Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

11.09.2011 Rød til fisk

Kære Vinvenner,

Vergil kalder i sin bog om landbrugets lyksaligheder (Georgiche, II, 173) Italien for “stormoder af afgrøder”. Gad vide om han ville have tænkt det samme, hvis han havde været med til høstmarkedet sidste weekend? Danmark bugner af efterårsfrugt og der fremstilles oste, der presses æbler, og der distilleres som aldrig før. For ikke at tale om micro-, mini-, nanobryggerier! Bryggeren, Carl Jacobsen, må vende sig i graven. Af glæde, forhåbentlig, over sine landsmænds skabertrang udi humlens verden.

FOR MANGE OM BUDDET

Variationen, biodiversiteten, forandring fryder: ja, afgjort. Men det store udbud har en kedelig bagside. Publikum – I – bliver forvirret, man mister fokus og kan ikke nå at halse efter de mange små lækre sager, vine, frugt, kager, øller, kaffetyper. Så ender man med at satse på det kendte, som tit er lig med det (op)reklamerede, det ”som alle kan li’”, det som er veldistribueret og nemt at få fat i.

Snyder man sin gane ved det? Svaret er utvetydigt ja. Især når det gælder vin. Vor europæiske vinhistorie er en mosaik af druer, stilarter, smag, dyrkningsmetoder, som alle udgør en fascinerende, spændende verden, hvis man lige tør træde udenfor vinens alfarvej. Især i Italien, hvor man dyrker flere druetyper end i resten af verden samlet, fremstilles der vine man ikke finder andre steder i vinverden. Klart: det kan være en ulempe at skulle huske alle de mærkelige navne, men tro mig: en smule vinnysgerrighed, ja måske ligefrem vindristighed, vil altid blive belønnet med en ny vinhorisont, et nyt vinbekendtskab.

RØDVIN TIL FISK?

Naturligvis! Selv nybegynderne i vinskolen ved det efterhånden. Det var det jeg tænkte på, da jeg skulle tilberede nogle “koteletter” af helleflynder i ferskensauce med oliven og laurbær, en af efterårets klassiske fiskeretter. Jeg kiggede i mit sortiment og fandt uden besvær mindst tre vine, der ville klæde denne ovnstegte ret:

(1) UVA RARA 2008 COLLINE NOVARESI DOC 12% IOPPA 75,- kr.
Stykpris v/12 stk.: 64,00 DKK. Stykpris v/60 stk.: 48,00 DKK

“Raro” - og i hunkøn: “rara” - betyder på italiensk “sjælden”. Dog er druen alt andet end sjælden: den findes stort set i hele Nordvestitalien og den har så mange synonymer, at betegnelsen “a minor grape”, som man læser i de engelske tekster om druer, bliver gjort til skamme: balasamina, bonarda, martellana, oriana, oriola, raione, rairon, raplun, m.m.

“Rara” betyder her “spredt”, “ikke tætsiddende”, “med stor afstand” og fortæller, at der er stor afstand mellem de enkelte druer i klasen. Det betyder som regel, at druen er mindre udsat for mugangreb og derfor mere hårdfør. Derfra dens store udbredelse. ‘Uva rara’ har en aromatisk komponent, der gør den perfekt til at “bløde op” de mere garvesyreholdige vine fra distriktet Nordpiemonte, hvor uva rara ofte blandes med nebbiolo. http://shop.carlomerolli.dk/produkter/17-piemonte/1059-2008-uva-rara-coacutelline-novaresi-doc--/ Serveres kølig: perfekt til fiskeretter.

(2) VESPOLINA 2005 COLLINE NOVARESI DOC 13,5% IOPPA 125,- kr.
En vin med ambitioner. Ikke en vin for alle. Mix’et mellem den lave garvesyre og det høje frugtindhold kan vælte en af pinden. På den anden side engang en “acquired taste” er “acquired”, er man ... solgt til den. Nydes solo eller til det velspækkede ostebord, der kan give Vespolinas frugt noget modstand. Vinen har en delikat bouquet, som er ret fascinerende og som baner vejen for en smag, som er kompleks og ligetil på samme tidspunkt. Vespolina fornægter ikke sit slægtskab med nebbiolo og den bliver for det meste anvendt som komplementær drue i de nordpiemontesiske nebbiolobaserede DOC vine: Boca, Fara, Ghemme, Sizzano, Coste della Sesia. Lidt sjældnere er det at møde den vinficeret solo. Drik nu og de næstre tre-fire år. Advarsel til de sensationsjagende: det er ikke en stor vin à la Barolo, Gattinara o.lign. Sensationen ligger i at vinen er forholdsvis sjælden og i at hvis man kan lide den, bliver det svært at klare sig uden. En af de tusindvis af smage, I kun finder i den italienske vinverden!

