14.02.2010 Thrombin
Kære Vinvenner,
“Fremskridtet: alt det du ikke havde savnet, når du ikke havde brug for det”. Definitionen er ikke min og den er lidt farlig at håndtere, men engang imellem rammer den lige plet. Hvem pokker havde brug for thrombin? Hvem har ‘opfundet’
det? Hvem gavner det, at det bliver anvendt? Wikipedia siger om thrombin – i folkemunde allerede døbt “kødklister”: “I begyndelsen af 2010 havde det fået en del opmærksomhed, idet det var under godkendelse
i EU som et middel, der kan sammenføje kødrester, afpudsningsrester og afskæringer til bøffer og lignende.” Midlet udvindes af dyreblod. Hvilket dyr ? gris, kat, kænguru ?
Kødrester, afpudsningsrester, afskæringer?....... “Carnicci”? Kadavre der bliver maskinudbenet og kødet centrifugeret væk fra knoglerne? Lige til at blive vegetar af!
Forleden faldt mit øje på en artikel om den berømte spanske restaurant El Bulli. Ikke på maden som sådan men på de redskaber, man anvendte i køkkenet: pipetter, sprøjter, flydende nitrogen, syfonflasker .... Flydende nitrogen?
Artiklen fortalte, at retterne kræver en særlig teknik og at serveringerne giver sig ud for noget andet end det, de er. Skulle det være noget at gå efter? Tilsyneladende ja, siden restauranten er verdensberømt og der er et års ventetid, hvis man vil underkaste
sig mødet med mad, som man ikke kan genkende.
Personlig har jeg den indstilling, at hvis jeg ikke kan genkende maden, så genkender maden ikke mig. Nu kan det godt være, at der er nogen, der vil klassificere mig som forstokket, retrosøgende, spaghetti-dreng, men jeg må skuffe ham/hende: sådan har jeg haft det siden barnsben.
Kan det betyde, at jeg var forstokket allerede som ung? Jo, tak. Når man er vokset op med mors amatriciana og carbonara, skal der virkelig meget til at rokke mine smagsløg ud af plads. Jeg har ikke været på El Bulli men har ellers udsat mig selv for en del madeksperimenter
og må indrømme, at jeg vender altid tilbage til “keep it simple”. Ikke for at være minimalistisk men fordi jeg har en italienertro på, at hvis man sørger for gode ingredienser, er man allerede længere end halvvejs mod en god madoplevelse. Og jer er ikke alene:
En af mine venner har en datter. Da hun var lille og de var i Italien på ferie, ville hun kun have “spaghetti senza niente”. Det vil sige spaghetti “uden noget”: kogt pasta og ikke andet. Det vakte både undren og fortvivlelse hos forældrene. I realiteten, hvis pasta’en er af en god kvalitet, kan den smage godt også “senza niente”. Familien Martelli (*) skriver på deres emballage, at de anbefaler ligefrem forbrugerne at teste deres pasta,
som den kommer ud af gryden. For at teste hvor godt den smager, “senza niente”.
Det italienske køkken adskiller sig fra andre landes gode madtraditioner ved, at det er ingredienserne, der er i højsædet. Berømte “retter” som har erobret verdenen: bruschetta, pizza, tiramisú osv. er virkelig “idiot proof”, men de smager kun himmelsk, hvis man bruger de bedste ingredienser.
Det med det enkle-der-smager-godt er ikke noget som er forbeholdt de varme lande: i går købte min kone en is fremstillet af bornholmsk jersey sødmælk, bornholmsk jersey-fløde, sukker, belle de boskoop æbler (23%) pasteuriseret æggeblomme, pasteuriseret æggehvide, bornholmsk honning, citronsaft, kanel, godt nok fra Ceylon og salt.
Øv! ingen farvestoffer, ingen konserveringsstoffer, ingen fortykningsmidler, ingen E-numre. Hvordan kunne isen smage så godt ? Kunne svaret være at det enkle smager bedst ? Har mejeristerne med den eksotiske adresse Postgade 3 i 3740 Svaneke ismejeri opfundet den dybe tallerken
eller nøjes de bare med at lave Danmarks bedste is med kun de enkle ingredienser is skal fremstilles af ?
Al den snak om enkelhed fordi jeg har på fornemmelsen, at langt de fleste forbrugere er ved at vende ryggen til det alt for komplicerede, til det alt for sammensatte, til det overpyntede: det gælder både mad og vin.
