![]() |
Den raske herre, der hviler i sig selv, er Albertone, den store Alberto, bedre kendt på vore breddegrader som Bertel Thorvaldsen. Som ung kunstner havde han vundet alle de medaljer og præmier, der var til at vinde og Kunstakademiet i København kunne ikke andet end at tildele ham det store rejsestipendium.
Afsted sydpå, til den evige by: det var den 30. august 1796. Et par svinkeærinder og studieophold i både Palermo og Napoli bevirkede, at han først et halvt år efter, den 8. marts 1797, ankom til Rom. Alberto skulle tilbringe fyrre år af sit liv i byen. Han boede i centrum, lige over for den Spanske Trappe og havde sit værksted i Palazzo Barberinis staldbygninger. Albertone fejrede hvert år den 8. marts som sin “romerske fødselsdag”. Hvor godt han har haft det, kan vi kun gisne om. Hvis vi tager hans produktivitet som målestok, må han have haft det umådelig godt: 80 statuer, 130 buster, 243 relieffer, skitser, udkast og det løse.
I dag synes mange, at hans kunst er noget stiv, noget kold. De antikke græske og romerske myter og de klassiske idealer, der dengang var en del af højkulturen og som han var inspireret af, er i dag fjerne fra vores hverdag. Jeg ville dog sætte et stort spørgsmålstegn ved det “kolde”. I hvert fald hvad mennesket angår.
Albertone beskrives som venskabelig og gæstfri. Altid parat til diskret at hjælpe venner i nød. Hvis Caffé Greco i Via del Corso var den obligate etape og poste restante kontor for de skandinavere, der besøgte Rom, var Bertels bopæl den uofficielle ambassade. Altid åbne døre og altid villig til at stille sit store netværk til rådighed. Kontakter som han havde skabt netop med sin store åbenhed, sin kunst og sit rolige imødekommende væsen. Fra kusken til kardinalerne, alle var på god fod med Albertone. Hans ry som billedhugger: uden rivaler. Han er den eneste ikke- italienske og ikke-katolske kunstner, der blev bedt om at udsmykke Sankt Peters kirken. Og tilmed en paves grav.
Hans status som kunstner og udlænding kastede en eksotisk glans, som Albertone nød og væltede sig i. Han blev beskrevet som en “ladies man” med et aktivt og til tider turbulent kærlighedsliv. Hvem kan klandre ham for det, når man ser hans portræt ovenfor i bedste romantiske Sturm & Drang stil? Det siges, at han skulle have bragt med sig fra Rom en hel samling tegninger med erotiske motiver. Nogle blev gemt af vejen, andre brændt fordi de blev fundet “upassende” for en kunstner, der var blevet en institution. Måske ville en offentliggørelse af denne samling skabe lidt balance ved at vise den private side, “den varme side”, af den store klassisistiske kunst.
Mens vi venter på det, har jeg bedt Alessandro Palombo fra Luiano om at finde mig en god rødvin, som vi kunne udsmykke med Albertones portræt. Teknisk set skulle det have været en Frascati eller en rødvin fra bakkerne omkring Rom. Det er dog sensommer og jeg syntes, at en rødvin ville passe bedre. Valget af en rød toskaner er heller ikke helt ved siden af. Rom var et stort handelscentrum for alt godt til bordet med Vatikanpaladserne og den romerske adel som hovedmodtagere. Og det var ikke så lidt vinhandlerne kunne byde på: i en håndbog til brug for kokke og sommelierer udgivet i Rom i de samme år, som Thorvaldsen levede i byen, læser vi om de “fremmede vine som er mest almindelige i handel”: Aleatico, Alicante Altoduro, Antibo, Aosta, Asti, Austriaco, Bagnouls, Bone , Brachetto, Borgogna Bordeaux, Canarie, Capo di Buona Speranza, Calabrese, Carcavello, Cassi, Chianti, Cipro, Cotoroti, Paccaretto, Sciabli, Soterné, Tifflis.
Forfatteren, en pensioneret hofmester, så stort på retskrivningen, men vine som Douro, Antibes, Beaune, Cassis, Cote Roti, Pacherenc Chablis, Sauternes og sågar Tiblis fra Grusien var blandt dem, som Albertone kunne nyde og få bragt ud til sine festlige anledninger. Og naturligvis “Vino Rosso di Toscana.”
Den Sangiovese vi har valgt er en fin representat for den gode årgang 2010. Rund og med den typiske kirsebærstrejf i den tørre smag. Et fint møde mellem en Chianti og en Chianti Classico, med lige afstand fra de to typer og en klar ambition til at udfylde rollen som bedre hverdagsvin. Både allrounder og solo. Drikkes nu og de næste tre-fire år.
Vi har fået bevillingspolitiets tilladelse til at skænke smagsprøver af denne 2010 Sangiovese Toscana Rosso IgT, som vi har døbt “ALBERTONE”.
Det sker de næste tre lørdage ifm. den traditionelle “Italiensk Marked” på pladsen foran Thorvaldsens Museum: fra kl. 10:00 til kl. 16:00 lørdag den 13., den 20. og den 27. august. Der er gratis omvisninger på Museet, og på markedet kan I købe mad, vin, is, delikatesser, tøj, sko, brugskunst, bøger m.m.
Til distant friends og forhindrede er der sponsoreret fragt i hele den periode, som ‘Italiensk Marked’ varer, dvs frem til den 27. august. Fragten sponsoreres af producenten Luiano og gælder kun for mindst tolv flasker af denne vin.
I samme periode er der afhentningsrabat: 100,- kr. ved køb af mindst 12 flasker og 50,- kr. ved køb af mindst 6 flasker.
For at bestille en kasse indeholdende 12 flasker “ALBERTONE” Sangiovese 2010 Rosso Toscana IgT send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “ALBERTONE” i Emne/Subject. Pris: 75,- (12 x 75 = 900,-).
< Forrige | Næste > |
---|