Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

03.12.2008 Mermet Montalcino og Parmigiano

Kære Vinvenner,
Mermet Montalcino og ParmigianoUndskyld påskeliljerne: de skyldes, at billedet blev taget i begyndelsen af året, da jeg fik et mindre parti af ovenstående vin hjem. Det fik meget hurtigt ben at gå på især under flytteudsalget og selv om jeg prøvede at forhandle mig til en bedre pris, er det først nu at producenten har “givet sig”og solgt mig restpartiet af en årgang, hvis kvalitet ikke fornægter sig: 2004.

Mermet er navnet på den piemontesiske arkitekt, der byggede stadion’et i Alba, hvor der spilles “pallone elastico”. Jeg skriver om denne sport, der er i familie med den baskiske pelota og mayaernes jai-alal, en anden gang. Lige nu vil det være nok at sige, at Mermet er for udøvere af denne spændende sport hvad Central Court i Wimbledon er for tennisspillere og Wembley, Parken og Maracaná er for fodboldspillere. Derfor har det taget en god portion selvsikkerhed at give en vin navnet Mermet: alle i Piemonte kender det og ved at det står for kvalitet.

Lige som på banen er der to hold der mødes: nebbiolo og merlot. “Mødes” og ikke fighter, fordi i denne gudsbenåede årgang 2004 smelter de to perfekt modnede druer sammen: her har I en klassevin, der vil forene den del af jer, der sværger til det bløde, det “softe” og det milde med den del af jer, der kun sværger til klassiske nebbiolovine. (Har vi så “vinen” til den traditionelle danske julemad? Ja, også i den grad!)

Mermet har eksisteret længe og den har altid været sådan god uden at være fremragende: det er først i 2004, at merlot vinstokkene har nået den optimale alder til at kunne give druer af en kvalitet, der kunne matche de ældre nebbiolo. Så har I en vin, som jeg ikke ville tøve med at kalde et scoop, hvis jeg havde flere end de 149 karton à seks flasker, der kommer idag. Klasse og kærtegn i samme flaske, nebbiolo og strandlivet, en vin med et strejf af sol og gammel Piemonte. Alle kan være med og det er det bedste man kan forlange af en vin, er det ikke det? Eksperterne vil drøfte Mermets fortræffeligheder og finde nuancer af alverdens krydderier, mens de nydende pludselig vil indse, at Mermetburde komme i magnumflasker, så der var nok til alle. Så er påskeliljerne måske ikke i utide alligevel.

 • Andre der har smagt på vinen mener:

2004 “MERMET” - Gemma
The nose is almost port-like with sweet dark cherries and dark chocolate, sweet and full palate with ripe tannins and a generous mouth feel, warm and generous with a long aftertaste. Prisen er 145,- kr. flasken men ved køb af seks flasker er prisen 117,- flasken. Mit forslag går ud på en original karton med seks flasker:

For at bestille seks flasker send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “MERMET” i Emne/Subject. Pris: 700,- kr. Fragt fra 1 til 13 flasker: 125,- kr. overalt i landet.

MONTALCINO ??
Mermet Montalcino og Parmigiano
Idag modtager jeg syv karton fra Montalcino.
Nej, det er ikke Brunello-vinen men den gode PANFORTE fra bageren Lambardi. Nu er en bager mange ting i dag: fra små butikker til store industrivirksomheder. Lambardi er bager i en ‘jeg-smutter-lige-ned-til-bageren’ forstand. Den lokale butik som bager brød og kiks hver
dag og hvis I skal snakke med ham, så er det først efter attentredive, fordi han arbejder om natten og sover om dagen.

Mange af vore vinvenner, der har besøgt Montalcino under sommerferien og slået et smut forbi Lambardi, har været skuffet over ikke at kunne købe Panforte. Lambardi bager kun panforte i vinterhalvåret. Panforte hører den italienske juletradition til og der er mange, der fremstiller Panforte i og omkring Siena: Lambardi’s bogstavelig talt håndlavede Panforte beholder sin dejlige bløde konsistens i lang tid.
Hvis I giver den lov til det, altså!!...