Den modtagelse I har givet de sidste par ugers tilbud skyldes ikke kun vinenes markante prisnedsættelser men også den kendsgerning, at det altsammen er vine, der “drikkes”, vine der bekommer én. Det er den saftighed, enkelthed og drikbarhed, der også kendetegner vinene fra Giorgio Zaglia. Nu hvor beholdningen er meget nedbragt,
vil Giorgio og jeg give alle jer, der ikke skal på vinterferie, en god chance for at smage disse gode vine. Her har I vine med ægte landbrugsidentitet til supermarkedspriser:
Selv til almindelig pris er disse vine god valuta for pengene: men ved køb af minimum 12 flasker, gerne blandet, kan I stadigvæk regne med priserne fra Ryd-Op dagene:
ZAGLIA, Latisana, Friuli
(68) Rosato 2008 IgT Venezia Giulia 69,- NU: 40,-
(69) Refosco 2006 Latisana DOC 69,- NU: 45,-
(70) Cabernet Franc 2007 Latisana DOC 69,- NU: 45,-
(71) Merlot 2007 Latisana DOC 69,- NU: 45,-
(72) Cabernet Franc 2004 Riserva "Vigna degli Amanti" 95,- NU: 65,-
For at bestille send blot en svarmail med teksten “ZAGLIA” i Emne/Subject.
Skriv tallene og antallet på de vine I ønsker at bestille.
Fragt fra 1 til 12 flasker: 125,- kr.
Fra 13 til 24 flasker: 165,- kr.
Fra 25 til 59 flasker: 210,- kr
Ved køb af minimum tres flasker, gerne blandet, er fragten 0,- kr overalt i landet.
SHARÀ 2005. NU: UDSOLGT
BARBERA d’Alba 2008 DOC Cascina Cucco
Fra 85,- til 68,- kr. Gå en tur på nettet og stik den, hvis I kan finde en Barbera d’Alba 2008, der smager bedre OG er fornuftigere prissat. Vinavisen.dk gav den fem stjerner ud af fem og skrev: Cascina Cucco, Barbera d'Alba, Italien, 2008 68 kr., pris ved 6 flasker. “Saftig og meget lækker rødvin, nærmest kødfuld, fortættet. En flot vin. Glimrende ledsager til mad. Pengene værd.”
DONATO D’ANGELO.
Serra delle Querce 2004 og Valle del Noce 2006 meldes nu udsolgt.
(2)
Vigna Caselle 2004 Aglianico Riserva DOC 13% FÅ FLASKER
Almindelig pris: 159,- kr.
Ved Gruppekøb af alle 168 flasker: 109,- kr.
(3)
Canneto 2006 Basilicata IgT 13,5% CA. 70 FLASKER
Fra de ældste vinmarker. Meget lavt udbytte.
Almindelig pris: 145,- kr.
Ved Gruppekøb af alle 173 flasker: 96,-
For at bestille send blot en svarmail til
Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.
med teksten “D’ANGELO” i Emne/Subject. Skriv navnet eller tallet på de vine I ønsker at bestille samt det ønskede antal.
BAROLO
Dér, hvor prisnedsættelserne virkelig har betydet noget, er på BAROLO. Prapó 2003 er udsolgt og der er kun få flasker af Rupestris 2003, men ellers står tilbuddet ved magt. Naturligvis kan I erstatte Prapó 2003 med Broglio, Cerrati eller Vigna Cucco.
http://www.carlomerolli.dk/index.php?option=com_content&task=view&id=606&Itemid=93
Jeg har også udarbejdet en revideret BAROLO-liste, som I kan rekvirere ved at sende den sædvanlige svarmail til
Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.
med teksten “Jubiiii” i Emne/Subject.
MALVASIA DOLCE TIRELLI: 5 stjerner ud af 5 på dagens vinavisen.dk
“Tirelli, Malvasia Dolce, Vino Frizzante dell'Emilia IGT, Italien 55 kr., En charmerende og meget lækker boblevin, dolce (sød), men ikke sliksød. Den har dejlig frugt, mest i retning af pære og passionsfrugt.
Skænk den som apéritif eller som ledsager til frugt, nødder eller tørre kager. En fornøjelse til en meget lav pris.”
Ciao,
Carlo
PS Zaglia-billedet er også fra en anden årstid.
(*) http://www.martelli.info/english/chisiamo.htm og i Danmark : Spaghetti Martelli, 3543 8080.
ÅBNINGSTIDERNE på vort lager beliggende Skovlytoften 1, i 2840 Holte:
I DAG: Søndag den 14. februar: 13:00 til 15:00
Mandag den 15. februar: 14:00 til 17:00
Tirsdag den 16. februar: 14:00 til 16:30 OBS!!!
Onsdag den 17. februar: 14:00 til 17:00
Torsdag den 18. februar: 14:00 til 17:00
Fredag den 19. februar: 14:00 til 17:00
Lørdag den 20. februar: LUKKET
Søndag den 21. februar: 13:00 til 15:00