Kære Vinvenner !
I de gamle dage sagde man, at man altid skulle bedømme en vinhandler ud fra hans/hendes billigste vin. I dag ville det være en tvivlsom øvelse. Hvorfor det? Fordi i dag findes der
ikke længere dårlige vine. I dag står kontrasten til gengæld mellem industrivine og landbrugsvine.
De første er ofte de billigste, teknisk vellavede men savner både profil, personlighed og giver ikke den udefinerbare men konkrete oplevelse af velvære, som man får, når man spist eller drukker noget godt. Noget man husker for det gode. Engang – for en tredive år siden – kunne man være næsten ethundredeprocent sikker på, at en billig vin også var en ikke særlig velsmagende vin. Jeg kunne skrive en bog om alt det møg jeg har lagt ganen til. Og jeg snakker ikke kun om.... franske vine: meget af det, der kom ud af Italien helt op til midt i halfjerdserne var en hån mod menneskeheden. En dag - efter at have smagt en mindeværdigt elendig hvidvin fra Syditalien - ringede jeg producenten op og efter at have takket ham
for de tilsendte vareprøver, spurgte jeg ham, om han kunne beskrive for mig, hvordan han fremstillede sine vine fra høst til aftapning. “Ja, gerne, men hvorfor det?” “Fordi den obskøne hvide, som den De har sendt mig, og vi har lige med nød og næppe overlevet, fødes ikke ved et tilfælde: der skal et fortsæt og en bestemt produktionsprotokol til. Ellers bliver vinene ikke af sig selv så dårlige.” Han tog det med humor og undskyldte med, at han stadigvæk havde en del vin, som faderen havde lavet, men han var i gang med at ændre radikalt på firmaet. Det gjorde han også og i dag er han én af de etablerede gode landbrugsnavne i Campania.
I dag er alle blevet dygtige. I dag er prisen ikke nogen sikker parameter længere: der findes vine i den pænere prisklasse, som er masseproducerede industrivine. Derfor kan vi risikere at betale en lille hundredelap for noget, hvis produktionsforhold mere er i familie med burhønsavl end med vinbrug.
Om forskellen mellem industrivine og landbrugsvine og om hvordan vi kan lære at skelne mellem dem, vil jeg vende tilbage til en anden god gang. Men da jeg også falder for ussel mammons fristelse en sjælden gang imellem, vil jeg fra nu af markere med (i) (for “industri”) de af mig foreslåede vine, som om end velsmagende er kommet langt fra jordforbindelsen. Alle de andre, der ikke er markeret med (i), er følgelig landbrugsvine.
Lige nu vil jeg foreslå en kasse med 12 landbrugsvine, som I (især de nye Vinvenner) kan bruge til at bedømme mit sortiment. Jeg læser gerne jeres bramfrie anmeldelser og den anmeldese, som jeg synes er den bedste (ikke nødvendigvis den mest rosende!), bliver belønnet med tre flasker Nebbiolo Langhe 2004 DOC fra Cascina Baricchi. Værsgó:
Fra højre til venstre øverst:
(1) Ruvezzo 2005 Salento IgT, Santi Dimitri, Puglia à 55,-
(2) Sangiovese 2007 Lazio igT Ronci di Nepi, Latium à 55,-
(3) Sangiovese 2004 Umbria IgT La Carraia, Umbrien à 65,-
(4) Luianico 2006 Vdt, Toscana à 45,-
(5) Montescudaio 2006 DOC Sorbaiano, Toscana à 75,-
(6) Le Terrazze 2007 Colli Pesaresi DOC, Claudio Morelli, Marche à 75,-
Liggende: (13) Capitel Sant' Eugenio Amarone 2003 DOC, Veneto à 275,-
Fra højre til venstre nederst:
(7) Barbera d'Asti 2006 vinmark Rioglio DOC, Andrea Rinaldi, Piemonte à 65,-
(8) Aruca 2004 Negramaro Salento IgT, Santi Dimitri , Apulien à 85,-
(9) Abaco 2005 Pinot Nero Monferrato DOC, Villa Fiorita, Piemonte à 85,-
(10) Chianti DOCG 2006 Majnoni Guicciardini, Toscana, à 70,- kr.
(11) Rosso Contini 2006, Sardegna IgT, Contini à 68,-
(12) Carato 2004 Toscana IgT, Erik Banti à 79,-
I alt 1.097,-
minus bedømmelsesrabat: 303,- kr.
I alt 794,- kr.
For at bestille en kasse med de 13 vine send blot en svarmail til
Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.
med teksten “BEDØMMELSEN” i Emne/Subject.
Pris 794,- kr. Fragt: 125,- kr. overalt i landet.
