Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

17.06.2009 Tallerken på kanten

Kære Vinvenner,

Når jeg trænger til lidt åndelig afveksling og til at komme lidt væk fra den daglige omgang med skærmen, tallene og fakturaerne, "trækker du en flaske Barolo eller Lambrusco op....".

Ikke altid. Som oftest sætter jeg mig i morfars og farfars lænestol (min) og bladrer i en billedbog. En af de store serieudgaver "Farvernes Mestre" eller noget i den stil, som man kunne købe i halvfjerdserne til en billig penge i alle aviskiosker i Italien. F.eks. et hæfte om Michelangelo Merisi, italiensk maler 1571-1610. Han kom fra en lille landsby udenfor Bergamo, Caravaggio, og det er med det navn, at han blev kendt og berygtet.

Caravaggio var en skidt karl. Ilter, selvbevidst, fornærmelig, en drukkenbolt og en slagbroder. Ludere, tyveknægte, professionelle kortspillere var hans almindelige omgangskreds. Ingen blev skandaliseret af hans seksuelle ambivalens, men han måtte flygte fra Rom i 1606, efter at have slået en modstander ihjel under et slagsmål, efter en "pallacorda" kamp, en forløber af den moderne tennis.

Var det dig og mig, ville vi være gået over i tidernes forglemmelse. Caravaggio nej: han kunne noget med sine pensler, som ingen andre kunne eller havde turdet før ham. Hvor malerne før ham idealiserede madonnaen, helgene og de bibelske figurer, brugte Caravaggio sine kumpaner, de romerske prostituerede og almindeligt folk som modeller. Til sit billede af jomfru Marias død brugte han et opsvulmet lig af en prostitueret som model. Det var for realistisk for de fromme opdragsgivere, præsterne i Santa Maria della Scalas kirke i Rom. Billedet blev afvist. Det hænger nu i Louvre. Med få midler, en sikker og dramatisk farvesans og "lyssætning" er Caravaggio “il Maestro dei Maestri”, mesteren hvis billeder man aldrig bliver træt af at kigge på.

For mig er det nok med fem minutter, et kig i bogen og så videre i dagens dont. Hvis I er i Rom, så glem ikke at gå ind i Santa Maria del Popolo eller i San Luigi dei Francesi for at se på Caravaggios billeder. Ellers er nettet spækket med gode sider om maleren og gode reproduktioner.

Al den introduktion for at give jer svaret på quizzen i sidste mail: “Se på billedet og skriv hvor jeg har min inspiration fra til at stille tallerkenen sådan halvejs ud på bordkanten. Den første, der svarer korrekt, vinder en six-pack indeholdende dagens DRISTIGE vine.“

Ingen svarede rigtigt (hvordan kunne I?) og nu kan jeg afsløre, at inspirationen har jeg nemlig fra Caravaggio: “Bespisningen i Emmaus” malet ca. 1601. Der er en frugttallerken, der er stillet lige på kanten. Hvorfor?  Jeg har læst og ledt men har ikke kunne finde anden fornuftig forklaring end at da emnet er genkendelse af den genopståede Kristus, bidrager tallerkenen til hele kompositionens vibration: den forbinder Cleofa til venstre, der er ved at springe op ad stolen af overraskelse, til Peter der slår armene ud og Kristus der velsigner brødet med håndens gestus, hvilket afslører ham over for disciplene.

For mig lyder det lidt søgt og lidt for intellektualiseret. Jeg tror, at Caravaggio stillede den dér for at vise, hvor dygtig han var og fordi ingen havde gjort det før. (For et splitsekund fristes jeg til at skrive “Lidt som dagens perlende Nero d’Avola” men kan se, at sammeligningen er en tand for ambitiøs....). Al den symbolik til trods, som kunstkritikerne har fundet i fignerne, det halvrådne æble og druerne, og som formodentlig er sand nok, kan jeg stadigvæk høre Caravaggio, der siger til sig selv: “Værsgo’ dér, på kanten, det skal nok give dem noget at snakke om...”.