Lambardis håndværkspanforte kommer i stykker à 300 gram, hvilket er hverken for meget eller for lidt. Fordelen er at den vil holde sig frisk og forholdsvis blød i lang tid, mens de mindre stykker har en tendens til hurtigere at blive tørre.

Prisen er  75,- kr. stykket à 300 gram.

Den kan sendes sammen med vin uden videre fragt.

Sendes den særskilt med PostDanmark koster det 33,- kr./stykket som maxibrev. Derefter efter vægt.

For at bestille send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “PANFORTE” i Emne/Subject og skriv hvor mange stykker I ønsker.


Nu skriver jeg som om alle ved, hvad Panforte er. Og det gør I sikkert også.
Ellers er det godt med en tur på nettet ved at google “panforte”: der kommer mange fine opskrifter også på dansk. Navnet Panforte = “Stærkt brød” snyder lidt: det stærke i brødet var dejen, der var blevet gammel og lidt syrlig (“forte”). Men mange mener også, at “forte” henviser til de “forstærkninger”, som tilsattes dejen i form af luksusvarer som sukker, honning, valnødder, mandler og ingefær især omkring højtiderne. Oprindeligt var panforte sort, da man ifg. den middelalderlige tradition brugte mørke krydderier og især peber. (Peber optræder også i flere andre brødtilberedelser, panpepato, og sågar i en vinopskrift: Vinpepapto). Den type, som er mest berømt i dag, er den lyse Panforte Margherita: i anledningen af dronning Margheritas besøg I Siena i 1879 fremstillede nogle bagere en mildere og sødere variant, som nu er blevet den mest almindelige. Og jo, det var den sammme dronning som gav navnet til pizza Margherita i Napoli: pizza’en med de italienske farver: det grønne basilkum, den hvide mozzarella og  den røde tomat. Og når vi nu skal runde dronningens ophavsret på det italienske køkken af, skal vi også nævne: pasta Margherita. Det er en ovnbagt sød dej, hvis ingredienser er mel, stivelse, flormelis, æg og smør.

Tilbage til navnet: jeg hælder mest til “forstærknings”-forklaringen: peberet virker jo “stærk” og begrebet “forte, rafforzato, sforzato”  osv findes også i andre gastronomiske tilberedelser. Det “stærke” kan også have henvist til holdbarheden, som honning, sukker og krydderier sikkert har været være fremmende for. Hvis I holder jeres Panforte på et tør sted, vil den holde i flere uger. Servér kagen i tynde skiver eller små trekanter som petit four eller til Vino Santo eller Moscato.

Ciao,
Carlo

PS

PARMIGIANO REGGIANO  er nu på lager igen: bestilte ordrer ekspederes uden videre. Ny ordre bedes skrevet til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “PARMIGIANO” i Emne/Subject. Pris uændret: 200,- kr./kilo.


PS: OBS lørdagsåbent d. 6. december: 11:00 til 14:00

 • Lørdag den 12. december: 11:00 til 14:00
 • Lørdag den 20. december: 11:00 til 14:00


OBS! ÆNDRING AF ÅBNINGSTIDERNE på det nye lager beliggende Skovlytoften 1, 2840 Holte:
(indgang MODSAT SIDE = på højre side af vores røde bygning!)

 • I DAG:    Onsdag den 3. december: LUKKET
 • Torsdag den 4. december: 14:00 til 17:00
 • Fredag den 5. december: 14:00 til 17:00
 • Lørdag den 6. december: 11:00 til 14:00  Lørdag d. 13. december: 11:00 til 14:00  Lørdag d. 20. december: 11:00 til 14:00
 • Søndag den 7. december: 13:00 til 15:00
 • Mandag den 8.december: 14:00 til 17:00
 • Tirsdag den 9. december: 14:00 til 17:00
 • Onsdag den 10. december: LUKKET
 • Torsdag den 11. december: 14:00 til 17:00
 • Fredag den 12.december: 14:00 til 17:00
 • Lørdag den 13. december: 11:00 til 14:00   Lørdag den 20. december: 11:00 til 14:00
Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

WEBSHOP!

WEBSHOP