Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

22.10.2008 Norwegian blue

Kære Vinvenner,

Enhver vinhandler, der kan sit kram, laver en bøf engang imellem. Som Roberto Baggio sagde og Preben Elkjær kan bekræfte, brandes straffesparkene kun af dem, der tør sparke dem. Ikke forstået på den måde at man skal gøre en dyd ud af at lave fejlindkøb og ditto disponeringer, men ingen er fuldkommen og det ville være en underlig undtagelse, hvis vinhandlerne var det.

norwegianblue.jpg
(Tegning ikke af Roald Als)

Jeg ved ikke hvordan kollegaerne, de perfekte af dem, gebærder sig, men her smages der så mange italienske  vine, at engang imellem forelsker jeg mig i en vin, som “kun jeg forstår” (se for eksempel Etna Rosato 1999 fra Calabretta); det sker også, at en vin, som jeg havde købt meget af, begynder at blive gammel og befinder sig dér på grænsen mellem det levende og det stendøde.

Det var hvad der skete, måske, for nogle af mine gode vine, som klarede sig “below par” i en spændende smagning hos vinhulen.dk’s hårdtarbejdende panel. Resultaterne og anmeldelserne kan I se nederst i mailen. Netop de anmeldelser har givet mig denne idé om at etablere en ny afdeling: dér vil havne alle de vine, som af en eller anden grund ikke er som de burde være, som I mener de burde være eller som der på en eller anden måde kan sættes en finger på. Men stadigvæk gode vine med noget margen for den personlige mening og smag. Her tænker jeg ikke på decideret masokisme hos den købende vinven men om den anderledes smag og mening, som kan blive belønnet ved de kvaliteter, der findes i en vin, der sælges til langt under sin normale pris.

Afdelingen kunne ikke hedde andet end “Norwegian Blue”: det ligger i sagens natur, at der ikke er så mange tilbage på lager af disse “vine på randen”. Derfor tilrådes hurtig bestilling.

 • Serra delle Querce, d'Angelo  2003    alm. pris  138,00 kr.     smagt den  18.10.2008     
  Rubinrød. Mørk og ældet næse med blomme, skovbund, lakrids i svulstig næse.
  Smagen er blød og rund med fast frugtsyre og blomme, skovbund, lakrids og igen alder.
  Harmonisk og absolut fuldmoden og klar til at drikke nu. Faktisk skal den drikkes nu. 0,94
  Faktor 0,94 betyder at vinen burde kun koste 129,72. I Norwegian Blue afdeling bliver de
  sidste ca. ethundrede flasker bombet tilbage til 90,- kr. flasken.

 • Canneto, d'Angelo     2001     alm. pris 128,00     smagt den 18.10.2008  
   Rødbrun. Alderspræget næse med kirsebær, tjære, lakrids i engelsk stil og ganske let mint.
   Smagen har alder, skovbund, tjære, kirsebær og fast frugtsyre.
   Lettere i stilen og tydeligt fuldmoden og dog ret frisk og saftig. 0,82
  Faktor 0,82 betyder at vinen er knap 105,- kr. værd. I Norwegian Blue afdeling bliver de sidste ca.
  tredive flasker bombet tilbage til 85,- kr. flasken

 • Montescudaio Rosso Rosso delle Miniere, Sorbaiano 2001  alm. pris 135,00   smagt den  18.10.2008
  Rødbrun. Ældet næse med skovbund og ret svag duft.
  Smagen er let til tynd med skovbund, kirsebær og dog harmonisk stil.
  Den virker lidt træt. Reserveflaske viste samme resultat. 0,56
  Den grusomme faktor 0,56 betyder at vinen er  75,60 kr. værd. Både min medarbejder og jeg har gensmagt
  vinen og vi vil tillade os til at være noget uenige, ikke så meget som i vurderingen men i faktoren.
  Alligevel bliver de sidste ca. ethundrede flasker gennet til Norwegian Blue afdelingen
  hvor de vil sælges for 60,- kr flasken.

Lige så lidt enige er min medarbejder og jeg med panelet hvad følgende vin angår: men denne gang dog med det modsatte tegn. Altså: det er netop denne vin der gav inspiration til dannelse af Norwegian Blue afdeling.

Vi har gensmagt den og der kan diskuteres om den er afgået ved døden eller lige på vej til at stille skoene; der kan også tilbringes mange fine aftentimer ved begavede snak om den rødbrune farve indikerer vinens ambition til en beslægtelse med kloakvand eller om de er tegn på en påbegyndende råddenskab. Absolut en vin til vinklubber  og vinskolerne som et glimrende eksempel på  emnet “Hvordan smager en stor vin når den bliver rigt gammel” Pedagogikken til sides, hvis der skal fanges de sidste stråle af en stor  vin, så skal denne 1999 Riserva  drikkes  inden Jul! Og det er Jul 2008 jeg mener.

 • Chianti Classico Terra dei Cavaliere Riserva, Fattoria la Loggia 1999    alm. pris 139,00  smagt den 18.10.2008
  Rødbrun. Alderspræget næse med skovbund, forfald og blå blomme.
  Smagen er blød og rund med frisk blomme, skovbund og meget alderspræget smag.
  Moden og ganske drikkemoden vin på balancens højdepunkt med fine bittertoner og lette tanniner.
  Den smager mindst et årti gammel og bør ikke gemmes yderligere. 1,01
  Faktor 1,01 betyder at vine kunne snildt sælges for 152,90 kr. : jeg kender jer og jeg tror ikke jeg ville slippe godt af med det.
  Derfor slagtes de sidste 100 flasker til 60,- kr. flasken.

