Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

06.02.2011 The healer

Kære Vinvenner
thehealer.jpg
I "embeds medfør" blev jeg nødt til i går at smage en Barolo 2006, som dansk Coop sælger for 49,95 DKK. En ven, der er Barolo-producent, havde set reklamen på nettet og bad mig om at købe et par flasker og smage dem for ham.
En oplevelse og en fortælling, som jeg vil spare Jer for. "It takes two to tango": en italiensk sælger og en  dansk importør. De er sikkert begge glade for deres arbejde. Mindre glade er de stakkels danske forbrugere, der elsker Barolo, og som tror, at de kan opleve suset fra Piemonte ved at betale firtinionittifem danske kroner.

I realiteten burde jeg ikke skrive om sådan noget, da ingen blandt vinvennerne nogensinde kunne drømme at købe disse vine, vel ? Der er dog et element, der træder frem og som er værd at omtale, da det er kernen i hele begrebet kvalitet, fra den ypperste restauration hele vejen ned til det daglige brød og den daglige vin: identiteten , eller mangel på samme, anonymiteten.

ANONYMITETEN

Anonymiteten er over hele linjen: denne Barolo blev købt, ja hvorhenne ? Et eller andet sted inden for Barolo-distriktet, produceret af en eller anden, eller måske af flere. Sikkert af nebbiolodruer, da etiketten siger “Barolo DOCG”. Aftapning er dog ikke sket i Barolo-distriktet: det er legitimit at få Barolo tappet i Asti, pænt udenfor Barolo-zonen, af det kendte firma som står frem, eller skjuler sig, bag id-nummeret  AT 5192. Tappearbejdet udføres for negociant-firmaet Rocca, som ligger i Agrate Brianza: Landsbyen ligger i Lombardiet, tyve kilometer nordøst for Milano. Nok ikke det første sted,  man tænker på, når man tænker på Barolo, men firmaet ROCCA har orden i papirerne og certificeringerne IFS, UNI EN. ISO 9001.

Alt er legitimt, alt godkendt af myndighederne - både de italienske og de danske. Detaljer om hvor vinen kommer fra, hvem har dyrket druerne, hvem har produceret vinen, navnet på vinhandleren, thi Coops vinindkøbschef også er en slags vinhandler, der har købt den hjem... alt forbliver i den strengeste, mest lovlige anonymitet.

Jeg kan høre det fornuftige spørgsmål “Er det ikke meget at forlange, at vide så meget om en vin, der kun koster 49,95 ?” Jo, det ville være rigtigt, hvis ikke der var de første par tusinde europæiske vinbønder, der for 49,95 kan stille en sund vin med god landbrugsidentitet, navn og adresse på danskernes spisebord. Jeg er kun én, der spiser spaghetti og drømme, men det er mig en gåde, hvorfor Danmarks formentlig største og mest magtfulde vinimportør har brug for at handle anonym Barolo i Agrate Brianza hos en negociant, når Baroloproducenterne ville stå i kø for at sælge deres identitets-Barolo til en meget, meget fornuftig pris. Er det dovnskab ? Smager de på de vine, de importerer ? Eller smager de kun på prisen ?

SMAGEN


Ah, smagen: den glemte jeg. Jeg gav en flaske af den bemeldte Barolo til en af mine venner, der har Barolo’en kær og nærmest ikke drikker andet, hvis han får den foræret. Der kom en sms, som lød: “Den vin har aldrig set Barolo, og spaghetti med andelever og rosenkål smager fantastisk.” (Han giver den tit som gourmet og gentlemankok).

“Jamen, forbrugerne vil have det....” er standardforklaringen fra indkøberen af hvilken som helst sekunda vare. Jeg har måske været lidt uopmærksom, men jeg husker ikke læserbreve, køer foran butikkerne eller protestbevægelser, der kræver Barolo til 49,95. Sandheden er snarere, at vinen er blevet prakket på forbrugerne. Min ven, producenten, har fået tilsendt et par flasker, da han også ville smage på vidunderet, men han siger, at Barolo til 49,95 er en umulighed.
 “Follow the money”.

Hos mig hældte jeg vinen i en karaffel, tog et glas, så på farven, duftede til vinen, tog den første slurk og lod den stå til aftenen - iltning gør underværker. Vinen blev behandlet som en god vin skal behandles, jeg smagte den igen, og inde i mig selv sagde jeg undskyld til rotterne, mens jeg hældte resten i vasken.

