25.03.2008 Tre næser med bonus
Kære Friadgangister,
Hvordan det kunne komme så langt, ved jeg ikke rigtigt, men fakta skal man bøje sig for og her er den sandfærdige historie.
I Cesare Paveses novelle "Il Compagno" ("Kammeraten" 1946) siger den ældre levemand og teaterimpresario Lubrani til hovedpersonen, den unge Pablo: "Tu sei giovane Pablo e non sai che tre nasi son quel che ci vuole per bere il Barolo. Altså: "Du er ung Pablo og ved ikke, at det er tre næser, der skal til, når man drikker Barolo."
Scenen foregår på et hoteværelse, hvor de to er sammen med Linda, der ikke vil binde sig, hverken til den ene eller til den anden. Læser man novellen med en lidt snavset tankegang,
er det oplagt at læse Lubranis kloge ord som en opfordring til at dele flasken alle tre og se hvad der sker. Der er altså en dobbelttydning af sætningen, men det dengang puritanske Italien og især Barolo-producenter foretrak at forstå det med de tre næser som en hyldest til Barolo-finesserne, som er ikke lige forbeholdt alle og kræver koncentration.
Nu er der ikke noget nemmere i verden end at drikke Barolo, så selv en halvforkølet næse er tilstrækkelig, men jeg har altid været fascineret af den fortolkning, den anden, og derfor undrer det mig, at der ikke eksisterede nogen Barolo med det navn: "TRE NASI", tre næser.
En dag sagde jeg til Roald (Als, dansk håndtegner, bladtegnernes sidste bastion mod computergrafikken), at det ville være rart, hvis han tegnede sådan en etiket, med tre næser. "Bare sådan? Tre næser på en etiket? Det er da ulækkert..." Roald mangler ofte sans for det sanselige. "Ja, noget enkelt, sådan à la Leonardo da Vinci, noget nemt og ligetil."
Efter den sædvanlige pantomime med at han havde for travlt, at han skulle vælte regeringen, tegne et par frimærker og skrive et par takketaler, kom han med det lige så sædvanlige forslag: "OK, men hvis jeg virkelig skal inspireres, må vi til kilden og smage os frem." Denne gang skulle jeg selv til alle vinenes livmor og tog ham på ordet: "Vi rejser på fredag."
Det blev til fem travle dage med besøge besøge besøge, smage smage smage. Natale Simonetta fra Cascina Baricchi bød sig som åndelig vært og chauffør. Det med at have en, der gider køre hele tiden, kan ikke overvurderes nok, da det ikke er alle smagsprøver, der bliver spyttet ud. Den sidste dag samlede vi prøverne igen og de blev smagt på gården oppe i Neviglie, hjemme hos Natale. Han havde også en Barolo-prøve med.
Det var en streng blindsmagning og vi så ikke engang flaskerne: glassene var allerede parate på bordet. Roald skulle vælge den vin, han bedst kunne li' og som han ville tegne en tre-næser etiket til.
Almindelig høflighed forbyder mig at fortælle, hvem Roald havde som første valg. En lang italiensk historie med at producenten var firs år gammel og kun kunne sælge sin vin, sådan uden papirer og pengene up front tak og at han var meget dedikeret og hver dag passede sine vinmarker, som lå lidt diffust mellem Serralunga og Monforte. Typisk Roald-valg: lidt retro, lidt bonderomantik og en gammel mand, der lavede vin lige som dengang Roald var ung og ræk mig en lømmetørklæde, er du sød.
Hvad ville en italiener ikke gøre for at please en god gæst! Historien mindede mig lidt om dengang kongen af Sverige, en ivrig arkæolog, kom til Toscana og hver gang fandt en ikke før opdaget etruskergrav. Som de lokale havde brugt et par dage med at præparere til æren for kongen. Nå, men den hyggelige Barolo, som Roald havde som nummer ét, den fra den gamle bonde, vidste sig iøvrigt at være total barriquelagret.
Roald er, lige som jeg og et par andre af jer, en indædt supporter af traditionelt fremstillet Barolo: lang gæringstid, store egetræsfade og den modningstid, som er nødvendig for at Barolo skal leve op til sit ry af kongevin.
Da førstevalget viste sig at være en umulighed, faldt Roald tilbage på sit andetvalg.
Hvilken vin tror I, at Roald valgte som den bedste, den favoritte, den han vil tegne en etiket til?
Den socialdemokratiske statsminister, Jens Otto Krag, sagde i 1966: ”Man har et standpunkt, til man tager et nyt”. Blandt fine og ærketraditionelle Barolo fra de fineste vinmarker og de mest respekterede producenter i Barolo, Serralunga og Monforte, valgte håndtegneren en Barolo Riserva 2000 fra - igen! - Cantine Gemma. Ren barriquelagret vin! - igen.
Så kan jeg komme og fortælle jer, at sådan er blindsmagningens barske regler, at for den valgte vin blev der anvendt delvis brugte og delvis nye barriques, at Gemmas vinmager, Giorgio Barbero, har en sikker og ferm hånd med en stribe af glimrende resultater: ja, jeg kan sige så meget jeg vil, men det var den barriquebefængte Barolo, som Roald valgte både som nr. et og nr. to, den som vi "blev nødt" til at købe. Når hele sandheden skal frem, havde Natale og hans medarbejder Fabio samme vin som nummer to og jeg med skam at melde som nummer et!
Så meget for aversionerne over for barriquelagrede Barolo!
