![]() |
Pian del Conte? Grevens Slette. Rosso delle Miniere? Rødvin fra Minerne. Hvilken greve? Hvilke miner? Svarene på disse spørgsmål er som sådan totalt uvedkommende, hvis det er vinens smag og kvaliteten, man interesserer sig for.
På den anden side hjælper det lidt at forstå vinens kvalitet, hvis navnene langt fra at være fantasinavne afslører en historie, der går så langt tilbage, at den bevidner en kontinuitet i vinens ry. Sådan er tilfældet for PIAN DEL CONTE: før Sorbaiano
gården blev købt af den nuværende ejer, familien Picciolini, tilhørte den i mange århundreder den adelige familie Inghirami fra Volterra. Vinmarken blev anlagt engang i begyndelsen af halvfemserne og siden den allerførste høst har Pian del Conte været en sikker vinder, hver gang man skulle smage vine af 100% sangiovese. Kvaliteten i denne vin skyldes vinmarkens “magiske” beliggenhed, det lave udbytte og den begrænsede produktion (cirka sekstusinde flasker).
Det er en sangiovese, som snildt kan blandes i en smagning af supertuscans og andre langt dyrere vine fra Toscana. Vinens harmoniske væsen byder på silkebløde tanniner og kan derfor ledsage både almindelig mad såvel som mere sammensatte kødretter og mellemlagrede oste. Drik inden 2015-17.
Inghirami slægten kom fra Tyskland i 1400-tallet. Længere tilbage i tiden finder vi romere og etruskere i samme område: de udvandt jern fra miner i nærheden af Sorbaiano-gården. Selv om den er en DOC, kan vi godt betegne ROSSO DELLE MINIERE som en lidt usædvanlig vin. (Her begynder de første vinvenner at stå af, men læs bare videre: det kan betale sig).
Usædvanlig fordi Rosso delle Miniere fremstilles af 60% sangiovese 30% cabernet franc og 10% malvasia nera. Cabernet Franc er med til at give vinen et lige så elegant som overraskende krydderi og en fornem smagsprofil. Det er næsten oplagt at tale om vinens “mineralitet”: det sprøde ledsages af meget rene tanniner med lang smag, som henleder tanken til modne blommer. Alt ”pakket ind” i en intens fyldig krop som har kunnet tåle den omhyggelige barrique-lagring og som fremhæves af den. Vinen “hænger ved” og vil have godt af en dekantering et par timer før servering.
Drik nu og til 2014.
“Hej Carlo Merolli
Tak for, at jeg blev "tvunget" til at smage en vin på fremmede druer. Jeg går normalt uden om vine med merlot og cabernet sauvignon, da jeg ikke er vild med dem. Der er jo så meget andet...
Det var en positiv overraskelse, altså vinen. Efter en halv time på køl er den lette vin frisk, frugtig og uden mislyde. Både min Charlotte og jeg er enige om, at det er en endda rigtig fin lille vin.
Efter min vurdering er der, for at bruge Vinhulens udtryk, tale om en slags "kanonvin til spotpris".
Mit umiddelbare prisgæt lå på 80-100 kr.
Med venlig hilsen
< Forrige | Næste > |
---|