Hvis der er nogen, der har mere solide og mindre hjemmestrikkede teorier om denne frugttallerken, læser jeg gerne hans/hendes mail. Ellers er der frugt og sol nok i de sicilianske vine fra økologisk dyrkede druer, som vi netop har modtaget:
tallerkenpakanten.jpg

På Sicilien er der over 4.000 registrerede økologiske landbrugsvirksomheder. Sicilien producerer lige så meget vin som hele Australien. Jeg har nævnt det før, men det er stof til eftertanke.

FORACI vil nogle af jer nikke genkendende til, da Huset var med i Diamante fremstødet engang i 2006. Siden har producenten sat turbo på den økologiske druedyrkning og har en lang liste med præmier og anerkendelser for sine vine. Jeg sparer jer for listen her, men sender den gerne på forlangende.

Da Foraci gerne ville ind på det danske marked igen, var det ingen sag at “lokke” dem til at sponsorere fragten for en prøvekasse med tre af hver af Husets vine fremstillet af økologiske druer.

Derfor mit forslag: for at bestille en kasse indeholdende:

  • 3 x Nero d'Avola Sicilia Rosso IgT  65,-
  • 3 x Nero d’Avola/ Merlot Sicilia Rosso IgT  65,-
  • 3 x Inzolia  2008 Sicilia Bianco IgT  65,-
  • 3 x Grillo 2008 Sicilia Bianco IgT  65,-


send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “FORACI” i Emne/Subject. Prisen er 780,- kr.  Fragt 0,- kr overalt i landet.

I krukken på billedet ser I også de to vine, som jeg nævnte i min mail ‘DRISTIG’. Nu er de begge smagt, de to perlende vine. Den hvide Müller-Thurgau smager som en bedre Prosecco og prisen er velcentreret: kan drikkes såvel som aperitif, solo, som til diverse frokostretter. Tør smag, delikate nuancer af citrus og moden frugt i næsen, elegant duft, smag og finish. Den røde Nero d’Avola er en vin, som er halvvejs mellem Barbera Furioso (kan I huske den?) og en god Lambrusco. Prisen er måske lidt i overkanten: selv for en verdensnyhed og for en vin, der ville have pleaset Caravaggio, men kan I lide perlende vine, vil I finde behag i denne Nero d’Avola, som kan drikkes til alt fra forretter til frugtdesserter (den er tør men meget mild) og er suveræn til grillstegte frankfurtere:

  • Müller Thurgau Friziante Igt Sicilia: 85,- kr.
  • Nero d’Avola Frizzante Sicilia IgT: 85,-  kr.


Der er igen gratis levering ved køb af minimum tolv flasker gerne blandet eller ved køb i forbindelse med FORACI-økotilbuddet ovenfor.


Ciao,
Carlo


PS
GRUPPEKØB Barbera d’Alba Cascina Cucco 2008 DOC
Termometer : i skrivende stund er vi lidt over halvvejs: 687 flasker.
Vinen vil forlade Italien den 29. og regnes hjemme primo uge 28.

OBS! ÆNDRING AF ÅBNINGSTIDERNE
på det nye lager beliggende Skovlytoften 1, 2840 Holte:
(indgang MODSAT SIDE = på højre side af vores røde bygning!)

IDAG:   Onsdag den 17. juni: 14:00 til 17:00
Torsdag den 18. juni: 14:00 til 17:00
Fredag den 19. juni: 14:00 til 17:00
Lørdag den 20. juni: LUKKET
Søndag den 21. juni : 13:00 til 15:00
Mandag den 22. juni: 14:00 til 17:00
Tirsdag den 23. juni: 14:00 til 17:00
Onsdag den 24. juni: 14:00 til 17:00
Torsdag den 25. juni: 14:00 til 17:00
Fredag den 26. juni: 14:00 til 17:00
Lørdag den 27. juni: LUKKET
Søndag den 28. juni: 13:00 til 15:00
Mandag den 29. juni: 14:00 til 17:0 0
Tirsdag den 30. juni LUKKET.

Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

WEBSHOP!

WEBSHOP