Der var engang en reklame, der lød “Coop elsker Danmark”. Ligesom i alle de gode, langvarige kærlighedsforhold er der lyse, varme højdepunkter og øjeblikke med køligt fravær. Lad os sige, at med denne Barolo har Coop haft en af de koldere dage. Det er ikke første gang og måske heller ikke den sidste. Sådan er det bare. Måske er det en del af den særlige uddannelse, som de anonyme Coop-vinindkøbere skoles i. Kærlighed er i hvert fald lige så svært at få øje på, som navnene på de ansvarlige, der er involveret i dette brilliante skoleeksempel på, hvad import af vin til Danmark IKKE drejer sig om.

KUREN


Nå, jeg blev så deprimeret af den smagning, at jeg måtte have et eller andet opløftende. Da faldt mit øje på en magnum Montevertine 2005, som havde været anbragt i et hjørne i lang tid. 2005 har ikke ry for at være en top-årgang.
Men jeg havde ikke smagt den længe, og jeg huskede, da vi ønskede hinanden “God Jul”, at Martino Manetti sagde, at “den er ved at blive god”. Så selv om det var en almindelig torsdag aften, tog jeg magnumflasken ud af sin flotte gavekarton, trak proppen ud og skænkede et halvt glas. Den skulle stå og sunde sig ude af flasken, mens jeg snittede en salat. Men jeg kunne ikke lade være og smagte på den med det samme. Sangioveses umiskendelige signatur hilste på mig med sit lidt bitre bid. Og desværre ikke så meget andet.

“Nå” tænkte jeg “ en kikset årgang: det hele er i næsen, kroppen er spinkel, noget grøn og absolut ikke tiltalende.” Så mens jeg satte de hjemmelavede lasagner i den forvarmede ovn, huskede jeg Martinos fars, salig Sergio Manettis, bemærkning “Forskellen mellem duellerne i Far West og vinsmagninger er, at ved vinsmagningerne gælder det ikke om at være den første, der skyder hurtigst...”.

Så jeg blev ved med at gøre klar til aftensmaden, og da jeg endelig satte mig, tog jeg en god slurk af vinen. “Miracolo!!” Det bitre og grønne blev forvandlet til en tiltalende og læskende “sødme”, som smeltede godt sammen med maden. Den indre balance blev restitueret! Vinhandleren blev til nyderen og 2005eren viste sig i stand til at kurere en aften, der var startet dårligt. Madvin ? Absolut. Men også for sin elegance, den blide, medmenneskelige karakter og det omsorgsfulde væsen kom jeg til at tænke på Montevertine 2005 som “the healer”. (*)

Et kig på lagerbeholdningen fortalte mig, at der er 26 magnum og at prisen er 395,- kr stykket.

Ønsker man at blive i Toscana og udforske sangiovese, kan Montvertine 2005 snildt bestilles sammen med sidste uges tilbud på 2 flasker af seks forskellige sangiovese-baserede vine:
thehealer1.jpg
  • Chianti Classico 2005 Riserva Luiano 95,-
  • Chianti Classico 2006 Luiano di Luiano  90,-
  • Ciabatta 2007 Riserva Morellino di Scansano 2007 99,- ( 85,- ved 12)
  • Chianti Classico 2008 Luiano 78,-
  • Chianti Majnoni 2008 75,- (65,- ved 6 fl.)
  • Chianti Rúfina 2008 69,-

Kassen med de tolv flasker koster 1.012,- DKK. Fragt : 0,- kr. overalt i landet.

For at bestille de tolv sangiovese vine send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “CHIANTI”.
Pris 1.012,-  Fragt 0,- kr. overalt i landet.



“Toscana-paketten”:  CHIANTI-kassen med de tolv vine  + 1 MG Montevertine 2005 =  1.359,- DKK Fragt: 125,- kr. overalt i landet.

For at bestille Toscana-paketten send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “THE HEALER”.
Pris 1.359,-  Fragt: 125,- kr. overalt i landet.

Naturligvis kan vinene bestilles særskilt fra de indikerede  priser.

Ciao,
Carlo

Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra -
også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen oppe til højre
Åbningstiderne på lageret beliggende Skovlytoften 1, 2840 Holte

MEN: husk altid at læse de relevante åbningstider for den kommende uge i bunden af den seneste ugemail. Lagerets åbningstider kan skifte noget i forbindelse med vore aktiviteter, smagninger, rejser o.lign.


I DAG:  søndag den 6. februar: 13:00 til 15:00
mandag den 7. februar: LUKKET
fra og med tirsdag den 8. februar til og med fredag den 11. februar: 14:00 til 17:00
lørdag den 12. februar: LUKKET
søndag den 12. februar: 13:00 til 15:00
Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

WEBSHOP!

WEBSHOP