29.03.2009 MUTINA 2008
Kære Vinvenner,
Denne søndagsmail er dedikeret til den nye årgang af “vor” Lambrusco MUTINA.
I år har vinen været klar lidt tidligere end sædvanlig og selv om det både regnede (se billedet) og sneede i går, erklærer vinens ankomst foråret for officielt åbnet: “Sne eller slud, MUTINA skal ud”! De af jer, der snart forsvinder på påskeferie, kan lige nå at tage en sixpack eller to med til sommerhuset. Prisen uændret: 55,- kr. flasken. I øvrigt: smagt igen igår aftes (til en pasta med fennike,karljohans svampe og kapers): nej, hvor den smager godt!
For at bestille mit forslag: 12 flasker MUTINA à 55,- kr. send blot en svarmail til
http://www.carlomerolli.dk/
Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.
med teksten “MUTINA 08” i Emne/Subject. Pris: 660,- kr. (12 x 55,-kr.) Fragt: 1 til 13 flasker 125,- kr. overalt i landet.
TØR LAMBRUSCO TIL LAMMEKØD?
Ikke den umiddelbare vin I ville tænke på, men - surprise, surprise - lad os nu lige læse, hvad selveste gourmetforfatteren Mogens Brandt havde at sige om sagen. I sin “Spis godt og billigt i Paris, 1959“ skrev han:
“
Vor husværtinde madame De Boblerienne tog sig kærligt af os, især ved slutningen af måneden, når afstanden mellem franc’erne i vor lomme var stor. Hun anbefalede altid nogle ydmyge bistro’er, som besad to kvaliteter: maden var fremragende og ejerne faldt i en af de to kategorier: madames private venner eller tidligere elskere. Hvilket skaffede os altid god kredit: vi fik lov til at spise på klods, i venten på den næste telegrampengeanvisning fra Danmark. Sammen med kredit kom der altid en varm gæstefrihed og som aftenen forløb, ofte saftige detaljer om madames liv som ung parisienne. Detaljerne blev fortalt “en discretion”, men det var klart for alle, at de skulle være en hilsen tilbage til madame.
På “La Grotte d’Arcy” i rue Le Pic var værten stadigvæk dybt forelsket i Madame De Boblerienne. Det var tydeligt, at vi blev valgt som amoriner og budbringere: mængderne af retterne var dikteret mere af værtens ønske om at holde os bænket og høre hans hjertes smertesang end af vor sult. Klokken var blevet mange og vi havde allerede klaret tre eller fem avec’er, da køkkenchef’en kom ud fra sine regioner med et stort fad kød og tilbehør. “Det er vort specielle lam fra Pyrenæerne: lige ankommet idag. I skal prøve og i øvrigt hilse Justine – der var madame De Bobleriennes navn – at hun skal komme forbi med jer igen for at smage denne delikatesse....” Vi protesterede at vi ikke havde mere plads til noget som helst. “Pjat,” sagde han “I er unge og skal nyde livet i fulde drag. I øvrigt har jeg lige en vin, der vil få jer til at goutere lammet og gøre plads i jeres maver.” Han sprang op, åbnede låget på det køleskab, der tronede i et af rummets hjørner og tryllede frem to flasker rødvin. Duggen rislede ned af flaskehalsen og til vor overraskelse så vi, at det ikke var en fransk vin. “Den har jeg fra en af mine tidligere tjenere, en italiener fra Modena. Det er noget af det bedste man kan servere til helstegt lammekød. Med disse ord og med en håndbevægels, der værfede vore sidste protester til side, skænkede han en dybrød vin med levende lilla skum i kanten af flasken. Vi kunne ikke undslå os: to skiver af den perfekt stegte lammekølle fandt vejen til vor tallerkner sammen med nogle af årstidens fineste grønne ærter. Det var rigtigt, som værten sagde: den kølige vin var vederkvægende og bed sig fast i lammets fede møre kød. Værten var glad for, at vi påskønnede hans delikatesse og den uventede kombination af mad og vin. Han insisterede på, at vi skulle tage en flaske med hjem til madame med den fornyede invitation til at komme forbi med hende, næste gang. På vej hjem kiggede vi på den ukendte elegante etiket: der stod “Pruno Nero, Lambrusco dell’ Emilia Igt”. Jeg tror ikke vi har sådan en dejlig vin i Danmark endnu, men jeg håber at en dag i fremtiden vil der være nogen, der vil importere den og anbefale den: ideel til helstegt lammekølle med grønne ærter.”
