Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

20.02.2011 Pinot Grigio

Kære Vinvenner,
pinotgrigio.jpg
Et af resultaterne af Ryd-Op måneden er, at mange af leverandørerne er blevet noget forbløffet over, hvor godt deres vine gik, da priserne blev sat ned. “Der skal ikke en Nobelpris til at forstå det”, sagde Giorgione Zaglia og forsatte “men, vi der driver en ‘azienda agricola’, kan ikke trylle: vi dyrker jorden, dens frugter og.....” Han underholdt mig med (vin)bøndernes evige klagesang og en hel del fakta og tal om, hvor hårdt og uprofitabelt det er at fremstille vin i dag og om hvordan folk i almindelighed ikke kan skelne mellem industrivine og landbrugsvine .......” “Det kan mine kunder, vinvennerne, nu nok”, afbrød jeg ham, “selv om de indrømmer, at de engang imellem lader sig besnære
af supermarkedernes laveste priser, sådan kun af nysgerrighed of course, lige som den vinven, der skrev:

“Kære Carlo

Du havde ret: den coop-Barolo du nævnte i din mail forleden skal nu bruges til sovsen. Jeg bliver nødt til at bestille tolv af dine Cerrati 2006 fra Cascina Cucco, men hvorfor importerer du ikke de gode billige vine man kan få skænket på almindelige trattoria i Italien.....”

ROMANTIKKEN


Ah, den nordiske drøm om Italien, landet hvor blomst citronen bær og “I Glød bag Løv staar Guldorangens Skær; Hvor blide Briser gaa fra Himlen blaa, Hvor vinen flyder og koster kroner faa”.

Sådanne vine findes ikke. Hvis de findes, er det kun i guldalderens rejsendes fantasi og minder. Hvis de findes, findes de i “begrænsede oplag” til det lokale trofaste publikum og som regel drejer det sig om vine, der ikke kan tåle at blive aftappet og at rejse. Italien er fyldt med vine, fødevarer og oplevelser, der kun dur lokalt. Der fortælles en historie om en ung engelsk turist på Sicilien: hun havde set en flok geder græsse blandt tempelruinerne ved Agrigento. Hun forelskede sig i et lille gedekid og ville absolut tage det med.Umuligt, men hendes far, en engelsk lord, der så hvor trist barnet var blevet, arrangerede med fårehyrden, at der blev sørget for, at gedekiddet blev sendt fra Palermo
til London. Da dyret landede på kajen, brød barnet i gråd: i de to måneder rejsen varede, havde det søde gedekid vokset sig til en stor og – efter sørejsen – stinkende ged.

Nu mener jeg ikke, at alle de unge, friske, dejlige vine I nyder i Italien bliver til stinkende geder, når de kommer til Danmark, men faren lurer bag hver kølig og liflige kande, der bliver stillet på jeres bord under pergolaen eller på trattoriaen. Også jeg leder efter den type vin med lys og lygte, og glemmer aldrig at spørge enhver af mine leverandører, om de skulle have sådan en vin. Undertiden lykkes det, men ellers bliver det ved det romantiske og ved rejseminderne.

GIORGIONES FUND

Dette var Giorgione Zaglia enig med mig i og han tilføjede: “Men vi kan gøre det endnu bedre: jeg har et restparti af to vine, der smager rigtig godt, Pinot Grigio 2009 og Cabernet Franc 2008, begge Latisana DOC. Hvorfor restpartier? Fordi her i området drikker folk kun unge vine og jeg er allerede i gang med at sælge årgang 2010. Sådan har det altid være her i det nedre Friuli, og turisterne fra Lignano Sabbiadoro, især tyskere og skandinavere, vil ikke betale for de ældre årgange. Jeg sender dig et par smagsprøver.”

