![]() |
I er da forhåbentlig klar over, at det nye nordiske køkken startede, for nogle år tilbage, her i Virum. Der er rigeligt med skriftlige beviser herpå. Kildernes ægthed er hævet over al mistanke. Spørg mine gæster og især min ven Roald: i en artikel, som han skrev for sin momentvis levende avis, skosede han mine legendariske “spaghetti al livisticchio” ved at skrive “så gik han ud i haven og samlede noget græs op, som han lige havde slået.” Eller noget i den stil. Det var langt før den vilde jagt gik ind på ramsløget og langt før skvalderkålen blev løftet fra ukrudt-status ind i gourmethimlen.
Jeg tænkte på det forleden, da jeg cyklede langs skoven her i Holte og så en mandsperson i tjenertøj bøjet over jorden for at lede efter, hvad jeg må formode må være vejkantens bidrag til dagens nye nordiske ret. Fra jord til bord, værsgo’. Jeg standsede, hilste og spurgte om han ikke mente, at urterne længere inde i skoven formodentlig ville mangle det ekstra raffinement, som kommer fra biltrafikkens udstødning. Spørgsmålet blev ikke forstået, og svaret var alligevel ikke anstændigt nok til at blive gengivet her.
Nå, det med at lede efter danske ingredienser, der kunne bruges til familiens italiensk-orienterede madlavning (= spaghetti), har altid været en nødvendighed for en forholdsvis ubemidlet familiefar, der måtte supplere sit stipendiat med lidt gourmetmad. Gratis frilandsdyr som krebs, snegle og krabber fandt vejen til køkkenbordet. Pasta med alskens urtegræs var en favorit og der blev livligt eksperimenteret med madtyper som torskehoveder og kallun. Flere kilo okseindvolde blev reddet fra en uværdig skæbne som kattemad. Først ved en “sildelasagna”, som ellers så vellykket ud, stoppede eksperimenternes tid: antallet af nedvendte tommelfingre fra gæsterne og familien var for talrige til at blive negligeret.
Nu er vi tilbage til basics: men løvstikken, den gratis maggi-urt, optræder stadigvæk både i italiensk og dansk sammenhæng. Lige som på billedet: nyopgravede danske kartofler fra Nordsjælland, dild, løvstikke og masser af salt sættes over i koldt vand. Når vandet koger, skruer man ned for blusset og lader kartoflerne småkoge i ti minutter, max. et kvarter.
“Du skal nok høre for det! Tror du, at du skal lære danskerne at koge kartofler?...” sagde Viskelæderet, der skulle checke grundigheden i ovenstående danske opskrift. “Nej”, svarede jeg, “det er kun et påskud for at introducere begrebet “basics”. Det gælder både retter, der sagtens kan smage dejligt uden brug af flydende kvælstof og vine, der smager godt uden for mange dikkedarer, fadlagringer og højtragende parkerpoints.
Er det bare mig, der siger det? Næ: I har stemt med pengepungen, eller dankortet om man vil. Blandt de seneste ugers vinsuccesser er mange enkelte vine i de forskellige tilbud ved at være udsolgte. Herefter et sommertilbud baseret på hvad vi har på lager af “basics”:
Amarone I Galli 2004 er ved at være udsolgt. Den vil eventuelt blive erstattet med Amarone Capitel Sant-Eugenio 2003 uden videre besked.
Ved køb af to sæt er fragten 100,- kr. Ved køb af fire sæt er fragten 0,- kroner. Kassens ædle sammensætning kan ikke ændres.
For at bestille send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “GRILL 3” i Emne/Subject. Husk venligst at skrive, hvor mange sæt I ønsker at købe.
< Forrige | Næste > |
---|