Kære Vinvenner,
Engang imellem hengiver jeg mig til generelle betragtninger om vor vinhandelsverden med den konklusion, at jeg burde lade være. Ikke at være vinhandler men at hengive
mig til disse betragtninger.
Dog slår det mig mere og mere, at der er ikke megen forskel på mit arbejde og det, som en "vinarius" lavede i antikken. Vi køber vinen, fastsætter salgsprisen og sælger den. I køber den til den fastsatte pris og that's it.
Fin ældgammel tradition, ville nogen mene.
Nu er jeg også almindelig forbruger, lige som jer, og jeg tænkte at det er pudsigt, at jo flere fremskridt vi gør mht. teknologi, transport, distribution osv., jo mindre chance har vi for at forhandle salgsprisen, det vil sige hvor meget vi vil betale for en vare..
Faktisk er der kun loppemarkeder og auktioner tilbage, steder hvor vi som forbrugere har indflydelse på salgsprisen. Alt andet er fastsat à la "love it or leave it". Internet og det store udbud af varer (vine) har jeg som forbruger kun den frihed at købe til den faste pris eller lade være. Alt dette, på det såkaldte frie marked, det marked som fremhæver den enkelte forbrugers valgfrihed, den samme enkelte forbruger som tværtimod ingen chance har for at forhandle endsige øve indflydelse på den fastsatte slutpris.
Hvor vil jeg hen? Et lille eksempel: da jeg var knægt, handlede min mor i Valmelaina, vort lokale marked og Roms næststørste. Det lukkede klokken fjorten. Mor handlede altid lige før lukketid. Det var på det tidspunkt, at de handlende, især dem der solgte grøntsager og fisk, var mest medgørlige hvad priserne angik. Banansælgeren frygtede min mor. Hun valgte altid de bananer, der var "tigrate" dvs med leopardpletter. "De er nok gamle de bananer her hvad? Du skal ikke have så meget for dem....". Og så nævnte hun en pris.
Det var åbningsreplikken. Et teaterstykke som altid endte med, at enten fik min mor sin vilje i første akt eller også at den stakkels sælger nægtede at sælge, for så at løbe efter min mor, når hun var på vej væk af markedet. Men det var altid hende, der bestemte, hvor meget bananerne skulle koste.
Er det der jeg vil hen? Nej, ikke nødvendigvis tilbage til de tider men engang imellem savner jeg det samspil, der gør handlen mere interessant og ja, mere fordelagtig, for begge parter. Nettet burde være det oplagte sted for det, for engagerede, handlende kunder, men faktisk er det kun en lang række af diktat-tilbud jeg oplever. Både som sælger og som køber.
Derfor har jeg tænkt på et lille eksperiment. I kan her forlange en formular og en komplet lagerliste. I sender formularen tilbage udfyldt med de vinnavne, som I vil købe og de betingelser under hvilke I ønsker at købe (pris, levering, betaling osv). Jeg besvarer og dér starter forhandlingen. Skulle jeg ikke være interesseret i jeres "tilbud" svarer jeg bare "Takker nej".
For at forlange formularen og prislisten send blot en svarmail til
Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.
med teksten "BANANER" i Emne/Subject.
Og nu til de gode gammeldags tilbud til fastpris (og alligevel):
Sådan ser SCOOP’et Zanovello ud. (Georginerne er genbrug). Prisen er 69,- kr. flasken og vinen har med bravour klaret lufttesten. Nej, det er ikke sådan, at jeg har smidt flaskerne i luften, men at det halvtfyldte (vinhandlere er et optimistisk folkeslag) glas har fået lov at stå natten over på køkkenbordet for at se, hvordan den klarer den overdrevne iltning. Jeg skriver fordi vinen endda smagte bedre end ved første slurk. Det talte jeg med producenten om, som siger at “forbedringen” også kan skyldes, at vinen netop er blevet aftappet og vil have godt af en hvileperiode. Sikkert, men jeg synes, at den er meget tiltalende allerede nu. De 13,5% smelter i denne harmoniske vin, som er varm men ikke tung. Holdbarheden er også fin: 2006-2011.
Holdbarheden er noget længere (2004-2016/2018) for Cerrati Barolo 2004, som nu er på lager og ser sådan ud:
Stegeflæsket er pæredansk, økologisk og savnede ikke persillesovsen.
Hvis der er nogen, der spørger jer, om man kan servere Barolo til stegt flæsk, er svaret ikke bare “ja”, men at det er noget, der ligner en perfekt kombination. I hvert fald med Cerrati 2004 til 165,- kr. Magnumflasken er også en 2004 Barolo fra hele godset Cascina Cucco, altså ikke enkeltmarken. Prisen er 415,- kr inkl. den originale trækasse.
For at bestille send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. bla bla bla, præcist som i de gamle dage.............
Ciao,
Carlo
PS: Prislisten og formular sendes først i aften og i morgen formiddag.
PPS Tallet efter “Bananer” i Subject er bare et id. nummer for at checke fra hvilke adressebog kommer mails tilbage som quota exceeded (mange) eller undeliverable.
OBS! ÆNDRING AF ÅBNINGSTIDERNE på det nye lager beliggende Skovlytoften 1, 2840 Holte:
I DAG: Søndag den 21. september: LUKKET
Mandag den 22. september: 14:00 til 17:00
Tirsdag den 23. september: 14:00 til 17:00
Onsdag den 24. september: LUKKET
Torsdag den 25. september: 14:00 til 17:00
Fredag den 26. september: 14:00 til 17:00
Lørdag den 27. september: LUKKET
Søndag den 28. september: 12:00 til 15:00
Mandag den 29. september: 14:00 til 17:00
Tirsdag den 30. september: 14:00 til 17:00
Onsdag den 1. oktober: LUKKET
Torsdag den 2. oktober: 14:00 til 17:00
Fredag den 3. oktober: 14:00 til 17:00
Lørdag den 4. oktober: LUKKET
Søndag den 5. oktober: 12:00 til 15:00
< Forrige | Næste > |
---|