Derfor er jeg bange for, at også I vil komme til at synes meget om denne Riserva 2000 Barolo, som er dyrket og høstet af Cantine Gemma (*) på deres vinmarker i Serralunga. Vinen er tappet i marts 2005. Af denne Barolo Riserva 2000 er der fremstillet ialt sekstusinde flasker, hvoraf de tolvhundrede er udstyret med "Tre Nasi" etiketten.
Sådan kan det gå og når Roald har smagt, valgt og tegnet, hvordan kan vi være uenige?
Årgang 2000: en god årgang, lige en smule mere drikkeklar end for eksempel 1999 og 2001.
Vinen er således klar nu og vil kunne gemmes med fordel de næste fem til syv år.
Smagen? Rene kærtegn for ganen. Klassisk og blid nebbiolo-karakter. Masser af nebbiolo med en finesse som kun er almindelig hos de allerbedste producenter. En Barolo af den slags I vil sige: “træk op en flaske til.”
Da denne Barolo hurtigt vil blive et samlerobjekt på grund af eller....til trods for Roalds etiket, ville det måske være nyttigt at vide, hvem de tre næser på etiketten tilhører. Forfatteren Cesare Pavese vender sig nok i graven men profilen til højre er Roalds egen; yderst til venstre er det min. I midten er det Marco Brebbias, navnkundig restauratør på La Vela i Vedbæk og vært ved utallige Barolo-seancer. Vi spiller også fodbold sammen men vore salige (nogen vil sige halvlallende) udtryk skyldes nok denne mails tilbudsemne:
Vinens pris er 290,- kr./flasken. Introduktionspris indtil den 30. april 2008 er: 249,- kr. (samme vejl. pris som Roalds bog)
For at bestille en kasse med seks flasker send blot en svarmail til
Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.
med teksten "
TRE NASI" i Emne/Subject
Pris 1.494,- (249,- x 6) Fragt: 80,- kr. overalt i landet.
For at bestille en kasse med tolv flasker send blot en svarmail til
Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.
med teksten "
2 x TRE NASI" i Emne/Subject.
Pris: 2.988,- kr. Fragt: 0,- kr. overalt i landet.
BONUS:
Ved køb af ét af de to ovenstående to tilbud kan de første hundrede af bestillerne købe Roald Als nye bog:
"Kvinderne ud af køkkenet: 20 år efter." til favørprisen: 199,- kr. (vejl. pris: 249,- kr.).
Hvis bogens ønskes medsendt skriv da “+ bogen” i Emne/Subject.
Naturligvis er der ikke minimumstvangskøb, men der er et oplagt prøvetilbud:
For at bestille 1 flaske Tre Nasi Riserva 2000 Barolo og en bog “Kvinderne ud af køkkenet: tyve år efter” send blot en svarmail til
Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.
med teksten: “
PRØVE: TRE NASI”.
Prisen er 448,- kr. (Vinen: 249,- + bogen 199,-) Fragt: 69,- kr. overalt i landet.
Der er ingen afhentningsrabat for bogen eller for Barolo Tre Nasi i introduktionsperioden.
Ciao,
Carlo
(*)
Cantine Gemma i Serralunga d'Alba er mest kendt herhjemme som negociant og leverandør til store supermarkedskæder.
Det er derfor ikke alle der ved, at der også er en mindre kendt men særdeles veludviklet landbrugsside med produktion af vine af egne vinmarker: næsten 17 hektar i Serralunga, cru Marenca og i Monforte, cru Giubellino. Gennemsnitlig alder for nebbiolo-planterne er 25-30 år. En af ejerne, og Husets ansvarlige på vinsiden, Giorgio Barbero, er en af distriktets velansete og dygtige ønologer, der udover for sig selv også arbejder som konsulent for andre vinproducenter i Barolo distriktet (Brovia m.fl.).
Disse klassiske Barolo-vine, som produceres af Gemma i begrænset antal, finder kun sjældent eller næsten aldrig vejen til de danske supermarkeders hylder, nok pga. prisen.
Det er derfor, at min anbefaling lyder: vær opmærksom på Tre Nasi (og Tabui fra sidste Jul) allerede nu, mens priserne er tilnærmelige. Lad ikke jeres samling og jeres bord mangle en Tre Nasi Riserva 2000.
PS:
Promotionen PASQUA BASSA fortsætter indtil videre: forlang opdateret liste ved at sende en svarmail til
Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.
med teksten “Pasqua Bassa” i Emne/Subject.
OBS! ÆNDRINGER AF ÅBNINGSTIDERNE på lageret beliggende Skodsborgvej 48 A i kælderen, 2830 Virum:
Her kan I også se, hvornår fragten bliver sendt til det som københavnerne kalder provinsen dvs. Hovedlandet og resten af Danmark.
IDAG: Onsdag den 19. marts 14:00 til 17:00
Torsdag den 20. marts SKÆRTORSDAG LUKKET
Fredag den 21. marts LANGFREDAG LUKKET
Lørdag den 22. marts KUN ÅBENT efter forudgående aftale.
Søndag den 23. marts Påske LUKKET
Mandag den 24. marts 2. Påskedag LUKKET
Tirsdag den 25. marts: 14:00 til 17:00 Fragt til provinsen
Onsdag den 26. marts: 14:00 til 17:00
Torsdag den 27. marts: 14:00 til 17:00 Fragt til provinsen
Fredag den 28. marts: 14:00 til 17:00
Lørdag den 29. marts: LUKKET
Søndag den 30. marts: 13:00 til 16:00 Sommertiden begynder – endelig!
Mandag den 31. marts: LUKKET