Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

06.12.2009 Pasta e fagioli

Kære Vinvenner,
pastaefagioli.jpg
I denne søde tid, hvor glögg (*) og æbleskiver breder en juleduft, der ikke er til at stå for, ville det være passende at tale lidt om.... pasta e fagioli. Det er en ret, som har meget lidt med Jul at gøre. Derfor: tilberedelsen giver en afstressende pause, den smager enormt godt, den imponerer gæsterne, selv om den er nem at tilberede og den kan spises kold dagen efter. Der er faktisk flere, der mener, at “pasta e fagioli” smager bedst dagen efter. Når nu vi ved, at “fagioli” betyder “bønner” og at pasta betyder, ja, pasta, er der kun tilbage at sende mig en svarmail for at modtage en opskrift på min udgave af pasta med bønner.

For at modtage en opskrift af ‘pasta med bønner’ send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “Pasta e Fagioli” i Emne/Subject.

Selv om retten som regel forbindes med Centrumitalien, er det én af de retter, der forener hele Støvlelandet. Derfor er det næsten umuligt at definere helt præcist, hvilken vin der bedst egner sig til den. “Julebasten”© ville være en oplagt ledsager. Apropos den: det lakker mod enden. Jeg kan kun tage nye større bestillinger med forbehold for udsolgt. I er gået helt amok i den (tak!). Nu på onsdag modtager vi de sidste tre paller og fra nu på torsdag begynder jeg at sende de betalte bestillinger med Vingaloppen. Har I bestilt og modtaget faktura, kan I roligt regne med, at der er vin til jer. Det er de eventuelle nye bestillinger, som jeg må tage med forbehold.

Jeg ved ikke, om det er juletiketten eller også det, at denne Chianti Superiore smager rigtig godt, men aldrig i min vildeste fantasi ville jeg have forestillet mig, at I ville blive så glade for en bastflaske. Og så til Jul. Nu ender det lige som med Georg Jensen, Kongeligt Porcelæn og Aalborg Akvavit: vi bliver nødt til hvert år at have en ny “Julebast”© med en ny etiket. Det gør vi da! Hvis vinen lever op til lejligheden.

Jeg skriver, at forsendelserne med Vingaloppen starter nu på onsdag. Det er fordi de fleste af jer har bestilt både vin og Parmigiano Reggiano. “Ostenes kejser” bliver nemlig leveret på onsdag og så går det løs med forsendelser til rigets fire hjørner. Den runde metalgenstand, som I ser til venstre på billedet, er “una grattacacio” - et rivejern. Der er mange Parmigiano kiler, der vil blive revet på den, men husk at mange i Italien kun ville bruge en smule olio extra vergine di oliva på pasta e fagioli. Nul ost.

Parmigiano Reggiano kommer i stykker (de berømte “klumper”) à ca. 1 kilo. Vakuumpakket. Pris 200, -kr./kilo.

En vin, der også vil passe fint til stort set alle pastaretter, er Rosso Piceno fra regionen Marche. Det er en rødvin, der fremstilles af druerne sangiovese og montepulciano. Det er den gode Fattoria di Tavignano, som sender Rosso Piceno i tre udgaver:

  • 300 flasker x TAVIGNANO Rosso Piceno 2007 DOC à  65,- kr.
  • 300 flasker x LIBENTER  2005 Rosso Piceno à  85,- kr.
  • 300 flasker x Castel Rosino Rosso Piceno DOC 2008 à  55,- kr.

ROSSO PICENO
Årgangene er de nye, men siden priserne er de samme som fra maj 2008, vil jeg tillade mig at genbruge min tekst fra dengang:

“Dejlige, dejlige
vine der giver varig tilfredstillelse til en meget fornuftig penge. De vine jeg altid har et par flasker af hjemme og som vi altid vender tilbage til, når vi har gæster og ønsker en “surefire”-vin, der fremkalder ros. Hver gang. Vi går fra den friske daglige Castel Rosino 2008 (55,- kr.), som er noget af det mest læskende og rene i sin klasse, til de etablerede Tavignano: den røde, TAVIGNANO DOC 2007 på elegante og fyldige 13,5%. En vin som kun er beskeden af pris: 65,- kr., fordi smagen er mindst ti-femten kroner dyrere. En perfekt kombination mellem montepulciano og sangiovese fra de smukke og blide bakker ved Cingoli i Marche regionen.

LIBENTER 2005, kødelig og blød, en vin der forener de bedste egenskaber fra sangiovese og montepulciano og levende beviser, at man ikke behøver at gå over åen for at hente vand: med sin varme elegance og sine 14% er Libenter et godt italiensk svar til mange oversøiske bulderbasser i samme prisklasse.

