16.08.2009 Honkytonk Vin
Kære Vinvenner

Kan I spotte honkytonk-vinen i ovenstående billede ? det kan I godt nok ikke: det er den først fra højre. Navnet er PROPILEO hvilket betyder “indgangsbygning til et tempel”. Og så er vi lige
kloge. Lad os læse på bagetiketten, det plejer at hjælpe: “Vinen
fremstillet efter omhyggelig udvælgelse af druer, høstet når de er fuldmodne...” Hvilke druer ? det
melder etiketten intet om. Jeg smager og gætter mig til cabernet
sauvignon, merlot,
måske lidt cesanese. Ikke godt at vide. Bagetiketten belærer os at
vinen er fyldig, struktureret, holdbar og at den gør gerne behagelig
følgeskab med ovnstegte kødretter, lagrede oste og vildt. Og hvem ville ikke det ?
Betryggende at druerne er høstet når de er fuldmodne men.....hvad
ellers ? det er jo en rødvin. Hvad min ven Benedetto Lombardi har brugt kan han ikke engang selv huske : “Det der var i vinmarken.......” “Hvad ? en gammel sko, en høne, en traktor ? en høstpige ?...” - jeg
kunne ikke dy mig - “ Benedetto: folk i al almindelighed og mine
kunder i særdeleshed vil gerne vide hvad det er, at de putter i munden. Rimelig, ik ?” “Ja
men så sig at der er cabernet sauvignon, merlot, cesanese, lidt
montepulciamo og, øhh, lidt barbera: det er en IgT Lazio, en landvin – pause: men det
smager godt hvad ?” “Nej det gør den ikke: den er godt nok bedre end
det makværk du sendte for et par år siden, under samme navn, men det er absolut ikke det jeg kalder
en god vin. Den er prangende, overdådig, på grænse til det anmassende,
fyldig og rund, så rund at den stopper lige en station før “sød” og jeg ved ikke
rigtigt hvem er der drikker denne slags vine. Ikke mine kunder.”
“Min kone ville godt kunne lide det her. 14% og næsten sød : et par
glas og så er hun villig”. Kommentaren, eller noget i den stil, kom ret
spontant ud af en af mine medsmagere da jeg skulle teste Propileo. “Jo: der er sikkert nogen der ville kunne
lide denne vinstil, faktisk er de blevet ret sjældne, disse typer
vine.” Den bemærkning kom fra den anden medsmager. Jeg tog igen et slurk og sagde til mig
selv “ Ja, hvorfor ikke ? lad os være alsidige. Jeg skal nok få det
solgt, der må være nogen blandt vinvenner som ønsker sig en vin der kan gøre konen villig.
Servér Propileo kølig, gerne solo: jo, den er lidt vulgær, en honkytonk
vin, til gengæld er den ikke .....helt billig, 85,- kr. “ Jeg endte med at købe ethundreoghalvtreds
flasker. Så hvis I er vinnysgerrig eller har I en kone der skal
blødgøres, ved hvad I kan bestille.
Noget som til gengælde i SKAL bestille er – helt i den anden grøft - Donato D’Angelos elegantier af en aglianico 2006: CANNETO. Canneto fremstilles af gårdens ældste vinmarker med et ydeevne på max. firetusinde kilo pr.
hektar. Lagringen foregår i “barili” - halv store fade – for atten
måneder. Den kortere lagringstid gør det at vinen er “kun” en Basilicata IgT men
vineksperter enes om at definere Canneto som “prøvestenen” for alle de
aglianico-vine der har elitære ambitioner. Prisen er 145,- kr. for en stor, adræt, komplet og gemmeværdig vin.
Ved siden af Canneto ser I den nye årgang af cru CIABATTA. Navnet Ciabatta henviser til vinmarkens lange og afrundede form. Lige som netop en hjemmesko en “toffel”. Ciabatta er en Riserva Morellino di Scansano DOC
fremstillet af 90% sangiovese (her kaldt morellino) og 10% cabernet
sauvignon. Vinen lagrer for tretten måneder på både barriques og store fade og resten af tiden
på flaske. Alkoholstyrke er 13,5%. Årgang 2006 er et pletskud i næsten
hele Morellino distriktet: denne Ciabatta smager godt nu og vil holde sig i god form frem til 2014-16.
Stadigvæk fra Erik Bantis kyndige og autentisk Morellino-hånd den nye
årgang af denne (siden 2007) sydtoskanske DOCG : 2008. Når jeg skriver
“autentisk” er det fordi det er det bedste tillægsord for at definere Eriks idé om MORELLINO: en bondevin der kan også begå sig i de finere kredse men som ikke har glemt sin herkomst. At den “jævne” Morellino har både styrke og finesse, vidste vi godt.