Cabernet Franc kendte jeg og jeg vidste, at det var en af de vine, der gav mest valuta for pengene: rund, velsmagende, tilpas cabernet kanel-krydret. En vin, der er den perfekte allrounder og som bedst defineres af ordene “helstøbt og harmonisk”. En fornøjelse at drikke. Om Pinot Grigio havde jeg mine tvivl. Latisana (Latus Annii, dvs. Annius storgods) er den flade søndre del af Udine-provinsen, der strækker sig ud mod Adriaterhavet. Jordbunden og klimaet er gunstigt for produktion af runde røde vine af passende fylde og gode lagringsmuligheder: Refosco, Merlot, Cabernet Franc, men de hvide mangler som regel noget friskhed, noget nerve, er ret neutrale og derfor smager de bedst som unge.

Den 2009 Pinot Grigio, som jeg havde i glasset, var undtagelsen, der bekræfter reglen! Fyldig og harmonisk, tør, robust, saftig og delikat, fin duft og endnu finere, vedhængende smag. En elegant personlig vin velegnet til flere slags retter end man umiddelbart ville servere en hvidvin til. Listen kan blive lang, men jeg forestiller mig, at denne 2009 Pinot Grigio kan passe dejligt til en del pastaretter, skaldyr og fiskeretter, medister, kold hamburgerryg og kold flæskesteg, eller retter med lever. Overraskende god til unge oste af får- og gedemælk. Drikkes kølig 10-14 grader fra nu til ultimo 2012.

Giorgione havde kun to paller af hver vin og jeg regner med intet mindre end kødannelse!....
Vinenes almindelige pris var/er femoghalvfjerds kroner flasken MEN dette “luksus-restparti” koster kun 50,- kr. flasken. Mit forslag er en kasse med seks af hver vin men der er ellers frit slag.

For at bestille en kasse indeholdende Zaglias 6 x Pinot Grigio 2009 Latisana DOC + 6 x Cabernet Franc 2008 Latisana DOC send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “ZAGLIA” i Emne/Subject. Pris 600,- kr. (12 x 50,-). Fragt 125,- kr. overalt i landet.

Da jeg regner med, at det er netop de to vine, man ville have glæde af ved de kommende barnedåb, konfirmationer, bryllupper og receptioner, er der to yderligere forslag:

GRATIS FRAGT:


Ved køb af 48 flasker af Zaglias Pinot Grigio 2009 Latisana DOC og Cabernet Franc 2008 Latisana DOC
gerne blandet, er fragten 0,- kr. overalt i landet.

For at bestille 48 flasker send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten
“48 x ZAGLIA” i Emne/Subject. Pris 2.400,- kr. (48 x 50,-). Fragt 0,- kr. overalt i landet.


HALV FRAGT:

Ved køb af 24 flasker af Zaglias Pinot Grigio 2009 Latisana DOC og Cabernet Franc 2008 Latisana DOC gerne blandet er fragten: 65,- kr. overalt i landet.

For at bestille 24 flasker send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “24 x ZAGLIA” i Emne/Subject. Pris 1.200,- kr. (24 x 50,-). Fragt 65,- kr. overalt i landet.

Ciao,
Carlo


PS
Hvis I:
(a) kan svensk (b) holder af Barolo (c) har et barn der er født i 2004, læs her:
http://italienska-viner.blogspot.com/2011/02/barolo-broglio-riserva-2004-schiavenza.html

NYT TILTAG

http://shop.carlomerolli.dk/produkter/32---haves-oenskes-saelges-byttes-foraeres/

Hvad synes I om det?

Ciao,
Carlo

Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen på forsiden af min hjemmeside:

http://www.carlomerolli.dk/onlinebetaling/paymentform.htm

Åbningstiderne på lageret beliggende Skovlytoften 1, 2840 Holte

MEN: husk altid at læse de relevante åbningstider for den kommende uge i bunden af den seneste ugemail. Lagerets åbningstider kan skifte noget i forbindelse med vore aktiviteter, smagninger, rejser o.lign.

I DAG:  søndag den 20. februar: 13:00 til 15:00
mandag den 21. februar: LUKKET
tirsdag den 22. februar: 14:00 til 17:00 TILLYKKE Jara!
onsdag den 23. februar: 14:00 til 17:00
torsdag den 24. februar: 14:00 til 17:00
fredag den 25. februar: 14:00 til 17:00
lørdag den 26. februar: LUKKET
søndag den 27. februar: 13:00 til 15:00
Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

WEBSHOP!

WEBSHOP