Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

13.02.2008 Sardinien Sardegna

sardinien_sardegna_1.jpg

Kære Vinvenner!

I denne uge er det Sardinien, der er i højsædet med de nye årgange fra én af øens ældste og mest kvalitetsorienterede producenter: Cóntini i Cabras ved Oristano.

På ovenstående “line-up”ser I de vine, der er kommet til lageret i Virum. Der mangler de hvide Vermentino og Karmis, som vil blive aftappet og frigivet senere på året og som jeg håber at have hjemme inden Påske.

Jeg ville gerne have, at I bed mærke i de første to vine fra højre, da det er Huset CONTINIs specialitet:

(1) NIEDDERA ROSATO 2007 Valle del Tirso IgT
Vi starter med en absolut “first”: den friske udgave af Nieddera rosé: årgangen 2007 har været meget gunstig og vinen er en lise at nyde, både solo og til mad. Nieddera-druen kendes ikke fra andre landsdele og man kan sige, at næsten hele produktionen ejes af familien Cóntini og deres fætre, Puddu. Det er en tør, let saltet rosé, vederkvægende og drikkelig som f.....: alene pga. af dens sjældenhed er Nieddera Rosato 2007 et must, som jeg er glad for at præsentere til samtlige vinvenner. Velegnet til lette fiskeanretninger, især til multe og hornfisk men kan drikkes afkølet til stort set alt. Roséelskere: I vil dåne! (68,- kr.)

(2) NIEDDERA ROSSO  2005 Valle del Tirso IgT
Rødvin af samme drue. Fin syrestruktur, der tillader en moderat lagring. Dejlig kirsebærduft og tør, fyldig og varm smag. Fortrinlig til svinekød men også dejlig til krydrede kødretter i lmindelighed. Klar nu og vil kunne tåle tre til fem års viderelagring (101,- kr.)

(3) NIEDDERA ROSSO 2003 Valle del Tirso IgT
Til sammenligning sender vi også årgang 2003 af samme vin (96,- kr.)


sardinien_sardegna_2.jpg

Sardinien forbinder man oftest med Cannonau-vinene, som er nummer to, tre og fire fra højre:

(4) CANNONAU DI SARDEGNA DOC 2005
Druen cannonau kendes fra Frankrig og Spanien som grenache, garnacha eller alicante. En typisk middelhavsk drue hvis oprindelse er usikker: enten fra Spanien til Sardinien eller fra øen til Spanien engang midt i 1200-tallet. Cannonau trives bedst i de varme, tørre klimazoner og vinen er lige så varm og tør, lige mildnet af et aromatisk strejf, der minder om krydderurter, myrthe og rosmarin. Bliv ikke snydt af denne 2005s tilsyneladende lethed: det er en vin, der vil kunne følge jer hele vejen til ovnstegt lam, flæskesteg og krydrede kødretter! Vinen kan holde en fem seks år, men er skabt til her og nu drikning, helst til varme retter men også til charcuteri og vellagrede oste  (75,- kr.). Tonaghe er navnet på vinzonen, som vinen stammer fra.

(5) CANNONAU DI SARDEGNA 2004 Riserva DOC
Cóntini er særlig kendt for deres Riserva udgaver af Cannonau, da vinen undergår en lagring, som altid er lidt længere end lovens påbud (et år). Således er denne 2004 lige frigivet, og når den er i glasset, kan vi smage alle de nuancer en Riserva kan byde på: mødet mellem vinens frugt og træets virke er vellykket og denne årgang 2004 har flere års liv foran sig, mens den er drikkeklar allerede idag efter en lille times luft i en karaffel (125,- kr.). Navnet “’Inu” betyder slet og ret “VIN” på sardisk.

(6) ROSSO CONTINI 2006 Isola dei Nuraghi IgT
Det er Cóntinis forslag til en dagligvin, der kan byde på alt det gode fra øens drue uden at virke for tung hverken i ganen eller på budgettet. Druerne er hovedsageligt cannonau, med tillæg af nieddera, monica, barbera og andre lokale druer. Den er drikkeklar men kan også tåle en moderat lagring: to-tre år fra nu (68,-).

Mit forslag: én af hver af ovenstående. For at bestille en kasse med de seks vine send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “CÒNTINIS 6” i Emne/Subject. Prisen: 533,- + fragt 75,-

Sammensætningen kan naturligvis ændres: send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “CONTINI” og skriv navnet på de vine I ønsker at bestille. Kender I Cóntinis gode vine og køber 12 ens: rabat 8%. Fragt 100,- kr. overalt i landet.


