Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

30.03.2011 Pellegrino Artusi

Kære Vinvenner,

pellegrino-artusi.jpg
Pudsigt nok er der ikke nogen restaurant i Danmark, der bærer hans navn, men hvis der er en person, der har gjort meget for at samle italienerne, er det netop Pellegrino Artusi. Det gjorde han ad ganens vej. Når vi snakker om ham i dag, er det fordi det præcis er et hundrede år siden han døde, i Firenze.

Han blev født i 1820 i Forlimpopoli, Emilia-Romagna. Efter nogle vellykkede år som købmand trak han sig tilbage som femogfyrre årig og og hengav sig til gastronomien. I 1891 udgav han, under eget forlag (*) bogen “La Scienza in cucina e l’arte di mangiar bene” (“Videnskaben i køkkenet og kunsten at spise godt”).

På det tidspunkt regnede man med, at kun to komma fem procent af Italiens femogtyve mio. indbyggere talte og forstod italiensk: ca. sekshundredtusinde mennesker. Alligevel blev håndbogen en sællert: den forenede Italien ikke kun gastronomisk men også sprogligt. Da Artusi døde, havde bogen været trykt i femogtredive udgaver og tohundredeogottitretusinde eksemplarer. “L’Artusi”, som bogen kaldes, er oversat til flere sprog, og hvis I kan italiensk, kan I finde den på nettet. Opskrifterne ligner naturligvis meget dem, I kender fra andre italienske madbøger, men ingredienserne kræver større forarbejdning end de ville gøre i dag. Artusi skriver på en tid, hvor man selv måtte slagte og plukke den høne, som man havde købt levende på markedet og kaffen skulle først ristes: navnet skiftede fra “tostino” i Norditalien til “abbrustolaturo” i syd, men enhver familie havde et risteredskab i huset. Pellegrino Artusi var inkarneret ungkarl: de opskrifter, som han samlede fra hele Italien, blev ført ud i livet af den trofaste Marietta. Hun har givet navn til en præmie, “Premio Marietta”, som hvert år tildeles den private “husmor”, der har udvist mest flid og kreativitet.

FÆRGEMANDEN, Il Passator Cortese


Hvis I er i Norditalien og i nærheden af byen Forlimpopoli, kan I med gastronomisk fordel besøge Casa Artusi, dets restaurant eller følge med i de mange aktiviteter, der er arrangeret for at fejre byens berømte medborger.

I 1852 dog forlod Artusi Forlimpopoli. En lokal bandit, Stefano Pelloni, havde ved en dristig aktion angrebet byens teater under en aftenforestilling og lukket alle udgangsvejene, mens hans mænd røvede tilskuerne. Blandt disse også Artusi’s søster, Gertrude, som aldrig kom sig over den vold, hun havde oplevet – og måske også været genstand for. Artusi tog hele sin familie til Firenze. Stefano Pelloni var færgemand (“passatore”) og han gik over i historien som “cortese”, “høflig”. I realiteten var han en grusom og sadistisk bandit: hans ry som en slags Robin Hood stammer fra, at han betalte bønderne for, at de skulle holde ham orienteret om politiets bevægelser.

Bomærket

Når vi nævner ham her, er det fordi sammenslutningen af vinproducenterne fra Romagna har valgt Il Passatores idealiserede kontrafej som bomærke. Det er det I ser på mange flasker sangiovese, trebbiano og andre “vini romagnoli”. Lovlydige danske forbrugere vil nok undre sig over, at man vælger en bandit som symbol, men beundringen for dem, der tør gøre oprør, er altid levende blandt den tålmodige og fredselskende Romagna befolkning. Apropos regionen: man hører altid om Emilia-Romagna ud i ét, men prøv ikke at forveksle en “emiliano” med en “romagnolo”. Det er to vidt forskellige folkefærd, som har vidt forskellige karaktertræk, historie og madtraditioner. Romagna er den nedre del af regionen, som I kan skimte
på billedet ovenfor.

En, der har fravalgt Il Passatore bomærket for sine vine, er Cristina Gimignani fra Zerbina: “vi er altid gået vore egne veje. Vi er stolte over vore Romagna traditioner men skeler mere til Toscana, når det gælder kvaliteten af vor sangiovese.“ Og det er faktisk rigtigt: I har købt næsten alle mine 2006ere og nu er turen kommet til 2004eren.