MERE RØDVIN TIL FISK:

Både de to ovenstående og de følgende tre vine stammer fra vinområder med “cool climate”, med varme, men ikke bagende hede somre og markant temperaturskifte mellem dag og nat. Vindene fra Alperne og fra Gardasøen bidrager med en afkøling af druerne. Det resulterer i vine, som er lette uden at være spinkle, fyldige uden at være tunge. De første to vine vine er velegnet til fiskretter.

(3) GROPPELLO GARDA CLASSICO ROSSO 2009 DOC 12,5% “Det fyldte fad”(*) La Básia 75,- kr.
Druen: groppello. Det er drue, der kun findes på bredden af Gardasøen, både på den vestlige side og på den østlige side. Navnet stammer fra dialekt “gropo”, knude, klump, og henviser til klasens kompakte form. Det er zonens mest typiske vin og i årgang 2009 er den særdeles vellykket: “Delikat rubin rød, drikkeklar, krydret med frugtnuancer, silkeblød og tiltalende. Perfekt til hovedretter, kød af alle slags og mellemlagrede oste. Groppello fik en meget præcis beskrivelse af én af vore svenske vinvenner: http://italienska-viner.blogspot.com/search/label/Garda Classico

(4) MARTÌ GARDA ROSSO SUPERIORE 2006,- DOC 13% La Básia 86,- kr
Druer: groppello, barbera, sangiovese og marzemino. Kærtegnende blød, næsten ingen garvesyre. Glimrende solo og hvis serveret kølig til ovnstegte fiskeretter. Drik nu og de næste par år.

(5) PREDEFITTE BENACO BRESCIANO ROSSO 2007 IGT 13,5% La Básia 102,- kr.
Druer: 80% rebo og 20% marzemino. Fyldigere og “større” end MARTÌ men om mulig endnu blødere. Rund nærmest rullende fornemmelse i ganen og høj nydelsesgrad. (REBO-druen er et kryds mellem de blå druer merlot og teroldego. En specialitet, sjældent set på vore breddegrader. Blød med tiltalende afstemt frugt. Serveres gerne noget afkølet. Navnet stammer fra professor Rebo Rigotti, som startede med at eksperimentere med krydsninger af merlot og teroldego netop ved Landbrugshøjskolen ved San Michele all’Adige.)

DEN 6. FLASKE

Er med for de forsigtige vinvenner, der ikke ønsker at binde an med vine, som de ikke har smagt før (??!): ZANOVELLO 2008 Veneto IgT er en gammel favorit og nye vinvenner kan læse om den her: http://shop.carlomerolli.dk/produkter/16-veneto/625-2008-zanovello-igt-/

Tilbuddet fra linket gælder stadigvæk og lige som sidst er der mulighed for engros pris ved køb af minimum 120 flasker: 59,- inkl. moms. Engros prisen forudsætter afhentning fra lageret, Skovlytoften 1 i 2840 Holte. Vi er dog nede til den sidste palle (600 flasker).

For at bestille en kasse med én af hver af ovenstående rødvine send blot en svarmail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “RØDTILFISK” i Emne/Subject. Pris: 541,- kr. Fragt: 75,- kr.

Til alle bestillere - og kun til dem – opskriften som netop er blevet “testet” i går, lørdag aften, med UG og Gordon Blåp.

Ciao, Carlo

(*) Roséen Chiaretto Garda 2010 er kun med som rekvisit, men kan sagtens bestilles: 75,- kr.

ÅBNINGSTIDERNE på lageret beliggende Skovlytoften 1, 2840 Holte:

I DAG: søndag den 11. september: 13:00 til 15:00
mandag den 12. september: 14:00 til 17:00
tirsdag den 13. september: 14:00 til 17:00
onsdag den 14. september: 14:00 til 17:00
torsdag den 15. september: 14:00 til 17:00
fredag den 16. september: 14:00 til 17:00
lørdag den 17. september: LUKKET
søndag den 18. september LUKKET. Kun åbent for afhentninger efter nærmere aftale

Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

WEBSHOP!

WEBSHOP