Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

02.12.2009 Sangiovese

Kære Vinvenner,
sangiovese.jpg
Jeg ved godt, at der er mange af jer, der går og venter på et kanontilbud på nogle “heavy-dud” Barolo. Kommer tid kommer råd. Lige nu har jeg det næsten som London under “the blitz”: det regner med gode flasker. Allesammen vine af sangiovese druen. Og selv om jeg er mest til nebbiolo og til Barolo’s bomuldsvatstille vinterbakker og ditto vinkældre, er det rart engang imellem at overgive sig til det toskanske ædle rustikke bid.

Om Pietro Majneriore 200onis Sup7 “Julebast”© fortræffeligheder har I læst nok om og er også godt i gang med at bestille den “alla grande” (i stor stil). Tak.

Derfor vil jeg starte med Ronci di Nepi Sangiovese 2008. Den er ikke en Toscana men en Lazio vin. Den er heller ikke ethundredeprocent sangiovese men 90% sangiovese og 10% montepulciano. Det kunne jeg se fra farven og derfor ringede jeg til producenten i Sutri for at høre om druesammensætningen. En (vinindustrivenlig og lident forbrugervenlig) EU vinlov tillader producenten at skrive en drues navn på etiketten, blot vinen er fremstillet med mindst 85% af den pågældende drue.

Lovgivning til side, til den pris (49,- kr.) skulle vinen smage lige præcis akkurat, som I ønsker en hverdagsvin skal smage. Men I vil blive glædeligt overrasket over, at denne Sangiovese smager af mere, meget mere. De af jer, der har smagt 2007 fra dette Hus, vil være henrykte over denne 2008. Dejlig, saftig, allrounder: masser af frugt og en harmoni der er en dyrere vin værd. Da jeg fortalte producenten, at vinen var langt bedre end sin pris, svarede han: ”Tak. Det ved vi godt her i Nepi. Men vi er startet for nyligt og i stedet for at bruge en hel masse penge på reklame og promotioner, holder vi vinens pris bevidst lav, så flere og flere kan lære den at kende: det er en supermarkedspris for en vin, der vil pynte på enhver traditionel vinhandlers butikshylde.” Jeg er i hvert fald glad for, at jeg stolede på at jeg gik ind for vinen. Det burde I også gøre: til 49,- kr. pr. flaske skal I lede længe efter noget så tilfredstillende.

Heller ikke 100% sangiovese men fra Toscanas hjerte kommer “the beauty”: Montevertine. Vinen fremstilles med sangiovese “hjulpet” af canaiolo og colorino. De trofaste vinvenner, der har forudbestilt, er nu ekspederet og jeg kan kun tilbyde de “sølle” rester af, hvad Martino Manetti har sendt til mig. Men hvilke “sølle” rester!!

Montevertine 2006  Toscana IgT à 185,- kr.

Der er også – som afbildet: 36 x Magnum 1,5 liter 2005 à 395,- kr. og 6 x Dobbeltmagnum 3 liter à 840,- kr. Magnum i originale gavekarton. Dobbeltmagnum i originale trækasser.

Montevertine behøver vitterligt ingen introduktion og kan bedst defineres med en af vinvennernes et-ords beskrivelse “Platin!”. Allerede midt i halvfjerdserne var Martinos far, Sergio Manetti, én af de klartseende producenter, der kun ville bruge den blå drue sangiovese til sin Chianti Classico. Dengang var det obligatorisk at bruge de grønne trebbiano og malvasia. Sergio Manetti valgte at forlade vinavlerforeningen “Gallo Nero” (den sorte hane) og gik sin funklende Vino-da-Tavola-vej. I dag, hvor loven er ændret, kunne Montevertines druesammensætning sagtens kvalificere den for Chianti Classico, men vinen er blevet et ikon og et lysende eksempel på konsekvens, tradition og uforfærdet, kompromisløs stil.

Netop om stilen et par ord til de vinvenner, der skulle føle sig fristet til at stifte bekendtskab med denne toskanske perle: forvent ikke dramatiske blækdybe farver, bamset alkoholstyrke eller “supertoskanske” tanniner, der forsøger at være “sexede”. De folk, der tegner vinen (navnene er på etiketten: Martino Manetti dyrker og udvælger druerne, Bruno Bini står for kælderarbejdet, Giulio Gambelli smager og blander vinene), har i deres hoveder en ideel model af en elegance og af en drikbarhed, der er blevet sjældnere i vore dage i Europa. Montevertine har – få - sidestykker i nogle af de mest æteriske og bedste Bourgogne. Alkoholstyrken er 12,5%, nok til at understøtte en blomsterkurv af dufte, der grænser men ikke skrider over til det parfumerede. Smagen er tør, med noget mild, næsten og overraskende “smørblød” i den typiske sangiovese-ramme af selvbevidst syrlighed. Derfor kan Montevertine nydes alene, som den store vin den er. Holdbar er den også: ti femten år fra nu. (Blot ikke hos mig!)

