Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

30.08.2009 Madammerne

Kære Vinvenner,
madammerne.jpg
Jeg har smagt en del danske vine og har endda fundet et par, der er værd at tage med til Italien for at drille mine venner og producenter; der er også gjort store fremskridt, siden Michael Gundersens og et par andre vinpatrioters spæde start for en snes år siden. Men mens vi venter på, at dansk vin kommer op på niveau ikke kun med ditto fra de varme lande men også med den øvrige danske fødevareproduktion, fornøjer jeg mig med en del læsning af danske kogebøger. Jeg ruger med et projekt om at skrive en dansk kogebog for ... italienere!

I ville måske mene, at det kræver et optimistisk livssyn, hvis man skal gøre folk, der er vokset op med mormors fettuccine og mors lasagna, interesseret i frikadeller, flæskesteg og stegte sild. Og jeg vil også indrømme, at det bliver nok svært at lokke gourmeter til “patate marroni” (brune kartofler) eller finde den rigtige oversættelse til “rødgrødmedfløde”; lige så svært som at forsikre den brødglade italiener om, at det andet halve “panino” ikke bliver smidt væk, når det gælder smørrebrød og måske endnu sværere at forklare, hvorfor dyrlægen er sulten om natten eller at sløret, som bondepigen bærer, ikke har noget med religion at gøre. Nå, men det skal nok lykkes, for jeg har oplevet et utal af gode danske retter og har en tyrkertro på den kvalitet, som dansk jord kan frembringe, når den kommer i kyndige hænder.

Samme tyrkertro havde de også Mangor, Gad & Suhr. Ligner det ikke et navn på et dansk-indisk advokatkontor? Det er bare “i fondamentali”, treenigheden hvis kendskab burde indgå i testen for at opnå dansk indfødsret, i stedet for spørgsmål af uanvendelig paratviden som “Hvor mange amter er der i Danmark?” Nu er jeg tilpas uintegreret for at udtale mig om sagen, men jeg har læst testen (på nettet) og spekulerer på, om det er vigtigere for en nydansker at lære, hvorfor man siger “Tak for mad” end at vide, hvornår England besatte Færøerne og hvorfor de i øvrigt skyndte sig væk.

Nå, men af de tre madammer er hende, jeg har haft mest glæde af, Ingeborg Suhr, med det rare mellemnavn Rasmine. Ikke så meget fordi hun, som i øvrigt den første i Danmark, insisterede på at opgive mål og vægt, koge- og bagetider (vi italienske motionistkokke kører det bare på fornemmelse og charme) men af ren og skær beundring for hendes person og modige livshistorie. Tænk uden sponsorer, stort set uden kapital, uden at være berømt og kun tredive år gammel,
kastede hun sig ud i et projekt, som ingen har gjort magen siden: en skole for husholdning. Den eksisterer stadigvæk. Jeg synes også godt om titlen på hendes bog: ikke noget med gastronomi eller personlig profilering men kort og godt: “MAD”. Bogen fylder et hundrede år i år og bliver stadigvæk brugt. Selv om jeg holder af min slidte udgave, har jeg kastet mig på den femhundrede siders jubilæums udgave, som netop er udkommet på Gads forlag. Der er kommet lidt
moderne touch med pesto og tomat-og perberfrugtsalsa i Katrine Klinkens og Elin Kirkegaards kærlige og kyndige revision men ikke noget, som Ingeborg ville have kritiseret. Og når jeg skal huske, hvordan jeg skal partere en kylling, så er det blot om at slå op. Formodentligt ville ‘MAD’ være den bibel, som jeg ville bruge for at omvende italienerne!

Lige nu dog gælder det om at omvende jer til italienske vine. I vil kun have sikre, kendte navne: Barolo, Amarone, Brunello, Barbaresco. Men hvad skal jeg gøre af mine Ciliegiolo, Rebo, Marzemino Greco, Fiano, Falanghina, Cesanese, Petit Manseng, Petit Verdot, Negramaro, Groppello, som kun et
vinnysgerrigt fåtal blandt jer viser interesse for?

