Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

09.11.2011 Heksene

Kære Vinvenner,

Før vi går over til vindelen, der sikkert vil interessere mange, følger her et par beskeder til de, sikkert ganske få, der vil besøge os på standen 238, på balkonen på årets Bogforum.

Skuespillerinden Katrine Jensenius har nu valgt de fem, seks digte, som hun vil læse op. “Flere gider folk ikke sidde model til, selv om du skulle lokke med en lille forfriskning.” Naturligvis lokker jeg med et glas Prosecco eller to til de vinvenner, der tilmelder sig ved at sende en svarmail med teksten “KATRINE” i Emne/Subject.

Det sker i Forums Starlounge: Fredag fra 12.00 til 13.00 og Lørdag fra 14.30 til 15.30.

Jeg kan ikke forestille mig, at der vil være kø, men som sagt en tilmelding vil blive påskønnet.

Roald Als til gengæld vil ikke læse noget som helst op: han vil nøjes med at skænke Barolo, også til gæsterne, signere den nyoptrykte “Vin & Vrøvl” og den tilhørende plakat.

Det sker på det meste af lørdagen på stand nr. 238, på balkonen. Ring venligst 4585 1978 hvis I vil være sikre på, at Roald er på eller eventuelt under standen.

Og nu til noget mere seriøst, som jeg plejer at skrive:

HEKSENE

Det er hvad “Le Strie” betyder på lombardisk dialekt og dialekt i det hele taget: i Apulien kalder man en opsætlig pige for en “Stria”. Ordet er afledt af “Strega” (ja, lige som den søde likør fra Benevento).
Jeg kunne ikke finde årsagen til navnet på producentens hjemmeside, men vinen, ja, det var noget jeg blev forhekset af.

SFORZATO

Alle de af jer, der dyrker skisport, er formodetlig bekendt med Valtellina. Det er en lang smal dal, der strækker sig fra byen Ardenno i vest til landsbyen Tirano i øst, med provinsens hovedby Sondrio lige i midten. Vi er i det nordlige Lombardiet, ganske få kilometer fra grænsen til Schweiz.

Tit kalder man det landbrug, der dyrkes her for “eroica”, heltmodig. Forklaringen har man, når man løfter blikket og ser, hvor stejle bjergsiderne er, hvor vinplanten dyrkes på terrasserne: jorden her holdes på plads af mure, som dannes, lige som i den høje del af Valpolicella, ved at placere de sten man har fravundet bjerget, ovenpå hinanden og ved siden af hinanden uden brug af kalk eller andet bindemiddel.

Allerede Leonardo da Vinci gav vinene sit blåstempel ved at skrive “I Valtellina fremstilles fremragende og meget potente vine”. Han må have smagt dalens specialitet, Sforzato, eller Sfursát/Sfurzát, som man også siger på stedet. Denne vin, hvis alkoholstyrke ikke må være under 14,5%, fremstilles med samme teknik som Amarone, dvs. ved at lægge nebbiolodruerne til tørring.

NEBBIOLOS ARNESTED?

Er det den samme nebbiolo, som vi kender fra Barolo og Barbaresco? Ja. I Valtellina går den også under navnet chiavennasca, fra landsbyen Chiavenna, og den er den drue, som man fremstiller alle de andre vine fra dalen af: Maroggia, Sassella, Grumello, Inferno og Valgella alle DOCG. Nebbiolo/chiavennasca enten solo eller i selskab med en fem procent af andre lokale druer som brugnola, rossola og pignola valtellinese. I de fem procent er pinot nero og merlot også tilladt men meget sjældent anvendt.

De seneste studier har bevist, at nebbiolo, under navnet “spionia” fra havnebyen Spina (jvf spanna, et andet navn for nebbiolo), af etruskerne blev bragt til kelterne i Valtellina og derfra til det tilstødende Piemonte. Hvorom alting er, er det spændende vine vi har fra dalen og i lighed med mange andre italienske klenodier, mindre kendte end de fortjener.

990 FLASKER

Vi starter lige fra toppen med Le Stries SFORZATO 2007 DOCG: Det er “Heksenes” første produktionsår og den samlede høst blev på 990 flasker. Seks procent af hele produktionen har fundet vej til Danmark. Måske lidt mere fordi restauranten La Posta i Assens har også vinen på kortet. Hvorfor Assens? Fordi producenterne hvert år kommer til Danmark for at fiske. Det siges, at Assens har Europas bedste kystfiskeri af havforeller. Nu har jeg både Assens og kystfiskeri til gode, men har fordybet mig i denne Sforzato 2007. Mums! I vil synes om den. Forestil jer en stor Amarone (fx Marta Galli 2004) men med hele nebbiolo’ens “rygrad” og elegance. I denne vin er det nemlig nebbiolo, der gør den store forskel: druens mineralitet understøtter og gør de gode Sforzato som denne her til store vine. Udbyttet har været på 5.500 kilo druer pr. hektar. Det er meget lidt. Efter tre måneders tørring er kun det halve blevet til vin. Vinen har gæret for to uger i kontakt med skallerne og har senere lagret for to år på mellemstore egetræsfade. Efter yderligere fem måneders flaskelagring er vinen blevet frigivet. Nu er den her i nummererede flasker, med sine flotte 15% og den venter kun på jeres bedste køkkentilberedelser, gerne traditionel vintermad og naturligvis på jeres dom. Min ubeskedne mening er: at det er en af de bedste vine i mit sortiment.