 • Etna Rosato 1999 DOC Calabretta alm. pris 99,- smagt den 20. september 2008
  Her gør det mig lidt ondt at ekspedere vinen til den blå norske afdeling: charmen og storheden i denne kraftige rosé ligger i den støvede alder, i de mineralske toner der bliver ved med at vælte ud af vinen og i sin ædle, fortsætlige oksidering. Men hvad ?! I har vendt tommeltotten nedad:  denne Etna Rosato er et levn far en agrarkultur da vine var fødevare,
  en dyb, intens og kompakt antikrosa der ikke har det nemt med at finde vejen til de moderne borde. De sidste ca. ti flasker  nedværdiges til 50,- kr. flasken dog ikke uden protest fra min side.

  Og så en vin som kun en halv snes af jer vil vide af. Lur mig om jeg kan forstå det, at der ikke er flere, men må overgive mig til de kolde kendsgerninger. Vinen er spillevende og burde derfor ikke høre til denne afdeling men der er ca. firehundrede flasker som fortjener at blive smagt og komme  ud i verden: derfor den tiltalende pris, 59,- kr.:

 • Margía 2004 Salento Rosso IgT   Santi Dimitri alm pris 95,- smagt den 30.09.07     
  Rubinrød. Kraftigt krydret næse med yderst parfumeret stil, træ. kvas og solbær, som man sjældent møder i Apulien!
  Varm næse. Smagen er sødmefuld og parfumeret grænsende til håndsæbe med krydrede toner, kvas og solbær.
  Frugtsyren er fast og styrende i den bløde smag med udpræget friskhed og intensitet i frugten.
  Fast gennem hele paletten med helt lette lakridsspor helt ud i spids.
  Balancen varer fra start til slut. Meget speciel Apulien vin. Den møder man ikke hver dag!

 • Barolo 2002 DOCG Schiavenza alm. pris 199,- smagt (af mig) den 10.10.2008
  Der er kun fireogtyve flasker af denne vin og hvis jeg siger “regnvåd, pjusket labrador” tror jeg at I forstår hvad jeg mener. Så er der nogen der vil spørge hvorfor har jeg købt den.  Jo, svaret er enkelt: til forskel fra jer der som bier suger saften fra blomst til blomst handler jeg med vinbønder der lever af at dyrke jorden og fremstille vin. Og hvis jeg skal garantere mig  en palle af Prapó 2004 som har lige fået tre glas i Gambero Rosso guiden  (vinen kommer inden Jul 2008) eller noget af den “meget lækker, især til mad” Barolo 2004 som jeg kan sælge for en slik (199,- kr.) , så skal jeg også være dér og hjælpe vinbonden af den sjældne gang naturen har været alt andet end gunstig. Ikke sandt ?
  I dør ikke af denne 2002 Schiavenza og måske bliver i noget mere Barolo-kloge af at servere den sammen med andre og bedre årgange.
  Prisen er 100,- kr. flasken og den hundredelap er meget godt givet.
I sagens natur er der ikke særlig mange vine i denne Norwegian Blue afdeling og priserne er ikke særlig “bananable”. Men I kan da jo altid prøve.  Jeg vil oprette en afdelingen på hjemmesiden så snart som jeg finder en tegning der er bedre end ovenstående. En omsorgsfuld vinven har bestilt noget Etna Rosato ( klog disposition!) og har bemærket at jeg laver “mange krumspring” i disse dage: om jeg mærker finanskrisen ? Kast den første aktie den der ikke gør !! nød lærer nøgn vinhandleren at spinde. Når det er sagt skal der også siges at Norwegian Blue er ikke andet end sidestykket til den rodekasse enhver vinhandler har i sin butik og er faktisk udtryk for mangfoldighed, handlekraft, sortiment og en sober selvkritisk indstilling til sine vine (det var ikke så lidt!). Bare der ikke er for mange af dem!!

For at bestille send blot en svarmail til http://webmail.123hotel.dk/ Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “NORWEGIAN” i Emne/Subject og skriv hvilke vine I ønsker at købe og hvor mange.  Fragt: fra 1 til 13 flasker: 125,- kr. overalt i landet.

Ciao,
Carlo

OBS! ÆNDRING AF ÅBNINGSTIDERNE på det nye lager beliggende Skovlytoften 1, 2840 Holte: (indgang MODSAT SIDE af hvor I tror I skal ind!)

I DAG:  Onsdag den 22. oktober: LUKKET
Torsdag den 23. oktober: 14:00 til 17:00
Fredag den 24. oktober: 14:00 til 17:00
Lørdag den 25. oktober: LUKKET
Søndag den 26. oktober: 13:00 til 15:00
Mandag den 27. oktober: 14:00 til 17:00
Tirsdag den 28. oktober: 14:00 til 17:00
Onsdag den 29. oktober: LUKKET
Torsdag den 30. oktober: 14:00 til 17:00
Fredag den 31. oktober: 14:00 til 17:00
Lørdag den 1. november: LUKKET
Søndag den 2. november: 13:00 til 15:00
Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

WEBSHOP!

WEBSHOP