Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

08.11.2009 Edderkoppen

Kære Vinvenner,
edderkoppen.jpg
Og så, ifølge B.T.
, skulle jeg være den edderkop, der spinder vinsvindlens væv ved at formidle fortyndet Amarone.

Jeg burde ikke engang bruge min og jeres tid på at besvare artiklen. Men siden der er en del nye vinvenner, der ikke kender mig så godt og, formodentlig, mange andre der undrer sig, vil jeg fortælle lidt om sagen.
Vi prøver med et interview, som det burde refereres af en journalist, der var mindre hastigt researchende og lidt mindre sensationsjagende end B.T.s journalist.

Så vi forestiller os:
en journalist (J)
og
Carlo Merolli (CM):

(J) Hej Carlo Merolli, det er J. fra “Dansk Vintidende”: hvad kender du til den sag, der har været oppe at vende med Superbests fortyndede Amarone?

(CM) En hel del, da jeg har været agent for det mistænkte firma, Dessilani fra Fara Novarese i Piemonte, i over femten år.

(J) Hvordan kan et firma i Piemonte sælge Amarone, som jo produceres ved Verona i Veneto?

(CM) Det er fuld lovligt. Man kan købe Amarone i bulk og tappe den hos sig selv. Det vil sige, det kunne man indtil 2004. I dag skal man have tilladelse fra producenternes sammenslutning (Consorzio) for at gøre det. Fra årgang 2005 skal Amarone være forsynet med Consorzio’ets banderole.

(J) Du siger du har været agent for det mistænkte firma. Hvordan er dit navn dukket op i sagen? B.T. skriver “dyb involveret”.

(CM) De ransagende myndigheder har sikkert hos Dessilani fundet en del korrespondance, mails og fakturaer med mit navn på. Til dato er jeg hverken blevet informeret eller tilskrevet ad officiel vej. I de italienske media, som B.T.s journalist har som kilde, nævner man ikke engang firmaets navn. Der refereres: “med assistance af en lokal mægler af italiensk oprindelse”. Bortset fra at jeg er pæreitaliener, er det nok mig der hentydes til.

(J) Er dett nok til at kunne skrive “dyb involveret”? Der må være mere? Hvad gør du som agent?

(CM) Nej, det mener jeg ikke det er. Ikke på den måde det bliver belyst. Naturligvis optræder mit navn i mails, fakturaer, o.a. men jeg har ikke været involveret hverken overfladisk eller dybt i noget som helst forsøg for at fortynde noget som helst. Som agent varetager jeg producentens interesser og sørger for, at producenten kommer til at sælge sine vine til andre danske kollegaer. Mit arbejde med Dessilani “goes a long way back” og hvis du kigger på min hjemmeside www.carlomerolli.dk, finder du alle mine mails siden 2000, hvor vine fra Dessilani er præsenteret flere gange. Typisk, i starten, aftaler man et fast beløb årligt, som ikke er knyttet til det solgte. Dette fordi det kan være svært at finde en dansk importør lige med det samme. Senere aftaler man en provision for al den vin, der bliver solgt i Danmark.

(J) Derfor har du været med til forhandling og møder om Dessilanis vine, herunder den omtalte Amarone..

(CM) I dag foregår størstedelen af arbejdet via e-mail og telefon. Efter de første par introduktionsmøder i Danmark foretrækker køberen at forhandle direkte med producenten. Der etableres direkte kontakter, venskabelige bånd, køberen, dennes ansatte og forretningsforbindelser besøger producenten. Jeg involveres, hvis der er sprogvanskeligheder, misfortsåelser, problemer, hvis der skal præsenteres nye årgange, nye priser, produkter. Jeg modtager fakturakopier og er i det hele taget med på CC på al korrespondance.

(J) Kan det ikke ske, at køberen eller sælgeren shortcutter dig? Det vil sige fortsætter deres handelsforhold uden at svare provision til dig?