Som et nyt tiltag har vi entreret med vinfragtfirmaet ‘Vingaloppen’. Det vil sige, I har længe haft dem som tilvalg for leveringerne: nu har vi bare overgivet til dem hele den følsomme opgave at levere vore kære vinkasser. Vingaloppen håndterer kun vin og har allerede opbygget et ry for nænsomme og servicemindede leveringer. Jeg hører gerne om jeres oplevelser med Vingaloppen. En anden fordel er, at der er faste - og fornuftige - priser for leveringer af flere flasker. (Bestillinger af ikke-rabatterede vine for 2.500,- kr. og opefter leveres stadigvæk fragtfrit over hele landet.) http://www.carlomerolli.dk/index.php?option=com_content&task=view&id=217&Itemid=128
Og så et par hurtige meddelelser:
(1) DELIKATESSER: til de lange og kolde vinteraftener ville det være godt med lidt god mad. Jeg er ved at bestille de kendte taggiasche oliven uden sten i jomfru olivenolie, den længe savnede Balsamico i trekartliters bordeauxflaske, konserves og tunfisk fra Vulcano, pesto fra Rossi i Genova, olivenolie fra Majnoni og et par andre lækkerier. Dog ikke som lagervarer.
Jeg vil importere til mig og min familie og til de Vinvenner, der måtte være interesseret. Prislisten er uden bearbejdelse: forlang den ved at sende mig en svarmail med teksten: “GOURMET” i Emne/Subject. (Parmigiano Reggiano vil være igen i kølerummet ultimo september/primo oktober.)
(2) CUVEER: Den eneste vin, der bærer mit navn er Chiarlis MUTINA Lambrusco Graparossa di Castelvetro DOC (55,- kr.). Jeg rejser til Modena eller får tilsendt nogle prøver hvert år, hvorefter jeg vælger det parti, som Chiarli aftapper for mig med vor MUTINA-etiket, hvorpå står der “Selezionato da Carlo Merolli” dvs udvalgt af yours truly. Desuden har jeg vredet armen om
på min fodboldkammerat Roald Als og ladet ham tegne mesterlige etiketter til Barolo “Tabui 1999 Riserva” og “TreNasi 2000 Riserva”. Det er det hele. Derfor svar til mange vinvenner, der spørger, om jeg vil lancere en særlig Carlo Merolli-cuvee:
Ideen on cuvee hører ikke til min opfattelse af vinverdenen. Vinbonden laver vinen, jeg vælger, I – forhåbentligt! - synes om den og køber den. Cuvee-vine er et udtryk for, at vinhandleren ønsker at ramme bredt, at please så mange som muligt og finde en vin, der på den ene side er stedtypisk og samtidig danskervenlig. Ikke noget odiøst i det. Blot det med det “danskervenlige” kan betyde, at vinbonden “tvinges” til at fremstille ikke den vin han fremstiller, men den vin vinhandleren mener vil sælge mest. Det er det første skridt væk fra landbruget i retning af industri.
Så er vi tilbage til den Champagne, der blev fremstillet hvinende sød for den russiske Zar, ret sød for USA, “gout americain”, til Den med Tyren, som blev fremstillet ekstra rund for det danske marked osv osv. Som sagt: respekt og ingen kritik af den kvalitet, der måtte gemme sig under de forskellige cuvee-frembringelser. Der er et forståeligt ønske, en positiv trang fra vinhandlerens side til at være med i den kreative produktionsfase og meget andet godt kan siges om cuvee-ideen. Det er bare ikke min stil. Jeg har valgt mine producenter – og de har valgt mig - netop fordi vi er som vi er: jeg kan levende forestille mig Teobaldo Cappellanos blik, hvis jeg skulle komme med sådan et forslag, og hvis jeg spurgte fru Maura Schiavenza, ville hun formodentlig svare ved at spørge sin søster “Hent lige dejrullen...”..
Ciao,
Carlo
PS. Luiano-vine får rosende omtale og stjernedrys i dagens www.vinavisen.dk og www.vinhulen.dk. Sangió er dog udsolgt, men genbestilt og på vej til lageret. Riserva 2004 er også ved at være udsolgt.
OBS! ÆNDRING AF ÅBNINGSTIDERNE på det nye lager beliggende Skovlytoften 1, 2840 Holte:
I DAG: Søndag den 7. september: 12:00 til 15:00
Mandag den 8. september: LUKKET
Tirsdag den 9. september: 14:00 til 17:00
Onsdag den 10. september: LUKKET
Torsdag den 11. september: 14:00 til 17:00
Fredag den 12. september: 14:00 til 17:00
Lørdag den 13. september : LUKKET
Søndag den 14. september: 12:00 til 15:00
< Forrige | Næste > |
---|