Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

05.08.2009 Avola

Kære Vinvenner,
avola.jpg
To vinvenner, lige hjemvendt fra en ferie i Norditalien, har skrevet “Under et besøg på en restaurant i Como bestilte vi en spaghetti al pesto. Den smagte himmelsk men til vor store overraskelse fandt vi både kartofler og grønne bønner i den. Må man det og stadigvæk kalde retten pesto? Vi drak i øvrigt en udmærket Nero d’Avola til ingen penge: nitten euro på restauranten.”

Pudsig nok koster alle italienske vine i Italien “ingen penge”. Blot for at konstatere, engang hjemme igen, at lige den Barolo 2004 Cerrati, som man glædeligt har betalt femogtyve euro for på vinoteket i Serralunga, kun koster toogtyve euro herhjemme – hos mig. Og det er den almindelige pris, altså udenfor Gruppekøbet (*). Nå, men tilbage til Como-søen = turistområdet, pragtfuldt turistområde! Der er gastronomiske traditioner nok fra det mkringliggende Lombardiet, men tilsyneladende har den pågældende restaurant satset på en sikker vinder fra regionen Liguria og en p.t. populær vin i hele Italien: den sicilianske Nero d’Avola. Kokken har valgt at servere en udgave af spaghetti col pesto, som er ret almindelig i Ligurien, især om sommeren, men mindre kendt uden for regionen. Retten hedder “Pesto Avvantaggiato”: dvs “pesto der har fået nogle fordele”, beriget pesto, kan man sige. Berigelsen består netop i tilsætning af kogte kartofler skåret i små terninger og kogte grønne bønner. Pesto kan man købe færdiglavet i mange udgaver, men man kan lige så nemt lave den selv med følgende ingredienser: basilikum, lidt persille, parmigiano, olie, salt.

Ikke helt by the book: persillen er med for farven – og smagens - skyld. Hvidløg er ikke et must  - heller ikke i Ligurien, hvor hver familie har sin pesto-opskrift. Jeg ved godt, at mange af jer er “hvidløgfanatikere”og gerne også bruger det på cornflakes, men for os, der er vokset op med hvidløg, er det kun et krydderi, der skal bruges, som alle krydderier, med måde. Ellers dækker de over smagen. I den aktuelle pesto er hvidløgets fravær med til at fremhæve rettens delikate og sommeragtige karakter. Til billedets “berigede” pesto er der brugt en rest kartofler fra dagen før, og friskhøstede, nordsjællandske økoløgisk dyrkede grønne bønner. Værsgo’! Fynske, jyske og endda sudanesiske konventionelt dyrkede grønne bønner kan også bruges, men jeg kan ikke garantere for det “delikate og sommeragtige”. I stedet for pestel og morter er der brugt en blender: fy fy men det går an alligevel og jeg kan love jer for, at retten passede fint til den Nero d’Avola.......

Løgn: til pesto’en blev jeg nødt til at smage to vareprøver (en Amarone 2005 fra Santa Sofia og en XY 2008 Valpolicella: begge smagte meget fint).

Ville en Nero d’Avola have passet fint til retten? Og hvad er Avola for noget?

Avola er en by på Siciliens østkyst ved Siracusa. Til trods for at de to bedste produkter fra byens territorie er mandler og nye kartofler, kom Avola til at give navn til en vin, som i de seneste år har ramt Italien som en lavine. “I de seneste år”: ja, fordi hvis vi kigger i vinbøgerne for blot en tyve år siden, optræder hverken druen eller navnet så tit. Naturligvis fandtes vinen, men næsten kun som blandingsvin til bulkeksport til de traditionelle bestemmelsessteder: Chianti, Valpolicella, Piemonte og ikke mindst Frankrig, hvor nero d’Avola ligefrem var kendt som “le vin medicin”. I dag er vinen næsten symbol for Sicilien og den dyrkes næsten overalt på øen. Det skyldes druens store tilpasningsevne både til de forskellige jordbundsforhold og til de forskellige fremstillingsmetoder.