Jeg har givet 18,40 euro flasken og har tænkt mig at sælge dette klenodie til 275,- kr. flasken. Før de nye truede vinafgifter træder i kraft. Leder I efter en flot, drik-mig og meget repræsentativ julevin, bør I ikke lede videre. Der er ingen rabat ved køb af samtlige 58 flasker kun gratis fragt.

For at bestille send blot en svarmail med teksten “HEKS” i Emne/Subject. Pris 275,- kr. Skriv venligst hvor mange flasker I ønsker. Ved køb af minimum seks flasker og maksimun otteoghalvtreds flasker er fragten 0,- kr.

5 STJERNER til ÅRETS 6. SCOOP

Zanovello, Ca'Lustra, Cabernet Sauvignon, Veneto IGT, Italien, 2009, middel alkohol (14%) 75 kr. “Denne rødvin smager måske ikke af Italien, men den er meget karakteristisk Cabernet med solbær og peber og spændstighed. Nogle i smagepanelet omtalte den som "oversøisk" i smagen. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.” Og så fem stjerner ud af mulige fem fra vinavisen.dk

Skal jeg være glad for sådan et portræt af vinen? Ja!!, mere end glad. Det bekræfter, at her i Europa behøver vinnyderen ikke at gå over åen efter vand og at Italien gemmer et hav af vine, der er second to none og som kun venter på at blive opdaget.

Årets 6. SCOOP: ZANOVELLO 2009. Uændret detailpris: 75,-. Ændret engros pris: 62,- ved køb af mindst tres ens, afhentet. Ved køb af 12 ens flasker medsponsorerer Franco Zanovello fragten. Gratis fragt også hvis I vælger at erstatte en eller to flasker med dagens Sforzato.

For at bestille send blot en Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “SCOOP 6” i Emne/Subject.
Pris: 12 x 75,- = 900,- kr. Fragt: 0,- kr.

OG ANTONELLIS SAGRANTINO ??

Tro det eller ej, jeg har ikke rigtig haft tid til at fordybe mig i denne perlerække af pragtfulde vine. Nogle gange kræver vinen mere opmærksomhed end man har i det daglige og derfor har jeg haft en idé: “Wine maker dinner uden winemaker”.

Vi gør det sådan:

  1. Jeg inviterer jer til en aften med Antonellis otte vine, to hvide, en sød, tre Montefalco og tre Sagrantino.
  2. I skriver tilbage hvilken aften ville passe jer bedst i uge 46.
  3. Jeg skriver tilbage og bekræfter.
  4. Stedet er La Vela, Strandvejen 362 i 2950 Vedbæk (bus til døren). Regn med 500,- kr. pr. næse inkl. vinene og fire retters menu velegnet til Antonellis vine.
  5. Vi behøver ikke være mange: det vigtigste er, at de, er kommer, er parate til at nyde Antonellis vine og give deres uforbeholdende mening om dem.
  6. Send mig en svarmail om hvornår I kan.

 

Her er Antonellis røde vine:

(17) Montefalco Rosso 2008 DOC 95,- kr.
(18) Montefalco Riserva 2005 DOC 139,- kr.
(19) Montefalco Riserva 2006 DOC 139,- kr.
(20) Sagrantino 2005 DOCG 169,- kr.
(21) Sagrantino 2006 DOCG 169,- kr.
(22) Sagrantino 2005 DOCG “Chiusa di Pannone” 249,- kr.

Der er gratis fragt ved køb af tolv gerne blandet.

Ciao, Carlo

ÅBNINGSTIDERNE på lageret beliggende Skovlytoften 1, 2840 Holte:

IDAG: Tirsdag den 8. november: 14:00 til 17:00
Onsdag den 9. november: 14:00 til 17:00
Torsdag den 10. november: 14:00 til 17:00
Fredag den 11. november. LUKKET: vi er på Bogforum
Lørdag den 12- november. LUKKET: vi er på Bogforum
Søndag den 13. november. LUKKET: vi er på Bogforum
Mandag den 14. november: 14:00 til 17:00

Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

WEBSHOP!

WEBSHOP