Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

28.07.2010 Sommermad

Kære Vinvenner,
sommermad.jpg
En af sommerens foretrukne retter i Italien er “insalata di riso”. Udover at være pærelet at tilberede og meget velsmagende har den også fordelen, at den kan/skal spises kold. En anden fordel er, at retten er en “kølekabsafrydder”: der er frit slag på alle hylder, og kun lysten og fantasien sætter grænserne for ingredienserne. Til fire-fem personer : I starter med at koge et halvt kilo risotto-ris. Typen”Carnaroli” holder bedst og tillader små unøjagtigheder i kogningstid. Bedst smag opnås hvis I tager risen ud, mens den er “al dente”, dvs med lidt bid i, ikke helt kogt. Herefter skal I ikke gøre andet end at si vandet fra risene og sprede kornene på et fad. Efter at risen har stået i lidt tid og blevet koldere, stiller I fadet i køleskabet.

Nu kommer det sjove: jagten på ingredienserne. Oliven, grønne bønner, tomater, en fast ost skåret i små terninger: det var det, der kom i den viste og nu spiste udgave. Alle ingredienserne skæres som osten, i små bidder og blandes i fadet, som I nu har taget ud af køleskabet. Drys med olivenolie, salt og peber efter behag. Jeg kan huske, at min mor altid kom nogle “würstel” i: en eksotisk spise dengang jeg var lille. “Würstel” er en lille pølse, en klar indflydelse fra Tyskland og Østrig. Den spistes rå og er den dag i dag en fast ingrediens i salaterne og anden sommerspise. Ligeledes er det ikke forbudt at bruge mayonaise i stedet for eller ved siden af olivenolie: den binder ingredienserne godt sammen. Rødbeder, syltede eller kogte, er glimrende og tilfører retten en fin farvetone. “L’insalata di riso” kan med fordel holdes i køleskabet til dagen efter.


HVAD DRIKKER MAN TIL DET ?


“Det, man har lyst til” eller “Det, der er i huset”. Retten er oplagt til lette og mediumkraftige vine. Både røde og hvide. Jeg har her valgt de fem, jeg skulle smage og de er :

(1) Soave Classico 2009 DOC Canoso  55,- (49,-)

Måske var det fordi, det var den første vin, men den smagte perfekt til denne udgave af salat. Soave Classico er en vin, der fortjener at blive genopdaget!

(2) I Veroni Toscana IgT 59,-  (49,-)

Merlot-delen (30%) blander godt med sangiovese, og vinen er velegnet til denne ret og en del andre
lejligheder, der byder på pastaretter, retter med lyst kød og grillretter.

(3) Chianti 2008 DOCG Majnoni Guicciardini. 69,50 (65,-)

Den blev serveret noget afkølet, da jeg var bange for, at den ville have været for voldsom til rissalaten,
Fornuftig disposition: til alm. temperatur ville den have overdøvet retten. Denne Chianti 2008 kan klare
retter med svinekød, retter med rødt kød og det helt store charcuteribord. Dejlig vin! Fås også
som 1,5 liter bastflaske á 139,- kr.

(4) Status 2001 Langhe DOC Mauro Mascarello 195,- ( 155,-)

Forkert valg til retten. Supervalg som vin. For kraftig og stadigvæk noget lukket til sommersalaten her, men jeg skulle smage den og er glad for, at jeg gjorde det! Som sagt : en supervin fra en super-super årgang. Der er to flasker med her for, at I kan teste den ene og gemme den anden: 2001 til 2021 no problem. Kan I ikke vente så længe, køb nu og begynd at nyde dråberne engang til Jul.

(5) Veste Porpora 2008 Lazio IgT 85,- (79,-)

Formodentligt en af vore bedste valuta-for-pengene-vine.  Jeg ville teste den igen i denne sammenhæng også for at byde ganen noget blidere efter mødet med Status 2001. Og det var godt set: allerede duften med sine nuancer af kirsebær og solbær sætter én i godt humør. Blød smag, noget cremet men også med en vis nerve. En vin af medium intensitet men lang eftersmag. Et fund for pengene og et rimeligt holdbart fund : 2008-2013.

Har I lyst til at gentage eksperimentet, kan I bestille en sixpack ved at sende en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “RISO” i Emne/subject. Pris:  575,- Fragt: delvis sponsoreret 75,- kr. overalt i landet.

Ved køb af 2 x Riso er fragten: 0,- kr. overalt i landet.

For at bestille 2 x”RISO” send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “2 x RISO” i Emne Subject. Pris 1.150,- kr. Fragt :0,- kr. overalt i landet.

Kassens sammensætning kan ikke ændres.Tilbuddet gælder til den 15. august 2010.


Ciao,
Carlo

PS:

Priserne i parentes gælder ved køb af seks ens flasker. Eftersom de fleste leverandører lever op til EU-direktivet om max. vægt pr. emballage, modtager vi flere og flere vine i seks styks karton og derfor bliver det mere praktisk for os at sælge vine i seks styks karton. Derved den billigere pris, som I vil efterhånden også finde indikeret i webshoppen. Naturligvis sælger vi stadigvæk vinene flaskevis.

PPS

Det er i dag at vi modtager Mauro Mascarellos Freisa 2004 og 2005 samt Status 2001, Status 1997 og Barolo 2004 enkeltmark Villero. For et godt tilbud på en testkasse se venligst i bunden af forrige mail:
http://www.carlomerolli.dk/index.php?option=com_content&task=view&id=663&Itemid=93


ÅBNINGSTIDERNE på vort lager beliggende Skovlytoften 1, i  2840 Holte:

 OBS!  I  DAG:
Onsdag den 28. juli: 14:00 til 17:00
            Torsdag den 29. juli: 14:00 til 17:00
                Fredag den 30. juli: 14:00 til 17:00
                    Lørdag den 31. juli: LUKKET
                        Søndag den 1. august: 13:00 til 15:00
Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

WEBSHOP!

WEBSHOP