Personligt foretrækker jeg de Nero d’Avola, der fremstilles uden eller med minimal trælagring: det giver vine som er friske, behageligt frugtagtige, nemme at drikke og alligevel meget tilfredsstillende. Formodentlig var det denne type vore vinvenner fik serveret ved Comosøen. Desværre husker de prisen, men ikke producentens navn. Det er også typisk men forståeligt. I de traditionelle vinkredse går der et mundheld: “Jeg har glemt pigens navn men vinen var....” og så kan man flette ind en Chambertin, en Champagne osv. Jeg har altid syntes, at det var et dumt mundheld: hvis jeg ikke kan huske pigens navn i dag, skyldes det nok alderen, ikke at vinen var vigtigere. Lige som vore vinvenner: de har haft det godt, med søudsigt, godt vejr og en ukendt himmelsksmagende ret. Vinen smagte også godt: er det ikke lige meget, hvem producenten var.......?

Hvis I har lyst til at teste den røde Nero d’Avola til en jeres egen udgave af en mere eller mindre beriget pesto, får I hermed hår til jeres kam, eller flasker til jeres glas:

(1) Nero d’Avola Frizzante, Foraci  85,- kr. (S) Tør/halvtør

(2) O’Feo Nero d'Avola  65,-  (S) af økologisk dyrkede druer

(3) Nero d'Avola Sicilia IgT, Foraci  75,- kr. (S-F)

(4) Nero d’Avola 2008 Sicilia IgT Tenuta dell’Abate  75,- kr. (S) En etableret skønhed og en favorit hos vinvennerne

(5) Nero d'Avola 2002 Sicilia IgT Tenuta Dorrasita  129,50 kr. (F) To glas Gambero Rosso

(6) Nero d'Avola 2004  Sicilia IgT Tenuta Dorrasita  175,- kr. (F) Tre glas Gambero Rosso

(7)  Satiro Danzante, 2005 Sicilia IgT Foraci  175,- (F) af økologisk dyrkede druer. To glas Gambero Rosso

Det er en Nero d'Avola, af udvalgte, økologisk dyrkede druer, årgangen er 2005, alkoholstyrken 13,5% og smagen er den sicilianske "nyklassiker": druens kompakte frugt møder fadlagringens mildnende favn og vi har så en vin, der
under det internationale ydre afslører et umiskendeligt varmt temperament. En vin der sagtens kan nydes solo, men som vil klæde næsten hvad som helst af rødt kød. Den modne frugts signatur gør den særdeles grillvenlig.
avola1.jpg
(S) = lagret i rustfrit stål,  (F) = fadlageret

Mit forslag er én flaske af hver af ovenstående vine, så er den Nero d’Avola barberet.

For at bestille send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “AVOLA” i Emne/Subject. Prisen er 779,50 kr.  Fragt 125,- kr. overalt i landet

Ved køb af to af hver af nummer (2), (3), (4), (5), (6) og (7) er fragten 0,- kr. overalt i landet.

For at bestille send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “2 x AVOLA” i Emne/Subject. Prisen er 1.389,-  kr.  Fragt 0,- kr. overalt i landet.

Ciao,
Carlo


(*) Barolo 2004 Cerrati: Gruppekøb igen? Kan det passe? Flere har spurgt. Er I ikke Barolo-mætte ? Godt nok har jeg brugt alle mine sparsomme pensionspenge i igen 1.200 flasker af den men skulle vi ikke lade lidt tid gå før vi  lancerer et Gruppekøb igen ?? S.U.

(**) Tip en fjende: det lakker mod enden med promotionen. Der er ca. halvtreds kasser tilbage. Hvad det går ud på, kan I læse her: http://www.carlomerolli.dk/index.php?option=com_content&task=view&id=546&Itemid=93

OBS! ÆNDRING AF ÅBNINGSTIDERNE på lageret beliggende Skovlytoften 1, 2840 Holte:
(indgang MODSAT SIDE = på højre side af vores røde bygning!)

I DAG: Onsdag den 5. august: 14:00 til 17:00
Torsdag den 6. august: 14:00 til 17:00
Fredag den 7. august: 14:00 til 17:00
Lørdag den 8. august: LUKKET
Søndag den 9. august: 13:00 til 15:00
Mandag den 10. august 14:00 til 17:00 Laurentiusnat.
Tirsdag den 11. august : 1400 til 17:00
Onsdag den 12. august: 14:00 til 17:00
Torsdag den 13. august: 14:00 til 17:00
Fredag den 14. august: 14:00 til 17:00
Lørdag den 15. august: LUKKET
Søndag den 16. august: 13:00 til 15:00
Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

WEBSHOP!

WEBSHOP