25.12.2010 Lucius's spådomme
Kære Vinvenner,

Centurionen kiggede ud og tænkte, at så megen sne havde vi ikke fået i de femogtredive år han havde været udstationeret ved imperiets udkant. Stammerne her var ikke underlagt kejseren i Rom, men Lucius Valerius blev sendt som en slags ambassadør for at holde forbindelserne ved lige. Det havde han nu gjort i mange år og var faldet godt til, her i den dybe nord, langt væk fra magtens korridorer, larmen og intrigerne. Kun om vinteren savnede han familien, vennerne og især vinterretterne i Rom. Puntarelle con le alici, fritto di baccalá, fiori di zucchina, broccoli panati e fritti, carciofi alla romana...................
“Næste år måske kan jeg komme på vinterorlov” tænkte han og vendte sig for at dele sine tanker med sin sponsa, en flot pige fra Juternes sydlige stammer, et krigerisk folkeslag med stolte madtraditioner. Men hun ville ikke forstyrres: hun var i håndgemæng med julegåsen og bæstet var ved at få overhånd. “Oca vincit” (the goose wins) sagde Lucius, men hvor havde han hørt den sætning før ? “Nå, men jeg ville bare vise dig den vin, jeg har valgt til gåsen...”:

“Den stammer fra Regio II, Apulia. Druen siges at komme fra den anden side af Adriaterhavet, fra Illyria og Dalmatia. Druen hedder primitivus, fordi det er den første, der er tjenlig allerede i slutningen af juli. Så blomstrer vinstokken videre, og man kan høste igen i slutningen af september. Vinen stammer fra planter, der er firs år gamle: alberello-vinstokke, nogle små lave planter der netop ligner et alberello, et lille træ.”
“Ja, ja” sagde sponsa’en uden at vende sig, mens hun med et greb, der var en græsk-romersk brydningskamp værdig, fixerede gåsen på brættet : “men kan den bruges til gåsestegen i aften ?”
Lucius Valerius smilede overlegent :” Denne vin kan bruges til alt. Fra et glas før man lægger sig til at sove til de kraftigste retter og saucer. Skræddersyet til and, gås og især hårvildt. Rendyrket primitivo, en af Naturens kræfter, ikke filtreret og præmieret med den højeste udmærkelse af guiden Gamberus Ruber: tre røde glas...”
“Er den stærk ?” spurgte sponsa’en, som var noget svær at ovebevise og syntes bedst om harmoniske vine.
“Stærk? 15,5%: men du vil ikke kunne mærke styrken. Alkoholen er godt pakket ind i lige dele frugt og syre fra lagringen. Vinen er lagret på egetræfade fra Gallia, en nymodens dille som vil snart forsvinde igen, men her har den haft en god indflydelse på vinens harmoni. Det, du vil smage, er ypperlig behag med masser af koncentreret frugt - især sorte blommer. Der er også noter af moreller, tobak og chokolade. De to sidste aner jeg ikke hvad er, men det skulle være noget, der bliver populært en dag. Især i vinbeskrivelserne. Det er en potent og elegant vin der fylder ganen og varmer om hjertet.”
“Du har sikkert betalt det hvide ud af øjnene for den” bemærkede sponsa’en, der var vant til at vende hver en denarius. “ Nej, det er en gave, men ja ud i handelen ville den koste cirka syv aureus!”
“Syv aureus ?! Det er ethundredeogsyvtifem denari! Milde mercurius, jeg håber, at den smager derefter. Har du ikke lige sagt, at over en vis pris ?.. ....”
“Jo, men denne vin er noget rigtigt unikt, og én gang om året skal man flotte sig. Det siger ordsproget også.” Med disse ord gav Lucius Valerius sig til at trække vinen op med en proptrækker, der endnu ikke var opfundet, fordi korkproppen heller ikke var opfundet, men det så han stort på og hældte sig en god sjat i et rummeligt glas. Han løftede glasset og sagde “Glædelig Jul!”
“Jul ? Hvad er jul ?” spurgte sponsa’en.
“Det ved jeg ikke rigtigt, men det er en ny festivitas, de har nede i Rom. Endnu en ny religiøs sekt. Disse kalder sig kristne. Der er nu så mange religioner i Rom, at kommunen har bygget et fællestempel til dem alle. Så kan de bede i fred. Pantheon hedder det: til alle guder. Be’ til hvem I vil, bare I betaler skat. Man siger, at de her kristne er fredelige, tilgiver fjenderne og giver gaver til hinanden. Det duer ikke i Rom: om et par år er de sikkert væk. Prosit til dem!”
Alumni’erne fra Næstved Gymnsium mener, at syv aureus svarer til 250,- kr. og prisen stemmer faktisk meget fint overens med, hvad Morella OLD VINES 2007 koster per flaske. Vinen kommer i originale trækasser á seks og ved køb af seks flasker er der lige luft nok til, at jeg kan sende vinene med gratis fragt over alt i landet. Snyd ikke Jer selv for oplevelsen. Tildelingen har kun været på 240 flasker. Vinen kan drikkes nu, og vil holde sig i god form frem til 2017-19 .
For at bestille en kasse med seks flasker OLD VINES 2007, send blot en svarmail med teksten “LUCIUS” i Emne/Subject. Pris 1.500,- kr. ( 6 x 250,-) Fragt: 0,-kr. overalt i landet.
Og prosit også herfra med mine bedste ønsker om en Glædelig Jul til Jer og Jeres kære!
Ciao,
Carlo
Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen oppe til højre
ÅBNINGSTIDERNE på vort lager beliggende Skovlytoften 1, i 2840 Holte:
IDAG :
Fredag den 24. december: LUKKET GOD JUL
Lørdag den 25. december: LUKKET GOD JUL!!! til italienerne
Søndag den 26. december: LUKKET
Mandag den 27. december: 14:00 til 17:00
Tirsdag den 28. december: 14:00 til 17:00
Onsdag den 29. december: 14:00 til 17:00
Torsdag den 30. december: 14:00 til 17:00
Fredag den 31. december: 10:30 til 14:00