Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

27.11.2011 Advent

Kære Vinvenner,

Kalendersikkert, som hvert år, begynder det at fyge ind i inbox’en med det klassiske spørgsmål: “Hvad anbefaler du til traditionel danske julemad ?” Og her er Jeres personlige vinhandler lidt i etnisk bekneb. En “JuleLambrusco” som Tirellis STOPAI 2010 ( vinterpris 50,- kr.) ville stille mig tilfreds, når den ledsagede en spaghetti al tonno, en puntarelle con le alici og et stykke panettone. På den anden side er gåsen bestilt, og jeg glæder mig til dagen, hvor vort lille køkken vil blive besat af sønderjyske madtropper med alt til landsdelen og traditionen hørende af grønlangkål, hvidkål, æblepeberrodmos og ris a l’amande. I øvrigt bemærkede en af mine fodboldkammerater, at, af alle de danskejuletraditioner er netop den med det franske navn, der er rigtigt dansk. Alle de andre har vi importeret sydfra og godt med det.

RIS A L’AMANDE & MANDELGAVEN

Ikke et skosende ord herfra, skulle I vælge en portvin til desserten. Men jeg vil lige anbefale Jer at prøve en RECIOTO delle VALPOLICELLA. I år får vi en fremragende én fra Le Ragose en 2007, (156,- kr. halv liter) som man skulle tro er lige fremstillet til ris a l’amande. Min ven Marco undrede sig over, første gang han besøgte sin kommende svigerfamilie i Silkeborg, at de serverede “kold risotto med kirsebærsauce på”. Jeg ville gerne gå et skridt videre : hvorfor ikke eksportere portionspakket ris a l’amande som “dessert-sushi” eller “sød-sushi” til Japan ? en elegant og velsmagende: tak for sidst!

Inspiration til mandelgaven kan I sikkert finde i den lille video nederst i mailen. Og jo: der kommer også i år en julebast: det er Majnonis Chianti 2009. Efter manges forlangende har jeg hjemtaget den i 1 liters størrelse. Det er en Chianti Superiore 2009 DOCG af økologisk dyrkede druer. Prisen for en liters bastflaske er 95,- kr. Der er kun aftappet 1.020 bast af denne gode Superiore med juletiketten og derfor er forudbestilling anbefalelsesværdig.

HÅRDT ARBEJDE

De flasker I ser på billedet er dem, som har klaret den hjemlige test: de vil alle blive anbefalet til årets traditionelle retter. Vi starter fra venstre af med, i mine smagsløg og til formålet, den bedste:

(1) Marta Galli 2004 Amarone Classico DOC 350,- kr. Lad gåsen bare kom an! Le Ragoses eneste barriquelagrede Amarone hvor der udover corvina og rondinella ( samlet 85%) er der anvendt en lovlig portion ( 15%) af “andre druer”. Det er godsets locale, traditionelle og i dag næsten forsvundne druer: forselina, rossetta, rossignola, pelara, cagnara, terodola, dindarella, oseleta, ca’brusina, negrara samt merlot og barbera. Alle fra de første beplantninger i i slutning af 1960erne på vinmarken Le Sassine.

Denne 2004 er den sidste frigivne og den bliver kun fremstillet i de rigtigt gode år. Hvad skal jeg sige ? denne vin er en måltid i sig selv; den lever helt op til den bedste beskrivelse man har givet af Amarone vine, langt før Amarone blev “opfundet!: “ Den har en ren og exceptionel smag og en kongelig farve – i en sådan grad at man næsten tror, at purpur har fået sin farve fra vinen og at vinen er koncentreret purpur.... den ruller over ganen på sådan en måde, at man forledes til at tro, at det er en væske fremstillet af tyk kød eller en drik der kan spises.” Og alt dette i en balance som er yderst sjælden i Amarone, der viser 15,5% i alkoholstyrke.

