25.04.2010 I morgen : MUTINA 2009
Kære Vinvenner,
Denne korte søndagsmail er helt tilegnet Lambrusco.
Sol, lun temperatur, vindstille og den nye årgang Lambrusco der kommer i morgen: “a perfect day”!
Efterhånden kender I alle min/vor/jeres Lambrusco “MUTINA”. Fra på mandag, den 26. april, vil den være her til uændret pris (55,- kr.) men i den nye friske årgang 2009.
Lambrusco er mange ting og jeg har “flottet mig” med et udvalg af de mere “seriøse” Lambrusco, den tørre slags som italienerne drikker. Blandt disse PREMIUM Lambrusco di Sorbara, der smager så godt, at den har modtaget de eftertragtede tre glas i vinguide Gambero Rosso:
http://www.chiarli.com/3bic_uk.html
I samme klasse som PREMIUM er der enkeltmarken “Enrico Cialdini”, en tør, næsten cremet Lambrusco Grasparossa di Castelvetro. Trioen af fremragende Lambrusco sluttes af den tørre Lambrusco del Fondatore, Grundlæggerens Lambrusco.
Il Fondatore! Det var
Cleto Chiarli, der i 1860erne i Modena som den første begyndte at aftappe Lambrusco. Hvad er det, der gør denne Lambrusco så speciel? Det kan siges med tre ord: letheden, finessen, elegancen. Il Fondatore tappes direkte i den flaske, den bliver solgt i. Dvs. hele gæringen sker og fortsætter i samme flaske, lige som - alt andet ulige - det sker med champagne. Vinen er ufiltreret og i det hele taget uberørt af menneskehænder. Det er en levende vin. Perlen, det mousserende, er finere og mere delikat end i de almindelige Lambrusco. Smagen er tør men silkeagtig og næsten rund. Ølentusiaster og andre vil nikke genkendende til en meget fjern duft af gær, en nuance der går behageligt igen i vinen. Jeg er ikke bange for at kalde også denne årgang af vinen "eccellente". Saftig og læskende, fyldig og satinagtig i sin smag.
Il Fondatore kan drikkes til alt: fra solo til aperitif til det hele. Her hos mig blev den prøvet til spaghetti alle vongole: perfekt. Testen til ovnstegt kylling blev også klaret. Vinen er faktisk velegnet til alle former for lyst kød. Suveræn til svinekød, vegetarretter, salater, quiches. Il Fondatore triumferer på italienske antipasti og charcuteri af alle slags. En advarsel: på tom mave kan de meget små bobler virke let euforiserende og til tider erotiserende.
Det sidste er ikke altid vinens skyld. Vi har med en nem og forholdvis billig vin at gøre, men den kræver alligevel respekt og omhu. Lad være med at trække en flaske op i forbifarten. Vent på at der er god mad på bordet. Il Fondatore må gerne drikkes køleskabskold, men det kræver opmærksomhed. Den er jo i fjernt slægtskab med champagne! Den smule bundfald, der er i flasken, er tegn på, at vi skal behandle flasken ordentligt. Nej, vi behøver ikke dekantere vinen, blot passe på ikke at ryste flasken. Hæld forsigtigt og nyd: den rubinrøde farve funkler med det samme i glasset og fortæller, at vinen skal drikkes nu. Holdbarhed til max. næste sommer.
Her er nogle priser for Lambrusco-supporters og de Lambrusco-glade!
(1) “MUTINA” 2009 Lambrusco Grasparossa di Castelvetro DOC “Selezionato da Carlo Merolli, Chiarli 55,- kr.
Amabile dvs. elskværdig dvs. halvtør/halvsød
Engros ved minimum 120 flasker: 34,- ex. moms/42,50 inkl. moms
(2) “ENRICO CIALDINI” 2009 Lambrusco Grasparossa di Castelvetro DOC 85,- kr.
(3) “PREMIUM” Lambrusco di Sorbara Secco DOC 85,- kr.
Tre glas i Gabero Rosso vinguide 2010
(4) “FONDATORE” Lambrusco di Sorbara Secco DOC 85,- kr.
Flaskegæret og –lagret.
Desuden vil der være på lageret en Lambrusco af økologisk dyrkede druer:
(5) “VIGNETO VERDE” Lambrusco Grasparsosa di Castelvetro Secco DOC 65,- kr.
samt den halvtørre/hlavsøde udgave af
(6) “CENTENARIO” Lambrusco Grasparossa di Castelvetro Amabile DOC 65,-
Hvordan kan jeg andet end anbefale en forsigtig dobbelt six-pak?
For at bestille en flaske af hver af ovenstående Lambrusco, send blot en svarmail til
Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.
med teksten “FORSIGTIG” i Emne/Subject. Prisen er: 440,-. Delvis sponsoreret fragt: 95,- kr. overalt i landet(*)
Men det kan gøres bedre:
For at bestille to flasker af hver af ovenstående Lambrusco, send blot en svarmail til
Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.
med teksten “DRISTIG” i Emne/Subject. Prisen er: 880,-. Delvis sponsoreret fragt: 75,- kr. overalt i landet(*)
Er det kun MUTINA I er interesseret i, send da en svarmail til
Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.
med teksten “MUTINA”i Emne/Subject. Pris: 55,- kr. flasken. Fragt: 1 til 12 flasker: 125,- kr. overalt i landet.
(*)
“Chiarli 1860” fylder netop i år 150 år. Den delvise sponsorering af fragten er kun begyndelsen på festlighederne: I kommer til at høre mere om jubilæet.
Ciao,
Carlo
PS
ERIK BANTI
Den folkekære "vikingo" kommer på besøg den 20. maj. Han har lavet en cru CIABATTA i årgang 2007, som han ikke tøver med at definere således: “Ciabatta 2007 Canon Vin (una Bomba)”. Jamen, vi tager ham på ordet og lader ham skænke generøst af hans Riserva Morellino di Scansano 2007. Sæt venligst kryds i kalenderen den 20. maj. Der er også et par andre toskanske nyheder under opsejling. Nærmere besked indløber, når jeg har Ciabatta og alle
vinene på lager.
ÅBNINGSTIDERNE på vort lager beliggende Skovlytoften 1, i 2840 Holte:
I DAG: Søndag den 25.. april: 14:00 til 17:00 (Auguri Carlo!)
Mandag den 26. april: LUKKET (Den nye årgang af MUTINA modtages)
Tirsdag den 27. april til og med torsdag den 29. april: 14:00 til 17:00
Fredag den 30. april: Store Bededag. Kun åbent efter forudgående aftale.