(CM) Jo, det kan faktisk ske, men indtil nu (syv-ni-tretten) har jeg ikke oplevet det. Jeg må have gjort mit arbejde ordentligt. På den anden side hvis det sker, er der ikke noget at gøre ved det: producenten er herre over sin produktion og der er meget lidt, der hjælper, hvis den ene part vil gå sin vej, lidt som i en kærlighedshistorie.

(J) For at vende tilbage til den Amarone: er det så dig, der har solgt den til importøren?

(CM)
Nej. Under et besøg i Danmark hos importøren foreslog Dessilani at sælge noget Amarone og noget Ripasso. Han mente, efter at have set lidt på hvad der blev solgt i Danmark, at han kunne levere en god kvalitet til en konkurrencedygtig pris. Som sagt var jeg ikke engang til stede ved mange af møderne, men det ændrer meget lidt på sagen. Nogen tid efter kom der vareprøver både til importøren og til mig. Hos os smagte vi på vinen, jeg gav en flaske til min medarbejder. Jeg syntes ikke, at den smagte, som de Amarone jeg kender, og som jeg selv ville importere. Min medarbejder syntes, at det ikke var den bedste han havde smagt, for at sige det mildt, men at den ikke var værre – faktisk var den bedre - end mange af det Amarone, der flasher på supermarkedernes hylder og på nogle af kollegaernes prislister, især på nettet. Importøren, I/S Gobi Vin, syntes til gengæld godt om vinen, nok med den samme begrundelse som min medarbejder, og gik i gang med at finde et handelsnavn (“Castel Venezi”) og bidrog med design af etiketten og kartonerne. Jeg hjalp naturligvis med oversættelsen af teksten på etiketten. Siden har jeg aldrig smagt den og kun set denne Amarone i brochurer.

(J) B.T.s jornalist taler om: “... er lavet ved hjælp af falske etiketter og et notat udarbejdet af en dansk bosat italiener, der har været med til at udvikle et system hvor man fortynder vinen med tres procent fransk bordvin”.

(CM) Om etiketterne har jeg forklaret ovenfor. Notatet kender jeg intet til. Hvis journalisten ved mere end jeg ved, er han velkommen til at trykke et kopi af det på bladet. Om den 60% franske vin, ville jeg kun sige, at sagen ville være komisk, hvis den ikke var så krænkende og nedstemmende for mig. I generationer har man “afhjulpet” Amarone og andre italienske, franske og spanske vine med god neutral most og/eller blandningsvin fra Apulien og Sicilien. Jeg ville aldrig drømme om “at udvikle et system” for at købe billig bulkvin i .... Frankrig! På denne detalje bliver jeg nødt til at holde B.T. ansvarlig og forlange konkrete beviser.

(J) Hvorom alting er, har du nydt godt – via dine provisioner - af dette vinsalg.

(CM) Det manglede bare. Dessilani solgte ikke en flaske i Danmark, før jeg overtog hans agentur. Firmaet er – eller måske “var” - en velanset ledende vinproducent i sit distrikt. Jeg har tjent og fortjent hver en øre af de provisioner.
Hverken importøren eller jeg kunne drømme om, at Dessilani ville begive sig ud i vinfortyndningsoperationer.

(J) Men som erfaren vinmand havde du ikke nogle bange anelser? Syntes du for eksempel ikke, at prisen var billig, suspekt billig?

(CM)
Nej. Intet. Som sagt fik vinen ikke mit “personlige” blåstempel; efter den første prøve har jeg ikke engang smagt den igen, og jeg har aldrig importeret den. Den blev godkendt af importøren, I/S Gobi vin, hvis administrerende direktør, Peter Sick, ikke er en Herr Hvemsomhelst og faktisk en af de dygtigste, mest retskafne og kompromisløse aktører på den danske supermarkedsscene. Du har ret mht. det med priserne. Jeg konfronterede producenten med mine tvivl – også pga af mine provisioner: lavere pris lavere provision! - men fik en meget fornuftig forklaring, en forklaring som lyder fornuftig selv i lyset af det skete: importøren betalte kontant ved levering og købte store partier. Det gav producenten en stor forhandlingsmagt, der hvor han købte bulkvinen og satte ham i stand til at sælge det, som han ikke solgte til Gobi til andre aftagere, i mindre partier og med bedre avancer. Gyngerne og karusellerne. Hvis du tænker på, at han har kunnet oprette et marked også under finanskrisen, så giver hans forklaring om de lave priser ikke anledning til mistanke.