VERNACCIA DI ORISTANO

En omtale for sig fortjener Cóntinis Vernaccia-vine. Hvad er Vernaccia? Populært sagt kunne man skrive: Sardiniens svar på sherry. For dem, der holder af denne type vin, ville det være nok at sige, at vi er i “fino” klasse fra den store almacenista-tradition. Hvad snakker jeg om? Jeg snakker om en velbevaret hemmelighed fra “solens bælte”, (dvs. det sydlige Spanien, Sicilien, Sardinien, det sydlige Grækenland). Vernaccia er en vin, der fremstilles efter langsom iltning og med “solera” metoden. Solera: betyder at vinen bliver stukket om hvert år fra de ældre til de yngre fade; en teknik som Cóntini er den anerkendte konge i. Huset kan fremvise fade fra slutningen af 1800-tallet og den Vernaccia, der sendes på markedet, er mindst ti år gammel.
Dén jeg har valgt er en Riserva, der er tyve år gammel, og byder på funklende ravgul farve, runde og delikate toner af nødder og fine nuancer af tør frugt. Tør men ret mild. Kan nydes solo som meditationsvin eller bruges til de klassiske sardiske tilberedelser som søtunge eller pigvar i Vernaccia-sauce. Fremragende til mellemlagrede og lagrede fåreoste som pecorino sardo og pecorino romano. Alkoholstyrken er på 15%. Flasken indeholder en halv liter og prisen er 155,- kr. Vernaccia di Oristano kan, om ønsket, bestilles separat. Forsendelse: 29,- kr.

(*) Vernaccia:
 Der findes mange druer i Italien, der hedder Vernaccia, både blå og grønne. Navnet er meget udbredt - fx: Vernatsch i Sydtyrol - fordi ordet betyder "noget, der er særegent for et sted"
 - altså en lokal specialitet. Ordet har samme rod som vernacolo, (dialekt, lokalt sprog) vernacular, der betyder folkelig, indfødt. Vernaccia-druen, der anvendes til Oristano-hedvinen, er således ikke den samme som den, der bruges til den kendte tørre hvide Vernaccia-vin fra San Gimignano i Toscana.

(**) Den mærkelige tingest, der pryder etiketten, er en “fassonis”, en sivbåd, som man brugte på Cabras’ brakvandslagune. Magen til dem man brugte på Titicaca-søen og på Nilen.


sardinien_sardegna_3.jpg
Mere om familien Cóntinis vine: http://www.vinicontini.it/englishome.html


Ciao,
Carlo

BARBARESCO Smagning den 27. februar 2008:

der er p.t kun en snes ledige pladser. Jeg ved at mange af jer har holdt mere eller mindre velfortjent vinterferie og har ikke kunnet nå
at tilmelde sig, men jeg bliver nødt til at lukke for tilmeldinger senest den 20., som averteret.

OBS: det er ikke nok at I tilmelder jer på mail!
Tilmeldingen sker denne gang ved at I overfører beløbet 150,- per deltager til 1471 151 57 21 230 (husk jeres navn og angiv blot Barbaresco).
Først når betalingen er modtaget, sendes der en faktura/kvittering.
Pengene refunderes ved køb af mindst 12 af Baricchis vine Barbaresco, Barbera og Dolcetto.

Flere har spurgt om det er muligt at købe et sæt af de ni Barbaresco plus Natales egen: jeg havde ikke selv tænkt på det, fordi p.t. har
jeg kun få sæt udover dem vi skal bruge til smagningen, men der er nu sendt ordre til Italien og interesserede kan bestille et sæt med de
ti Barbaresco for 1.835,- kr.  Levering 100,- kr. overalt i landet.

For at bestille send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “10 Barbaresco” i Emne/Subject.
Smageskema følger med i hver kasse.

OBS! ÆNDRINGER på lageret beliggende Skodsborgvej 48 A i kælderen, 2830 Virum:

IDAG:    Onsdag den 13. februar: LUKKET
Torsdag den 14. februar: 14:00 til 18:00
Fredag den 15. februar: 12:00 til 17:00
Lørdag den 16. februar: LUKKET
Søndag den 17. februar: LUKKET
Mandag den 18. februar: LUKKET
Tirsdag den 19. februar: kun åbent for afhentninger efter telefonisk aftale på 4585 1978/ 4585 1967
Onsdag den 20. februar: kun åbent for afhentninger efter telefonisk aftale på 4585 1978/ 4585 1967
Torsdag den 21. februar: 13:00 til 16:30
Fredag den 22. februar: 14:00 til 18:00
Lørdag den 23. februar: LUKKET
Søndag den 24. februar: 12:00 til 16:00
Mandag den 25. februar: LUKKET
Tirsdag den 26. februar: 14:00 til 17:00
Onsdag den 27. februar: LUKKET Barbaresco smagning
Torsdag den 28. februar: 14:00 til 18:00
Fredag den 29. februar: 14:00 til 18:00
Lørdag den 1. marts: LUKKET
Søndag den 2. marts:  12:00 til 16:00.

Netbutikken og bestilling pr. e-mail: ALTID ÅBENT!!
Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

WEBSHOP!

WEBSHOP