Kære Vinvenner, OBS! I DAG: Lørdag den 29. maj: ÅBENT FRA 14:00 til 17:00 OBS!
LQ betyder på kemisk analysesprog, at indholdet af et stof ikke er
måleligt. Således er svovldioksid-indholdet i SAETTI’s vine: LQ.
Druerne producererer selv en smule svovldioksid under gæringen: det
svarer til 2,5 milligram per liter, men den er hverken tilsat eller
målelig.
Som lovet, kan jeg tilbyde jer tre vine, alle tre fremstillet uden
anvendelse af konserveringsstoffet SO2 (svovldioksid).
Jeg har smagt dem og mine forventninger blev indfriet. Mere end det.
Renhed i smagen kombineret med indbydende drikkeglæde!
At vinene fremstilles uden dette konserveringstof gør dem principielt
hverken bedre eller værre end andre gode vine. Og dog. Vinbonden skal
foretage
valget allerede i vinmarken og arbejde på en måde, der gør druerne
egnede til
denne behandling. Altså: det er ikke nok at afstå fra at bruge
konserveringsstoffet;
dette er kun den sidste del af en kvalitetsproces, som starter i
vinmaken. Og kvaliteten
er hvad disse tre vine oser af.
Interesserer man sig blot en smule for vin og dens tilblivelse, kommer
man naturligvis til at
blive nysgerrig over for hvordan sådan en ren vin smager. Svovldioksid
har altdi været brugt først ved gæring for at
“dræbe” den uønskede vilde bakterieflora, der ville hurtigt forvandle
vin til vineddike, og så som konserveringsstof før aftapning.
Det er, for så at sige, en nødvendig onde: mange omhyggelige producenter
arbejder med
mængder af svovldioksid som er langt under de EU-tilladte grænser.
SAETTI har formået at totalt eliminere tilsætning af svovdioksid. Det er
en helt ny verden og uden at det skal lyde frelst,
giver hans vine en palette af smagsindtryk man risikerer at blive hooked
på.
Den mest interessante er den enkle “Vigneto Saetti” Rosso Emilia IgT
2009:
meget ren, meget blød, meget fascinerende. Glasset vil få det svært ved
at forblive tomt og flasken vil virke for lille. En perfekt allrounder
men også en vin, der
lader sig nyde solo. Til forskel fra de andre to kumpaner på billedet er
VIGNETO SAETTI
en stille vin. Druen er 100% salamino di Santa Croce, som stammer fra
vinplanter, der er
over fyrre år gamle.
Jeg startede med en lille forsigtig bestilling men har nu lagt billet
ind for 1.200 flasker
af denne fascinerende Rosso dell’Emilia. I vil give mig ret engang I har
smagt vinen!
De andre to vine er en Lambrusco DOC Salamino di Santa Croce 2009 og en
rosé også af
salamino druer. Alle vine koster 95,- kr. og mit rimelige råd er to
flasker af hver.
Til de interesserede, der bestiller, giver jeg 10,- kr. i rabat pr.
flaske.
Jeg har været et smut forbi Ronci di Nepi for at besøge en leverandør,
som I har blåstemplet uden
at jeg har gjort særlig væsen af dens vine. Sangiovese er blevet én af
jeres favoritter.
Det er en 90% sangiovese og 10% montepulciano. Til den pris (49,- kr.) skulle vinen smage lige præcis akkurat,
som I ønsker en hverdagsvin skal smage.
Men I vil blive glædeligt overrasket over, at denne Sangiovese smager af
mere, meget mere. De af jer,
der har smagt 2007eren fra dette Hus, har også være henrykte over
2008eren.
Glæden vil fortsætte med 2009. Dejlig, saftig, allrounder: masser af
frugt og en harmoni, der er en dyrere vin værd.
Da jeg fortalte producenten, at vinen var langt bedre end sin pris,
svarede han:
”Tak. Det ved vi godt her i Nepi. Men vi er nystartere og i stedet for
at bruge en hel masse penge på reklame
og promotioner, holder vi vinens pris bevidst lav, så flere og flere kan
lære den at kende: det er en supermarkedspris for en vin, der vil pynte på enhver
traditionel vinhandlers butikshylde.”
Jeg er i hvert fald glad for, at jeg stolede på min smag og at jeg gik
ind for vinen. Især nu at jeg har set den meget fine og velplejede
vingård.
Det burde I også gøre: gården ligger knap en times kørsel fra Roms
centrum.
Til 49,- kr. pr. flaske skal I lede længe efter noget så
tilfredstillende.
VESTE PORPORA: en vin I snart vil “opdage” Huset fremstiller også en rød, fadlagret VESTE PORPORA. Her
er der tale om rigtig valuta for pengene og en smag, der på
mange måder er “dyrere” end vinens pris: sangiovese spiller godt sammen
med cabernet sauvignon og selv om det på papiret
er en vin, som jeg ikke ville binde an med, er der flere af jer, der har
købt og genbestilt.
Årgang 2008 har en dejlig rubindrød farve. Duftbouquetten, som var noget
tillukket i de tidligere årgange, er nu åben og veldefineret.
Cabernettens solbær blandes med toner af kirsebær og en sund
mineralitet. Vinen fremstår fyldig og robust men venlig
med en blød, næsten cremet smag: masser af solbær og kun et drys af
rustikke nuancer.
Frugtsyre, som giver vinen karakter, smelter perfekt sammen med
tanninerne. En nærmest vibrerende vin hvis smag varer længe i munden.
Pris 85,- kr. flasken.