Spøg til side, I kan også prøve med en mere traditionel rødvin til lammekød. Der er flere oplagte muligheder. Men der er også to skoler eller smagsretninger. Den ene som vil parre kraftige vine til lam: Amarone, Barolo, Riserva
fra Chianti Classico eller en kraftig syditaliener. Den anden skole tager højde for det fede i lammekødet og anbefaler derfor fyldige men lettere vine: en ung Sangiovese, en Refosco, en ung Nebbiolo.
Som I kan se på nedenstående billede har jeg prøvet at sammensætte en seks styks kasse med tre af hver vin stil:
Fra venstre: morus nigra og Casa dei Monzi, to sangiovese fra Romagna i den traditionelle bællestil (pris hhv. 55,- og 65,-). Så Ficorosso, hvis nebbiolo-del spædes op af vespolina og bonarda (pris 95,-). Det var de (forholdsvis) lette vine, der fremhæver kødsmagen i lammet og dæmper dets fedme. Så har vi de tre fyldigere vine: femstjernede Amarone Santa Sofia 2004, som er måske den mest egnede, da den forener kraft, fylde og elegance (215,- kr.). Så den tilbudsaktuelle Aquilaia 2006 (95,-) og yderst til højre Status 1999, en nebbiolo baseret Langhe DOC (195,- kr.) som i og for sig ville være den ideelle ledsager til alt kød!
Har I lyst til at teste denne “konfrontation” send blot en svarmail til
http://www.carlomerolli.dk/
Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.
med teksten “DYST” i Emne/Subject.
Prisen er 720,- kr. for de seks flasker. Den sponsorerede levering: 30,- kr. overalt i landet.
Tilbuddets sammensætning kan ikke ændres.
Ciao, Carlo
PS: SMAGNINGERNE
Der vil ikke blive decideret kødannelse foran restauranten Acquamarina på mandag, men vi er kommet op på et anstændigt antal deltagere og jeg glæder mig til at hilse på de dristige den 30. fra kl. 14:00 og glæder mig endnu mere til fiskemiddagen kl 18:30.
Lidt mere ubefolket står det til med mandag den 6., men det har været min fejl: jeg har ikke taget højde for, at mange af jer allerede vil være på vej til sommerhus og påskeferie. Som lovet gennemfører vi smagningen alligevel
og gad vide, om vi ikke tyvstarter med en mini Lambrusco festival på dagen.
Chianti Classico smagningen den 23. april er til gengæld allerede et tilløbsstykke. Kombinationen Chianti Classico & Era Ora virker som en magnet. Er I interesserede, tøv ikke med at tilmelde jer fordi vi er næsten op til “capacity”.
I kan se alle detaljer på arrangementerne her:
http://www.carlomerolli.dk/index.php?option=com_content&task=view&id=508&Itemid=93
GRUPPEKØBET
Det ser ud som om vi når målet mht. Barolo, bastflasken og Tíntero, mens det halter lidt med den gode Nero d’Avola. Gruppekøbet slutter tirsdag den 31. ds.
ÅBNINGSTIDERNE for ugerne 14-15-16 og 17: se i bunden af denne mail.
Ciao, Carlo
OBS! ÆNDRING AF ÅBNINGSTIDERNE på det nye lager beliggende Skovlytoften 1, 2840 Holte: (indgang MODSAT SIDE = på højre side af vores røde bygning!)
I DAG: Søndag den 29. marts: 13:00 til 15:00
Mandag den 30. marts: LUKKET – Smagning ACQUAMARINA
Tirsdag den 31. marts: 14:00 til 16:30
Onsdag den 1. april: 14:00 til 17:00
Torsdag den 2. april: 14:00 til 17:00
Fredag den 3. april: 14:00 til 17:00
Lørdag den 4. april: LUKKET
Søndag den 5. april: 13:00 til 15:00
Mandag den 6. april: LUKKET – Smagning ACQUAMARINA
Tirsdag den 7. april: 14:00 til 16:30
Onsdag den 8. april: 12:00 til 18:00
Skærtorsdag & Langfredag: LUKKET
Påskelørdag: 11:00 tl 14:00
Påske & 2. Påskedag: LUKKET
Tirsdag den 14. april: 14:00 til 17:00
Onsdag den 15. april: 14:00 til 17:00
Torsdag den 16. april: 14:00 til 17:00
Fredag den 17. april: LUKKET
Lørdag den 18. april: 11:00 til 14:00 OBS! OBS! OBS!
Søndag den 19. april: LUKKET
Mandag den 20. april: 14:00 til 17:00
Tirsdag den 21. april: 14:00 til 17:00
Onsdag den 22. april: 14:00 til 17:00
Torsdag den 23. april: LUKKET – CHIANTI-smagning
Fredag den 24. april: 14:00 til 17:00
Lørdag den 25. april: LUKKET
Søndag den 26. april: 13:00 til 15:00