Jeg må gå i tænkeboksen. Imedens får I en lille opdatering af de diverse tilbud:

GRUPPEKØB: Barolo 2004 enkeltmark Cerrati DOCG fra Cascina Cucco. Målet er nået og jeg vil begynde at sende faktura i løbet af idag. Bemærk venligst:
er faktura’en ikke betalt inden den frist, der er angivet på selve fakturaen, bliver vinen solgt til anden side. Hvorfor? Fordi der er en snes vinvenner på stand-by!

SMUTVEJEN: bliver uigenkaldeligt lukket idag af samme grunde som ovenfor.

Og så tilbage til “your hearts desire”: man har et Gruppekøb indtil man laver et nyt.
Gruppekøbet i denne uge går ud på netop de navne I har så kære og jeg ved godt, at I nok kommer op at skændes med konen,manden og bankrådgiveren, men jeg skal samle penge til at underholde fru Schiavenza og traktere hende til Københavns herligheder: det er nemlig lykkedes mig at få hende til at overlade komfuret i Serralunga til andre og komme til København – engang i september – for at præsentere alle sine cru vine fra 2004, Prapó, Ceretta, Broglio plus det løse. Fra nogle af vore vinvenner, der har besøgt hende, har hun desværre hørt om noma og Era Ora og Kong Hans og Søllerød Kro og jeg ved ikke hvad af gourmet-steder: hun har foreslået, at vi skulle spise dér også “for at sælge vore vine, måske”.

Jeg vil hellere sælge hendes – og mine – vine til jer, men slipper nok ikke fra mine værtspligter. Derfor:

2 x  Brunello di Montalcino 2004 DOCG Quercecchio à 155,- kr.
2 x Amarone I Galli 2003 enkeltmark Leon DOC à 245,- kr.
2 x Barbaresco 2004 DOCG Cascina Baricchi à 165,- kr.
2 x STATUS 1999 Langhe DOC Mauro Mascarello à 195,- kr.
2 x Barbaresco 2005 “Rosé delle Casasse” à 250,- kr.
2 x Tre Nasi Barolo Riserva 2000 DOCG à 290,- kr.

Almindelig netpris:  2.600,- kr. for en kasse med to af hver.

GRUPPEKØB: kan vi nå målet 100 kasser inden næste søndag, vil prisen være (hold jer !): 1.750,- kr. per kasse (+ evt 125,- kr. for levering).

For at bestille sådan en kasse send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “GRUPPEKØB: VÆRTEN” i Emne/Subject. Kassens sammensætning kan ikke ændres.

Ciao,
Carlo

PS

Jeg har fået at vide, at Carlomagno Chianti Classico 2007 DOCG skulle have modtaget en rigtig god anmeldelse i bladet “Gymnasieskolen”. Er der en gymnasielærer blandt vinvennerne, der kunne sende mig et klip eller et link?? På forhånd tak.

PPS

Blommerne på billedet er fra Fejø, vinene er de to Barbaresco, som indgår i den aktuelle Gruppekøbskasse, og Rosso di Montalcino 2007 fra Quercecchio (85,- kr.) er med, fordi jeg havde..... ingen anden flaske ved hånden.

OBS! ÆNDRING AF ÅBNINGSTIDERNE på lageret beliggende Skovlytoften 1, 2840 Holte:
(indgang MODSAT SIDE = på højre side af vores røde bygning!)

I DAG:  Søndag den 30. august: 13:00 til 15:00
Mandag den 31. august: 14:00 til 17:00
Tirsdag den 1. september: 14:00 til 17:00
Onsdag den 2. september: 14:00 til 17:00
Torsdag den 3. september: 14:00 til 16:45 OBS OBS OBS !
Fredag den 4. september: 14:00 til 17:00
Lørdag den 5. september: LUKKET
Søndag den 6. september:  13:00 til 15:00

Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

WEBSHOP!

WEBSHOP