Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

22.06.2011 Courgetter

Kære Vinvenner,

courgetter

Det er ikke gastronomisk fantasi, I mangler: planteriget har bidraget med hyldeblomster, auberginer, peberfrugter, fennikel og bladselleri. Mange har vandret rundt i dyreriget med brisler som foretrukne ingrediens, men ellers har frølår, scampi, muslinger og sågar kyllingevinger været nævnt i de mange mails, I har indsendt som svar til sidste uges quiz. Tak.

Bland de vinvenner, der har gættet rigtigt er Kim Lauritzen, som har vedlagt et billede af de friturestegte courgette-blomster, som de skal se ud. De andre to Vinvenner, der har været hurtige på tangenterne og gættet er Evald Gunnarsen og Willy & Hanne Cortsen. De vinder hver især seks flasker af den gode hvidvin FRIULANO 2009 Collio DOC fra Villa Martina.

OPSKRIFTEN

Courgetteblomsterne var fra en dansk gård her i Nordsjælland, og de er lige så nemme at tilberede, som de er veslmagende. Ideelt ville være at bruge dem så snart som de er plukket, men husk at ved at sætte dem med stilk i et glas eller i en vase vil de holde sig en tre-fire dage, som de blomster, de vitterligt er. Det glemte jeg! Derfor hjalp billedet måske ikke så meget. Blomsterne blev tilberedt, da de allerede var tre dage gamle: noget flade men dog lige velsmagende.

Det ‘tricky’ ved retten er “la pastella”, dejen, som zucchiniblomsterne skal dyppes i. Der er flere “trosretninger”vedrørende ingredienserne, men alle opskrifter er enige om et fællesbud: “pastella”  skal hvile efter, at den er lavet. Stil skålen i køleskab en halv time til en time.

Pastella er også et registreret varemærke for en pastaproducent herhjemme: på italiensk er det navnet, man tildeler en blanding af vand og hvedemel. Pastellaens funktion er at danne en sprød skal, som bevarer friskheden, det fugtige i det, der skal steges.

Fiori di zucca fritti ( regn tre fire stykker pr. person)

Basis-Pastella: halv liter mineralvand, 250 gr. mel, salt. Det kolde vand piskes langsomt ind melet: pastella skal være flydende og ensartet, den skal “skrive”. Hviler i køleskab en halv time til en time.

Pastella 1:  hvedemel, 1½ spsk majsstivelse, 1 spsk bagepulver. Pga. anvendelsen af bagepulver skal denne pastella ikke stilles i køleskabet.

Pastella 2, 3, 4 osv....:

Øl? Ja, gerne, men husk, at den skal være ligesom vandet: iskoldt. Halvt øl og halvt vand også OK. Eller eventuelt halvt vand og halv hvidvin. Æggeblomme ? Ja gerne: husk så en smule olivenolie.

Når I har valgt hvilken type pastella, I vil lave, start da med at hælde det kolde vand langsomt i melet.
Hvis det er øl, pisk den lige så langsomt ind: derved undgår I, at der dannes klumper. Det er vigtigt, at
pastella holdes kold, da kontrasten mellem det kolde og den varme olie gør skallen sprød. Japanerne
som fik pastella-traditionen via portugiserne, fremstiller nogle ypperdelikate stegte grøntsager i deres
“tempura” ved at placere dejens skål på isterninger.

Zucchiniblomsterne skal være helt tørre inden brug. Hav dem parate ved pastellaskålen, dyp dem i
dejen, vend dem rundt i den og læg dem straks i olien. Tag dem ud, når de er gyldne i farven.

Olietemperatur står for 80% af rettens success: den skal holdes på 180 grader. Hvis I steger mange
blomster (eller andet for den sags skyld) vil temperaturen sænke, og I skal derfor huske at skrue op for blusset.

HVAD DRIKKER MAN TIL FIORI DI ZUCCA FRITTI ?

Et køligt glas af præmievinen, Friulano 2009 Collio DOC fra Villa Martina, ville være glimrende.
Men den er nok for billig til jer (40,- kr og 29,50 ved køb af mindst tres ens flasker). I vil have saftigere sager,
og derfor har jeg sammenstrikket en seriøs sixpack, som I vil gøre klogt at råbestille, før I tager på
ferie og bruger alle pengene i Bourgogne, Piemonte, Alsace, Kroatien eller på Bornholm. (Vi, der frister
et kummerligt - men ikke helt kedeligt - liv som vinhandlere, holder nul ferie og derfor åbent hele juli måned.)

VINENE

Dem kan I se på ovenstående billede, hvor de ledsages af en “bucoløs“ossobuco. Det er lutter lagkage, fra venstre af:

(1) Rosso di Montalcino 2009 DOC Quercecchio 85,-
(2) Freisa 2005 enkeltmark Toetto DOC Mascarello Mauro 95,-
(3) Amarone Classico 2004 I Galli enkeltmark Leon DOC Le Ragose 255,-
(4) Serra delle Querce 2006 Basilicata IgT D’Angelo 89,-
(5) Brunello di Montalcino 2005 DOCG Quercecchio 155,-
(6) Barolo 2004 DOCG Schiavenza 215,-

Pris 894,- minus seriøs sommerrabat : 234,- = 660,-
Fragt: 125,- kr. Ved køb af fire sæt er fragten kun 75,- kr. (*)
Kassens sammensætning kan ikke ændres, men som fortalt kan der bestilles flere sæt.(*)

For at bestille send blot en svarmail til mailto: Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “SERIØS” i Emne/Subject.
Skriv hvor mange sæt I ønsker at bestille (*) og husk venligst ar skrive jeres adresse og om I ønsker at hente eller få leveret.

Ciao Carlo

(*) “Where is the catch ??”: the catch – fidusen – er, at der kun er cirka firs flasker tilbage af både Rosso og Brunello, derfor sælges disse vine kun i forbindelse med ovenstående tilbud. Også for de andre vines vedkommende er beholdningen omkring de ethundrede flasker, for dette tilbud: så er der tale om rent ‘end-of-bin’, restparti-salg.

Åbningstiderne på lageret beliggende Skovlytoften 1, 2840 Holte:

MEN: husk altid at læse de relevante åbningstider for den kommende uge i bunden af den seneste ugemail. Lagerets åbningstider kan skifte noget i forbindelse med vore aktiviteter, smagninger, rejser o.lign.

I DAG: Onsdag den 22. juni: 14:00 til 17:00
Torsdag den 23. juni: 14:00 til 17:00
Fredag den 24. juni: 14:00 til 17:00
Lørdag den 25. juni: LUKKET
Søndag den 26. juni: 13:00 til 15:00
Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

WEBSHOP!

WEBSHOP