Sangiovese di Romagna Superiore 2004 TORRE DI CEPARANO DOC   


Jeg er ikke så meget for “det perfekte” men tillad mig at sige dette: her nærmer vi os den perfekte vin. Eller den perfekte sangiovese. Der er en forklaring, eller flere: den rigtig gode årgang 2004, de sunde modne druer ... som ikke alle er sangiovese: sangiovese (85-90%), syrah (5-10%), merlot (5-10%), cabernet sauvignon (max. 5%), ancellotta (max 2-3%), den mesterlige blanding og trælagring. Plus: jeres personlige vinhandler der har købt op og ventet med at frigive vinen,
til den var klar. Denne 2004 vil holde sig i god form de næste fem-seks år. Lige nu er den en lise, og hvis I sammenligner den med for eksempel gode Rosso di Montalcino, vil I opleve, at Torre di Ceparano smager af meget mere end sine 105,- kr.
 
Robert Parker jr. gav den 91/100 og Veronelli 90/100, Winesurf.it: gav den 4,51 stjerner ud af seks og kårede den som bedste Sangiovese di Romagna superiore. Og så fremdeles med fine anmeldelser i alle de andre tonenagivende guider.
Men det var for tre fire år siden! Hvis de smagte vinen i dag, ville de give den endnu højere karakterer.

Mit forslag er en kasse med seks flasker, men der er naturligvis frit slag og ved køb af minimum tolv ens flasker er fragten sponsoreret.

For at bestille en kasse med 6 flasker sendt blot en svarmail til mailto Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “TORRE” i Emne/Subject. Prisen 630,- (6 x 105,-). Fragt 125,- kr.

For at bestille en kasse med 12 flasker send blot en svarmail til mailto Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “2xTORRE” i Emne/Subject. Prisen er 1.260 (12 x 105). Fragt 0,- kr.

Ciao,
Carlo


(*) “Vinhandlerbreve 2000 – 2010“ af Carlo Merolli udgives af forlaget TERRA VERDE, som man også kan kalde en slags “Eget Forlag”. Bogen har modtaget glimrende anmeldelser og koster 129,- kr. plus evt. forsendelse 20,- kr. Forsendelse 0,- kr. i forbindelse med vin.

EN RETTELSE:


De fleste har alligevel opdaget det, men alligevel er et “undskyld” på sin plads her: den rigtige pris var/er 790,- og ikke som anført 940,- !!
Kassens indhold er:
 •  1 x Passerina 2010 IgT Marche  66,- kr.
 •  1 x VERDICCHIO Classico Superiore Castelli di Jesi 2010 DOC  65,-
 •  1 x MISCO Verdicchio Classico Superiore Castelli di Jesi 2010 DOC  85,-
 •  1 x CASTEL ROSINO Rosso Piceno 2009 DOC  55,- kr.
 •  1 x TAVIGNANO Rosso Piceno 2009 DOC  65,-
 •  1 x LIBENTER 2007 Rosso Piceno DOC  59,-  SCOOP’ET!!!!

Fragten er helt sponsoreret ved bestilling af to af hver af ovenstående vine:
For at bestille en kasse med tolv flasker, to af hver, af ovenstående vine, send blot en svarmail til mailto: Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “TAVI-TEST” i Emne/Subject. Pris: 790,- kr. Fragt: 0,- kr.

Åbningstiderne
på lageret beliggende Skovlytoften 1, 2840 Holte

MEN: husk altid at læse de relevante åbningstider for den kommende uge i bunden af den seneste ugemail. Lagerets åbningstider kan skifte noget i forbindelse med vore aktiviteter, smagninger, rejser o.lign.

I DAG: onsdag den 30. marts: LUKKET pga. smagning
                torsdag den 31. marts: 14:00 til 17:00
                fredag den 1. april: 14: 00til 17:00
                lørdag den 2. april: LUKKET
                søndag den 3. april: 13:00 til 15:00


Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen oppe til højre
Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

WEBSHOPPEN

WEBSHOPPEN
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6