21.07.2010 Gang i salaten
Kære Vinvenner,

Der er få fødevarer i verden, der er og har været så vigtige som
olivenolie.
Standardværket på dansk er Rie Bobergs “Olivenolie” som udkom i 2004.
Hun bor i Italien, er selv oliebonde og ved, hvad hun snakker om. Om olien får
jeg tit spørgsmål, som jeg gerne besvarer i mine mails. Det spørgsmål som de fleste vinvenner, som er jo ikke græsk-katolske, oftest stiller er “Hvordan kan man være EXTRA jomfru ?” For hos den
rationelle lettere lutheranske måde at se tingene på, er man enten jomfru eller ikke jomfru.
Svaret er enkelt, især hvis man kender til den lovmæssige EU-inddeling
af olivenolier. Groft sagt er der en pyramide, hvor basen dannes af en olie, der
udvindes af resterne af produktionen og spidsen er “olio di oliva vergine”, altså:
jomfruolien. Herefter findes der en højere kvalitet af jomfruolien, således at “extra” refererer til “kvaliteten”
og ikke som skrevet til det jomfruelige. Titlen skulle forstås som “olio di oliva vergine di
qualitá extra”: en lang smørre (altså: lang olie) som bliver til “extravergine”.
Når dette er sagt, vil jeg gerne præsentere fire extrajomfruer til jeres
sommersalater.
Jeg køber olie fra de vinleverandører, som også har olivenlunde. Fra
venstre :
(1) Marco Carpineti, Cori, Lazio, 0,75 liters øko: 169,- kr.
(2) Le Ragose, Negrar, Veneto 0,75 liter: 155,- kr.
(3) Erik Banti, Scansano, Toscana 0,75 liter: 135,-kr.
(4) Majnoni, Vico d’Elsa, Toscana, 0,75 liter, øko: 169,- kr.
Olierne (1) og (2) hører til de mildere og blidere, mens (3) og især (4)
hører til de mere krydrede den slags “grønnere” toskanske olie, der kilder lidt på ganen og som kan
forvandle et stykke ristet brød med lidt salt til et herligt måltid. Alle olier er fra
sidste høst (2009) og har som “smagerbedst”-dato juni 2011.
Det sidste, det med “smagerbedst” er noget vås, når det gælder
extrajomfru olivenolie og visse andre gode landbrugsprodukter, men EU-loven sætter atten måneder som max. for
salgbarhed, og med lov skal landet bygges. At denne lov ender med at gavne fødevareindustrien, producenternes og
sælgernes lommer og meget lidt forbrugernes lommer og smagsløg, bliver jeg nødt til at skrive et par
meninger og fakta om snart. Lige nu giver jeg en salatvenlig pris til gourmeterne og til de olienysgerrige
blandt jer :
For at bestille en kasse med én af hver af ovenstående olivenolier
send blot en svarmail til
Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.
med teksten “JOMFRU” i Emne/Subject. Pris 590,- kr. Fragt : 0,-
kr overalt i landet.
SANGIOVESE
Den nye netbutik (“webshoppen”) er ved at få de sidste detaljer på
plads. Allerede nu er det et godt redskab til at finde ud af, hvad der gemmes af ting og sager på lageret. Der er
flere nyttige detaljer, der er sågar et forum, hvor I kan skrive, hvad I har lyst til, så længe det har med italiensk vin at gøre. Jeg har
leget lidt med søgefunktionerne for at se, hvad jeg havde af for eksempel ren sangiovese vine. Det var ikke så
lidt: ti vine/årgange. Et oplagt emne for et sangiovese-tilbud.
Klik jer hertil på:
http://shop.carlomerolli.dk/produkter/?search=sangiovese
Se, om det er noget for Jer, og nyd godt af denne introduktionsrabat,
hvis formål blandt andet er at gøre webshoppen kendt:
For at bestille en kasse med ti diverse sangiovese vine send blot en
svarmail til
Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.
med teksten “SANGIOVESE” i Emne/Subject. Alm. pris 878,- ny webshop-rabat
155,- Tilbudspris: 723,- kr. Fragt: 125,- kr. overalt i landet.
OBS! Ved at kombinere olie- & vintilbud er fragten 75,- kr. overalt i
landet.
Og så til stranden!
Ciao,
Carlo
ÅBNINGSTIDERNE på vort lager beliggende
Skovlytoften 1, i 2840 Holte:
OBS! I DAG: Onsdag den 21. juli:
14:00 til 17:00
Torsdag den 22. juli: 14:00 til 17:00
Fredag den 23. juli: 14:00 til 17:00
Lørdag den 24. juli: LUKKET
Søndag den 25. juli: 13:00 til 15:00
Mandag den 26. juli LUKKET Tillykke
Mathilde !