Denne gang har jeg det svært med at komme med et forslag, men mit forsigtige råd til en sangiovese-uge ville være: 4 x Sangiovese Ronci di Nepi 2008 IgT à 49,- + 2 x Montevertine 2006 à 185,-.  I alt 566,-.

For at bestille mit forslag send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “SANGIOVESE” i Emne/subject. Pris 566,- kr. Fragt: 125,- kr. overalt i landet.

Ønsker I anden sammensætning send en mail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. og fortæl mig, hvad I ønsker at bestille. Husk venligst at skrive om I selv henter eller om I ønsker vinene leveret.

Ciao,
Carlo


PS:
BROK: jeg har brokket mig over for den gode Alessandro Masnaghetti. Jeg så, at hans cru-kort sælges i USA for 9,95 dollars stykket. Alessandro sagde, at “amerikaneren” købte ca. ethundrede gange flere kort end jeg gjorde og at forsendelsen ikke kostede ham noget, da cru-kortene blev sendt med den vin, som køberen også importerede. Jeg gav Alessandro mit standard svar: “This is not America”. Den lange samtale, der sikkert kostede mig mere end den rabat jeg fik, resulterede i, at jeg nu kan sælge Alessandros cru kort til samme dollarpris som i USA: det giver 50,- kr. per cru kort. Dertil evt. forsendelse med PostDanmark. Der er cru kort over: Piemonte: Barolo, Serralunga, Monforte, Treiso, Barbaresco, Neive. Toscana: Bolgheri, Panzano, Gaiole, Radda. Alto Adige: Mazzon (pinot nero). Lidt mere om kortene kan I læse her: http://www.rarewineco.com/html/maps/maps.htm

UNDSKYLD! Blanc de blancs og blanc de noirs:
En opmærksom vinven - tak - har bemærket, at den gode Francesco Galliano Brut er – ifg. etiketten - en Blanc de Blancs, dvs. en hvid mousserende vin af grønne druer (på fransk og italiensk er druerne blancs og noirs, bianche e nere,
dvs. “hvide” og “sorte” mens de på dansk er - mere naturtro: grønne og blå).

Nu skrev jeg: GIUSEPPE GALLIANO BRUT "VINO SPUMANTE DI QUALITA”(*) Høst 2006. Frigivet til salg: 2009 Druer: CHARDONNAY  20% PINOT NERO  80% (*)

Pinot nero er ikke en grøn drue!! men en blå drue. Hvordan kan vinen så hedde blanc de blancs?
Enkelt: vinhandleren har dummet sig. Francesco Galliano Brut er 100% chardonnay og kan således med rette kaldes: “blanc de blancs”, som den også gør det på sin egen etiket. Pardon!

(*) Det er en Metodo Classico, som jeg anbefaler på det varmeste ikke mindst pga. sin meget moderate pris: 119,- kr. (På en butikshylde ville den typisk koste: 195,- til 215,- kr.)

Leder I efter en knippelpositiv overraskelse inden for tørre, mousserende vine, bør I ikke lede længere end her.

For at bestille
seks flasker af Giuseppe Galliano Brut send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “ITALIENSK” i Emne/Subject. Pris: 714,- (6 x 119,-). Alm. fragt: 125,-


OPERATION “STRESSLØS”:
DECEMBER: udover de sædvanlige åbningstider vil der være åbent efter aftale. Kontakt Carlo mindst to dage i forvejen og aftal den tid, der passer jer bedst: telefon 4585 1978 eller mail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. .

OBS! ÆNDRING AF ÅBNINGSTIDERNE på lageret beliggende Skovlytoften 1, 2840 Holte:
(indgang MODSAT SIDE = på højre side af vores røde bygning!)
 
I DAG: Onsdag den 2. december: 14:00 til 17:00
Torsdag den 3. december: 14:00 til 17:00
Fredag den 4. december: 14:00 til 17:00
Lørdag den 5. december: LUKKET
Søndag den 6. december: 13:00 til 15:00
Mandag den 7. december: 14:00 til 17:00
Tirsdag den 8. december: LUKKET pga firmasmagning
Onsdag den 9. december: 14:00 til 17:00
Torsdag den 10. december: 14:00 til 17:00
Fredag den 11. december: 14:00 til 17:00
Lørdag den 12. december: LUKKET
Søndag den 13. december: 13:00 til 15:00

Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

WEBSHOP!

WEBSHOP