Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

17.12.2008 Balsamico...

Kære Vinvenner,
balsamico.jpg
Jeg havde allerede stillet spørgsmålet, engang i 2004 : "Hvorfor sælges balsamico altid i små flasker?"
Svaret er indlysende: til dels er det et modningsprodukt, der tager tid at fremstille og tid er penge, til dels signalerer den lille flaske noget værdifuldt, der skal bruges med omhu og næsten med pipette. Men, tænkte jeg også, konsekvensen er, at mange ikke køber gode balsamico, fordi den nemlig er dyr eller også køber de industriprodukter, hurtigtfremstillede lookalikes.
Konsekvensen af de små flasker er også at de, der endelig køber de lidt dyrere produkter, bruger dem sparsomt og faktisk afskærer sig fra at anvende dette dejlige krydderi til mange tilberedelser, hvor det ville gøre gavn som fx "salsa imperiale", om er imperiale dvs kejserlig, fordi der går en del balsamico til dens tilberedelse.

Så fik jeg en idé, som ingen har fået før. Derfor er den enten genial eller dum. "Hvad hvis vi kommer en rigtig god balsamico, lad os sige én med en ti-tolv års lagring i en stor flaske: en almindelig vinflaske for eksempel?" "Fint", svarede producenten", men den bliver ret dyr...lige som tre flasker à 25 cl".  "Nej sagde jeg: "for det første sparer du på glasset og på aftapning, for det andet sælger du mere balsamico og det må give lidt kvantumsrabat, for det tredje giver du mine kunder en mulighed for at bruge god balsamico lidt mere rundhåndet og eksperimentere med den: dvs mersalg".

Luciano, sådan hedder producenten
, var parat med indsigelser: "Men jeg skal trykke nye etiketter til trekvartliters flasken og ny karton...." "Nix, sagde jeg: vi bruger de etiketter du har i forvejen og de tolvstyks karton, som du bruger til almindelig eddike: jeg er forholdsvis ligeglad med udstyret, jeg vil hellere bruge pengene på indholdet, som skal være super. Det er et eksperiment: enten knækker vi knoglerne på det eller har du en succes i huset. Alt afhænger af hvor god og gammel en balsamico du giver mig." Lucianos eneste kommentar var et suk, der nemt kunne opfattes som opgivende: "Carlo, du ruinerer mig.... men det har du nu gjort i snart tredive år, så jeg sender dig en prøve."

Det var i 2004 og ideen med rigtig god balsamico i en rigtig flaske blev en succes. Så stor en succes at da jeg ville straks bestille mere sagde Luciano at han havde ikke mere balsamico af den lagring og af den kvalitet. Vi måtte vente. Og det gjorde vi så.

Men tiden er jo penge og de fire fem-års ekstra lagring betød at jeg kunne ikke få den gode balsamico i bordeauxflaske til samme pris som i 2004. De har kostet mig en mio. kroner i telefonregninger de forhandlinger, men nu er Balsamico her. Til en pris der er stadigvæk noget af et kup for den kvalitet. Lagringen er en ti-tolv års lagring og kvaliteten, ja, kvaliteten er mindst lige så høj som den mange af jer – og jeg – har ventet for i snart fem år. Producenten, Giuseppe Giusti, Modena, angiver indholdet som udtaget af fade med mellem 10 og 15 års lagring.

Prisen er 169,- kr.  flasken a´ 0,75 liter.

For at bestille send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “BALSÁMICO” i Emne/Subject.
Fragt fra 1 til 13 flasker : 125,- kr. overalt i landet.
Kan Balsamico sendes med vin er fragten for Balsamico : 0,. kr.

De to små flasker
I ser på billedet er de ypperste man kan få i Balsamico: det er den TRADIZIONALE.
Flasken til venstre er “Affinato” dvs Consortiet garanterer at den er minimum tolv år (550,- kr).
Flasken til højre er “Extravecchio” dvs Consortiet garanterer at den er minimum tyve år gammel (850,- kr.)
Producenten, Giuseppe Giusti, Modena, anvender til sin TRADIZIONALE eddiker af lang højere lagring
end Consortiets minimumkrav.

I disse gavetider er der næppe noget mere eksklusiv og raffineret end en TRADIZIONALE som gave til en gourmet.

OLIE
Har man sagt eddike, skal man også sige olie.  Vi har på lager følgende olivenolier alle EVO (Extra Vergine di Oliva) dvs den fineste kvalitet og udelukkende fra (vin)producenternes egne olivenlunde eller som Paolo Galli siger “oliventrær vi snakker med”:

  • (1) Tratturello, Parco dei Buoi dåse á 1 liter á 115,-
  • (2) Majnoni flaske á 0,75 af økologisk dyrkede oliven : 159,-
  • (3) Ca Lustra flaske á 0,50 (Veneto, Colli Euganei): 125,-
  • (4) Le Ragose flaske á 0,50 (Veneto, Valpolicella): 125,-BOGEN
Bogen I kan skimte i billedet er  Claus Meyers og Andreas Harders "EDDIKE"
udgivet af Politikens Forlag. I mange år vil bogen være "bogen", standardreference værket om emnet, som bliver  set, smagt og beskrevet fra alle vinkler med en entusiasme og et engagement, der kun bliver bedre af den tekniske kompetence, som de to forfattere har : den ene som kemiuddannet og tidligere laborant, den anden, Claus Meyer, som dedikeret kok, gastrofyrst og nu eddikeproducent. Alle de spørgsmål I måtte have om almindelige og mindre almindelige vineddikker, frugteddikker, "falsk" og ægte balsamico, anvendelse, opbevaring, opskrifter, bliver ikke blot besvaret men svarene bliver uddybet og forklaret. For blot fem år siden var sådan en bog utænkelig i de danske madbøgers række. Nu er den her og den er her for at blive. Jeg sælger den ikke men kan fås i alle velassorterede boghandlere.

Ciao,
Carlo

PS
Salsa Imperiale: kom lidt eddike i en lille gryde.
Sætte den lille gryde i vandbad over lav blus.
Riv noget Parmigiano Reggiano over den varme balsamico
indtil I har en cremet tykflydende sauce.

Den anvendes fortrinlig på varmt svinekød, men ellers sætter kun fantasien  grænsen.

Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

WEBSHOP!

WEBSHOP