(J) Altså vinen var ikke god nok for dig, men du havde ingen kvaler ved, at den blev solgt af andre?

(CM) I supermarkedernes vinafdelinger hersker der tit andre parametre for smag og pris end hos de traditionelle vinhandlere. Som agent kan jeg sige min mening og vejlede både den ene og den anden part. Jeg har ikke vetoret.
I den forbindelse skal det noteres, at “Castel Venezi” senere fik meget fine anmeldelser og gode karakterer hist og pist i dagbladene og på nettet. Men det er nok en anden snak.

(J)
Hvornår blev du opmærksom på, at der var noget i vejen?

(CM) I begyndelsen af august fik importøren en fax fra Consorzio i Valpolicella, som frarådede ham at sælge “Castel Venezi”, da der var en løbende undersøgelse i gang fra de italienske myndigheders side. Importøren averterede mig med det samme og vi blev enige om, at det bedste var at returnere det hele til producenten. Før det, forlangte vi en tro & love fra producenten på, at det solgte var ægte Amarone. Det fik vi også både på engelsk og på italiensk men valgte alligevel at returnere vinen. Efter noget pres fra min og importørens side indvilgede producenten i at sende nogle penge tilbage og at udstede en kreditnota til importøren. Importøren satte straks skilte op i butikkerne om det skete og har tilbudt at returnere pengene til de eventuelle købere. En hurtig og meget korrekt reaktion, der også har fået billigelse fra Fødevarestyrelsen. Hverkan han eller jeg kunne nogensinde drømme om, at producenten ville slagte hønen, der lagde guldæg.

Peter Sick og jeg er chokeret. For mig er der også en menneskelig side: jeg er også meget skuffet. En person, som jeg betragtede måske ikke som en nær ven men i hvert fald godt inde i min nærmere venskabskreds, svigter på en måde, som hverken jeg den dag i dag eller de mange, der kender ham, har en fornuftig forklaring på. Han tilbød mig endda flere gange at importere denne Amarone med min egen etiket og heldigvis sagde jeg altid nej tak.

Mine smagsløg og min erfaring har reddet mig. Jeg stoler på, at min samvittighed og min kundekreds, begge lige gode, vil bære mig gennem dette mediatiske angreb. På den led sover jeg trygt. Det, der plager mig mest, er den tid forklaringerne stjæler fra det gode vinsalgsarbejde, lige som i dag for eksempel. For ikke at tale om de tårer min kone og min datter fik i øjnene, da de læste B.T.s referat af et referat af en dårligt oversat italiensk avisartikel.

Ciao,
Carlo


PS: Da dette her har stjålet en del tid fra den regulære søndagsprædiken, henviser jeg til de sidste tre ugers tilbud:

OBS! ÆNDRING AF ÅBNINGSTIDERNE
på lageret beliggende Skovlytoften 1, 2840 Holte:
(indgang MODSAT SIDE = på højre side af vores røde bygning!)

I DAG: Søndag den 8. november: 13:00 til 15:00
Mandag den 9. november: 14:00 til 17:00
Tirsdag den 10. november: 14:00 til 17:00
Onsdag den 11. november: 14:00 til 17:00
Torsdag den 12. november: 14:00 til 17:00
Fredag den 13. november: 14:00 til 17:00
Lørdag den 14. november: LUKKET
Søndag den 15. november: 13:00 til 15:00
Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

WEBSHOP!

WEBSHOP