At den kan også klare lagringen kan de første halvtreds af jer sande
der vil bestille dagens tilbud for en smagning af 2006, 2007 og 2008.(*) Eriks ambition
har altid været at kunne fremstille en vin der smagte godt og hvis pris
kunne betales af alle der havde lyst til at nyde et dagligt glas vin.”. 69,- kr. pr. flaske må siges at være en folkevenlig pris.
Definitionen “folkevenlig” klæder også den første vin til venstre: TÌNTERO 2008 Toscana IgT . En hel liter for 75,- kr. En hel liter af hvad ? Producenten Pietro Majnoni skriver “ Fremstillet
af en ualmindelig drueblandning i hvilke finder vi også malvasia nera
og sangiovese” “Også” : ja, fordi størstedelen er dolcetto som havnede ved en fejl i
den planteskole hvor engang i halvfjerdserne Pietro købte stiklingerne
til sin vingård. Vine er simpelthen d-e-j-l-i-g som hverdagsvin men med sine 13,5% kan
den snildt klare en “fiorentina” en T-bone steak og sammensatte
kødretter. Nydes noget kølig og hvis I kan ikke drikke hele literen på en gang, vil den tilproppede flaske holde sig godt i et par dage.
Et par måneder og ganske givet længere vil kunne holde den åbne flaske af Pietros olivenolie EVO ( Extra Vergine di Oliva). En af mine kunder brugte ordet “orgasmo” for at beskrive de smagssensationer denne olie gav ham.
Så langt ville jeg ikke gå, men det er lige før! Bør prøves af alle
engang i livet. Prisen er 165,- kr. for 0,75 liter- I øvrigt er olien økologisk og Tíntero er af økologisk dyrkede druer.
Jeg har strikket sammen et tilbud som er tiltænkt såvel de nye vinvenner, der endnu ikke kender vinene som de gamle der ønsker at opleve gensynets og gensmagens glæde :
For at bestille : 2 x Tíntero, 6 x Morellino (dvs 2 x 2006, 2007,
2008) og en flaske af hver af ovenstående (i alt 12 flasker) send blot
en svarmail til
Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.
med teksten “HONKY” i Emne/Subject. Prisen er 1.179,- kr. Fragt (delvis sponsoreret af Erik banti ): 75,- kr. overalt i landet.
(OBS: samtlige tomater i billedet er danske, økologisk dyrkede og en hyldest til den nordsjællandske sensommer og frodighed.)
Ciao,
Carlo
(*) Sæt venligstkryds på kalender onsdag den 26. august. Smagning af
Erik Bantis & D’Angelos vine samt dinner MED Erik Banti som blandet
andet er også winemaker.
Detaljeret indbydelse følger.
GRUPPEKØBET for Riesling monferrato Bianco 2006 DOC Paolo Saracco: målet er nået og de deltagende modtager særskilt faktura.
Og så glæder det mig at vinavsen.dk har fundet glæde i vor “lille” vin fra Sorbaiano. Fem stjerner ud af fem:
Sorbaiano, M, Toscana IGT, Italien 2007 Pris: 67,50 kr. “Hold dog op for en lækker rødvin. En supervin med indtagende duft og en dejlig smag med toner af chokolade. Den smager simpelt hen godt. Prisen er yderst rimelig.”
OBS! ÆNDRING AF ÅBNINGSTIDERNE på lageret beliggende Skovlytoften 1, 2840 Holte:
(indgang MODSAT SIDE = på højre side af vores røde bygning!)
I dag den 16. august: 13:00 til 15:00
Mandag den 17. august: 14:00 til 17:00
Tirsdag den 18. august: 14:00 til 17:00
Onsdag den 19. august : 14:00 til 17:00
Torsdag den 20. august: 14:00 til 17:00
Fredag den 21. august: 14:00 til 17:00
Lørdag den 22. august: LUKKET
Søndag den 23. august: LUKKET GARAGEVIN
Mandag den 24. august: 14:00 til 17:00
Tirsdag den 25. august: 14:00 til 17:00
Onsdag den 26. august: LUKKET SMAGNING ERIK BANTI /D’ANGELO
Torsdag den 27. august: 14:00 til 17:00
Fredga den 28. august: 14:00 til 17:00
Lørdag den 29. august: LUKKET
Søndag den 30. august : 13:00 til 15:00
Mandag den 31. august : 14:00 til 17:00