevet om den, fordi jeg ved, at der stadigvæk er urimelig mange af jer, der er noget usikre på, hvorvidt Dolcetto er en sød-sødlig vin eller hvad: Dolcetto er en TØR vin. Druen, som den stammer fra, er lille og sød. Dolce = sød; Dolcetto = lille sød, men altså druen; vinen er tør og har en finesse og en elegance, som er en dyr Bourgogne værd. Se hvad der skrives om den:
 
Hej Carlo Jeg var glad for at prøve “DOLCETTO” du kom op med !
Kan jeg ikke får en combi som du skriver i mailen med ”den gode Barbera d’Alba 2005” ?
Det var en vinven, der skrev ovenstående.

http://www.vinavisen.dk/ panel, som gav vinen fem stjerner ud af fem, skrev:

Baricchi, Dolcetto d’Alba, Italien 2006, 82 kr.
Elegant og lækker rødvin. Hvor smager den dog simpelthen godt! Den har
dejlig frugt og et fint krydderi.


Åbningstider på lageret beliggende Skodsborgvej 48 A i kælderen, 2830 Virum:

IDAG:    Onsdag den 6. februar: LUKKET
Torsdag den 7. februar: 14:00 til 18:00
Fredag den 8. februar: 12:00 til 17:00
Lørdag den 9. februar: LUKKET
Søndag den 10. februar: fra 13:00 til 16:00
Mandag den 11. februar: LUKKET
Tirsdag den 12. februar: 14:00 til 17:00
Onsdag den 13. februar: LUKKET
Torsdag den 14. februar: 14:00 til 18:00
Fredag den 15. februar: 12:00 til 17:00
Lørdag den 16. februar: LUKKET
Søndag den 17. februar: 13:00 til 16:00

Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

WEBSHOP!

WEBSHOP