CASTEL ROSINO 2008 Rosso Piceno DOC  
Castel Rosino fremstilles af halvtreds procent montepulciano og halvtreds procent sangiovese. Det er således den elskede Tavignanos Rosso Picenos lillebror: forskellen består i, at Castel Rosinos lagring kun foregår på tanke af rustfri stål. Druerne får ellers den samme nænsomme behandling, da Castel Rosino er den vin, som godset sælger lokalt som åben vin, og producenten får meget hurtigt kærligheden at føle, hvis de lokale er utilfredse med den vin, som de dagligt sætter på bordet. Det er de nu heldigvis ikke: det er I heller ikke, da flere af jer har efterspurgt denne “lille” vin.

Fra samme producent kommer der også to hvide:

VERDICCHIO CLASSICO CASTELLI DI JESI DOC

Verdicchio Classico 2008 DOC: frisk, kildeagtig i stil, tør og aromatisk, som italienske unge vine når de er bedst. Den årgang, jeg foreslår her, er den seneste: 2008. Fra samme vinmarker, blot af udvalgte druer fra ældre vinplanter, kommer MISCO 2008, også en Verdicchio Classico som efterhånden abonnerer til de eftertragtede tre glas i Gambero Rosso guiden. De tre glas har ikke rokket ved prisen, som stadigvæk er 85,- kr. For de penge kan I nyde en potent og dog harmonisk hvid, der byder på stor saftighed og et væld af duft- og smagsindtryk, der går fra “dyb aroma af tørrede frugt til akacieblomster”. Smagen er som i alle de store vine, vedvarende.

  • 300 x flasker Verdicchio CLassico Superiore 2008 DOC à 65,- kr.
  • 300 x flasker MISCO Verdicchio Classico Superiore 2008 DOC à 85,- kr.

Sådan så vinene ud på min gamle “Triumphola” dengang i maj 2008. De har ikke skiftet etiket, men husk at de er på lager først onsdag den 9.
Bestil nu: Libenter især er velegnet til juleand og –gås. Mit forslag går ud på en kasse indeholdende lidt af hvert:
pastaefagioli1.jpg
  • 2 x Misco à 85,- + 3 x Libenter à 85,- + 3 x Tavignano Rosso Piceno à 65,-
  • + 2 x Tavignano Verdicchio à 65,- + 2 x Castel Rosino à 55,-

Ialt 860,- kr.  Fragt 125,- kr. overalt i landet. For at bestille ovenstående prøvekasse send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “FEST” i Emne/Subject. Hvis I ønsker anden sammensætning send mig en mail.

Ciao,
Carlo


(*) Apropos Glögg: flere vinvenner har fortalt mig, at vore “Chinato” vine er udmærket basis for 1. klasses glögg. Jeg havde skrevet, at jeg havde prøvet at varme den op. Nu er der dannet præcedens: tilsæt kun mandler og rosiner!

  • Barolo Chinato Schiavenza 0,75 lt: 235,-
  • Barolo Chinato Gemma 0,50 lt: 275,-
  • Calissaja 1999 Pinot Nero aromatizzato. Cascina Baricchi: 0, 75 lt. 295,- kr.

Det er god vin (her ligger hemmeligheden) tilsat sukker, alkohol og diverse krydderier bl.a. kinabark (heraf navnet: Chinato), stjerneanis, rabarber, kardemomme og kommen. Kinabark indholder kinin, som er et virksomt middel mod malaria, og Barolo Chinato havde således sin faste plads i vinbondens medicinskab. Barolo Chinato er en fremragende dessertvin til især chokoladeholdige kager. Idag serveres den som bydevin, aperitif og som folkekært fordøjelsesfremmende middel. Og altså: opvarmet som juleglögg!

OPERATION “STRESSLØS”:
DECEMBER: udover de sædvanlige åbningstider vil der være åbent efter aftale. Kontakt Carlo mindst to dage i forvejen og aftal den tid, der passer jer bedst: telefon 4585 1978 eller mail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. .


OBS! ÆNDRING AF ÅBNINGSTIDERNE på lageret beliggende Skovlytoften 1, 2840 Holte:
(indgang MODSAT SIDE = på højre side af vores røde bygning!)
 
I DAG:  Søndag den 6. december: 13:00 til 15:00
Mandag den 7. december: 14:00 til 17:00
Tirsdag den 8. december: LUKKET pga firmasmagning
Onsdag den 9. december: 14:00 til 17:00
Torsdag den 10. december: 14:00 til 17:00
Fredag den 11. december: 14:00 til 17:00
Lørdag den 12. december: LUKKET
Søndag den 13. december: 13:00 til 15:00
Mandag den 14. december: 14:00 til 17:00
Tirsdag den 15. december: 14:00 til 17:00
Onsdag den 16. december: 14:00 til 17:00
Torsdag den 17. december: 14:00 til 17:00
Fredag den 18. december: 14:00 til 17:00
Lørdag den 19. december: LUKKET
Søndag den 20. december: 13:00 til 15:00
Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

WEBSHOP!

WEBSHOP