(2) Vittoria Aganoor Riserva 2008 Colli Euganei DOC 175,- kr. Hvis navnet lyder uitaliensk, er det fordi det er det. Vittoria Aganoor var en digter, af armensk oprindelse, der valgte at bosætte sig i de smukke bakker ved Padua, Colli Euganei (udtales..... “Kvær- tjek-kiå”). Vi bliver i Veneto, lidt længere østpå end Verona. Vinen, som jeg smager for første gang, har vist sig at have papirerne i orden som julevin. Cabernet & Merlot i skøn fuldmoden forening. Da jeg smagte på vinen forleden kom jeg straks til at tænke på de fyrværkerier med forsinket tænding: der sker ikke noget de første få sekunder og så en lysende eksplosion. Det samme med denne Riserva 2008 som byder på hele paletten af de ønskelige smagsindtryk samt en klassisk holdbarhed ( til 2018-20 ifg mig, til – 2020-23 ifg. producenten ). Producenten er Franco Zanovello som er også er -her må vi gerne bruge ordet – mesteren bag to vine fra den gyldne årgang 2007. To vine, der er lige så diskrete som de er fremragende:

(3) Girapoggio 2007 & Sassonero 2007 Colli Euganei DOC Det er Franco Zanovellos to øjenstene, de to vine der “abonnerer” til vinguidernes og vinelskeres ros. Den første er en 50% cabernet sauvignon + 50% cabernet franc, den anden en 100% merlot. Saftige on intense, byder de på den harmoni og den spændstighed der kendetegner de mest vellykkede eksemplarere af disse to verdensdruer. Den vulkanske jord bidrager med en dimension af mineralitet som støtter vinens frugt og giver den dybde. Begge kan klare alle de retter de nydes til, uden tøven og med fuld træffesikkerhed. Drik nu og inden 2020. Vinene sælges som sæt , tre af hver, i den originale gavekasse: 650,- kr.

(4) Brunello di Montalcino 2006 DOCG Quercecchio 155,- ( ved 6 flasker : 135,-) Gården med det mundrette navn (......“Æ-u-ga- næ- i”) har sendt en af denne årgangs bedste Brunello. Denne 2006 vil gå meget fint til julemaden og hvis Jeres ganer og sjæler trænge til kærtegn: “seek no further”. Jeg vil ikke skrive mere om denne Brunello, fordi jeg kender jer: efter de første par vinvenner har bestilt og smagt vil rygtet brede sig, beholdningen hurtigt forsvinde og jeg vil få leveringsproblemer. Der er også cirka halvfjerds magnum fra samme årgang i original trægavekasse. Prisen er 395,- kælderværdige kroner.

PÅ OPGAVEN

Hvis I har lyst at gøre som mig og smage Jer igennem kandidaterne til julevinen har jeg et tiltalende fragtfrit tilbud: 1 x Marta Galli 2004 Amarone Classico + 1 x Vittoria Aganoor Riserva 2008 + 1 x Girapoggio 2007 + 1 x Sassonero 2007 +2 x Brunello 2006 Quercecchio ( en for at teste, en for at nyde!) . Pris 955,- kr. Fragt: 0,- kr.

For at bestille send blot en svarmail med teksten “1.ADVENT” i Emne/subject. (OBS: Girapoggio og Sassonero kan senere kun bestilles som sæt: originale trægavekasse med 3 flasker af hver vin for 650,- kr.)

Ciao, Carlo

Ideen til mandelgaven ? http://http://www.youtube.com/watch?v=y3Us4AlmPXs

PS: Den i billedet viste Malvasia Dolce fra øen Vulcano kommer i næste uge.
Den fortjener en mail for sig. Glæd jer (til vinen i hvert fald!).

ÅBNINGSTIDERNE på lageret beliggende Skovlytoften 1, 2840 Holte:

I DAG: Lørdag den 26. november: LUKKET * Tillykke ROMEO!!!
Søndag den 27. november: 13:00 til 15:00
Mandag den 28. november: 14 :00 til 17:00
Tirsdag den 29. november: 14:00 til 17:00
Onsdag den 30. november: 14:00 til 17:00
Torsdag den 1. december: 14:00 til 17:00
Fredag den 2. december: 14:00 til 17:00
Lørdag den 3. december: LUKKET
Søndag den 4. december: 13:00 til 15:00

Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

WEBSHOP!

WEBSHOP