Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

23.02.2011 Bye bye Tocai

Kære Vinvenner,
bybytocai.jpg
Titlen på dagens mail er også titlen på en meget interessant bog skrevet af journalisten Cristina Coari. Hun fortæller den komplicerede og spændende historie om, hvordan den italienske hvidvin Tocai tabte retten til at hedde sådan. “Krigen” mellem Tocai og den ungarske Tokaj er nu færdig, domstolene har talt og de friulanske producenter fra Collio distriktet har valgt navnet “Friulano” for den, der var – og er – regionens mest udbredte grønne drue.

Nu er det afgjort og (europæisk) fred være med det, men Italien havde ellers alle kort på hånden for at gennemtrumfe deres krav og førsteretten til navnet Tocai. Det er ikke bare den kendte historie om Aurora Formentini, se senere, men allerede i 1100-tallet hidkaldte kong Stephan nogle italienske missionærer til sit hof. Disse tog vinstokke med som gave. Munkene bosatte sig ved landsbyen Tokaj på et sted – der eksisterer den dag i dag – som hedder “Olasz”,
hvilket betyder “Italien” på ungarsk. Druen var det “gyldne bær”, bacca d’oro på italiensk, forvandlet til bakator på ungarsk.

PATRIARKEN & AURORA FORMENTINI


Bertold af Andechs, patriark i Aquileia fra 1218 til 1251, forærede vinstokke af tocai til den ungarske konge Bela IV i 1235. Det er derfor, at Bertold betragtes som Tokajs beskytter den dag i dag. Men det mest sikre historiske bevis har vi dog fra en kærlighedshistorie mellem en pige fra Collio og en ungarsk greve, dengang da både hele Friuli og Ungarn var en del af det Østrig-Ungarske Kejserdømme.

Aurora Formentini, hofdame til det østrig-ungarske hof, blev gift i 1632 med greven Adam Giovanni Batthyani, af adelig ungarsk familie som havde jord præcis dér, hvor tokaj, tocai, bliver dyrket idag.

I Auroras medgiftpapirer står der klart og tydeligt: "300 viti de toccaj".

At dette er fakta og ikke en legende bekræftes af en form for "ægtepagt", som lister alt det habengut, som Aurora havde med sig til Ungarn hin 3. februar 1632:

"10.000 tyske guldmønter, 22 møbler, 38 favne damask stof og gardiner, 38 favne silke, 14 små objekter, 29 små fade, 82 mål korn, 35 Ribolla, en tjener, to vinbønder og 300 'Viti di Toccai".

De to vinbønder, som Aurora Formentini havde med sig, var fra Collios grænseland, i dag Slovenien, og da de ungarske værter spurgte til vinstokkenes navn, svarede de slovenske vinbønder "je tukaj" (dvs. "det er een af vore lokale druer"). Italien, især Norditalien, er fyldt med druer, som vinbønderne i deres glorværdige uvidenhed kalder for "nostrale", "nostralino" dvs. “vores”.

Stammer druens navn ‘furmint’  fra Formentini? Oplagt, men de italienske myndigheder har ikke været i stand til at lade disse argumenter sejre. Navnet tocai er nævnt i Collio allerede i 1225 i nogle salgskontrakter. I Ungarn begynder man først at tale om “en ny sød vin fremstillet ved landsbyen Oremus” dvs tokaj i 1650.

ER DET EN SKADE?


Ingen, der interesserer sig for vin, vil nogensinde komme til at forveksle den søde verdensvin Tokaj med den tørre hvidvin Tocai, som er i familie med sauvignon blanc og den endnu ældre sauvignonasse. Omstillinger er altid kostbare, men distriktet har klaret det fint og jeg synes, at det giver mere mening at forklare, at “Friulano” betyder, at vinen kommer fra regionen Friuli end at forklare, at Tocai nej, den er tør og nej, den er ikke den samme som den ungarske osv. osv.

Nu, altså fra april 2007, drikker vi Friulano i Collio. I resten af Friuli har man valgt navnet Tai. “Tai” og dets diminuitive form, “tajut”, er i hverdagssprog det navn, som man giver til et glas vin, til “en lille én”. Det betyder netop “glas”, “lille glas” og svarer, som kælenavn, til den venetianske “ombra”, en skygge af en vin. Og Tocais, om forladelse: Friulanos stil er netop den saftige, let “saltede”, der lader sig nyde som glas i utide, aperitif og til frokostretter. En let vin? Næppe. For at udvikle al sin power og mange nuancer har Collios Friulano brug for et par års flaskelagring og kan ellers klare fire fem års lagring uden at miste farve eller smag.

“ET FORSLAG SOM IKKE BØR AFVISES”

Det var derfor, at jeg straks sagde top, da Michela sendte mig en mail, hvis Emne/Subject var “Una proposta da non rifiutare”,  “Et tilbud som det ikke er klogt/tilladt at afvise.” Michela som Godmother? Friulano 2009 som “Days of Pearly Spencer”? Uhmm. Vi lod det komme an på en prøve. Så kiggede jeg på prisen igen. Så smagte jeg på vinen igen. Og kiggede igen på prisen.

Jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle sælge jer en hvidvin her midt i vinterkulden. Derfor hentede jeg inspiration i en spaghettiret med tomat, tunfisk og oliven. At flasken på billedet er tom, skyldes kun at jeg drak sjatten fra aftenen før. Perfekt. Fuld af smag. Det kan gå hen og blive hele sommeren 2011’s hvidvin. Friulano 2009 smager rigtig godt og prisen fejler ikke noget: Michela fik ret: “Et tilbud, som det ikke er klogt at afvise”.

For at bestille en kasse med 12 flasker FRIULANO 2009 Collio DOC Villa Martina (12,5%) send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “FRIULANO” i Emne/Subject. Pris 480,- kr. (12 x 40,-). Fragt: 125,- kr. overalt i landet.

Har I brug for hvidvin er der gratis fragt ved køb af mindst 36 flasker og delvis sponsoreret fragt (75,-) ved køb af mindst 24 flasker.

Ciao,
CarloPS:
Bare for en god ordens skyld: I har før betalt denne vin 75,- kr. uden at blinke. Det var dens almindelige pris og I har været glade for den. Jeg har ikke brugt mange ord for at fortælle hvor god denne Friulano 2009 smager. Rigtig tilfredstillende, komplet, velsmagende og klingende dejlig. Her kan hverken supermarkederne eller hæderkronede kollegaer være med hvad forholdet mellem pris og kvalitet angår. Ama’r.

Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen oppe til højre...

Åbningstiderne på lageret beliggende Skovlytoften 1, 2840 Holte

MEN: husk altid at læse de relevante åbningstider for den
kommende uge i bunden af den seneste ugemail. Lagerets åbningstider kan skifte noget
i forbindelse med vore aktiviteter, smagninger, rejser o.lign.

I DAG:  onsdag den 23. februar: 14:00 til 17:00
torsdag den 24. februar: 14:00 til 17:00
fredag den 25. februar: 14:00 til 17:00
lørdag den 26. februar: LUKKET
søndag den 27. februar: 13:00 til 15:00
Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

WEBSHOP!

WEBSHOP