![]() |
I har sikkert lagt mærke til, at der er en slags grammatik, nogle obligate passager, når det gælder de film, der kommer fra USA, især “action” filmene. Facit listen inkluderer:
(1) En biljagt, som også kan foregå til fods, på cykel eller motorcykel eller en blanding af de fire. Helten slipper altid afsted, selv når han bliver beskudt, fordi
(2) skurkene aldrig rammer plet, uanset afstand og mængde af våben. Dog ryger bagruderne på heltens bil for det meste i tusind stykker, altid som en slags garanteret trøstepræmie og minimumsgevinst for skurkene. Hvis “the baddies” befinder sig i en eller flere helikoptere, der jager helten på jorden, ja så ender det galt, for helikopterne. Skulle det undtagelsesvis ske, at helten bliver ramt og falder om, dør han ikke, fordi
(3) helten bærer skudsikkervest. Alt dette sker efter at helten har fået lov til at forfølge skurkene, selvom
(4) chefen er dybt uenig med helten og
(5) chefen har indrømmet helten “max. 48 timer” til at løse opgaven. (Jeg glæder mig til den film, hvor chefen og helten er gode venner, samarbejdsvillige, sætter pris på hinanden, udveklser ros og klap på skulderen.)
Chefens indrømmelse sker tit på betingelse af, at
(6) helten får tildelt en partner af chefen. Venter I på en scene à la: “Hello Smith, how nice to have you as my partner, welcome on board”, skal I vente længe, fordi
(7) helten synes ikke om den partner han har fået tildelt af chefen. Mest fordi
(8) den nye partner er en af følgende: ung/kvinde/af anden etnisk herkomst/af anden seksuel observans. Dog sjældent alle fire ting på en gang. Heldigvis står der skrevet, at
(9) “the rookie”- lærlingen (han/hun) - viser sig at være langt bedre end helten troede og
(10) filmens manus ofte tildeler lærlingen æren for at redde heltens liv, hvorefter helten og lærlingen bliver perlevenner/kærester.
Efter det, skal vi bare vente på den næste actionfilm, hvor
(11) heltens ven/gode bekendte/tidligere kæreste/tidl. kone/ bøjer/bryder reglerne på sin arbejdsplads for at hjælpe helten. Helst med sætninger som: "you owe me one"/”kun denne gang”/ “jeg risikerer min pension/min stilling”. I visse tilfælde får helten hjælp fra samme kant for at tyde et spor, en besked, et ord, som helten havde opfattet helt forkert, på den korrekte måde. Slutningsvis
(12) hvis helten skal afmontere en bombe og timeren viser, at der kun mangler tredive sekunder, før den eksploderer, vil det altid lykkes helten at afmontere bomben/klippe den rigtige ledning, selv om scenen varer hele tre minutter på skærmen. Ligeledes, hvis helten kommer under vand ved fortsæt eller ved et uheld, vil han altid slå alle verdensrekorder i undervandsvømning uden at trække vejret. The end.
Nu er spørgsmålet, om man kunne bruge samme fremgangsmåde - en facitliste - for at finde tolv gode klassiske italienske vine? Som gave eller som lidt actionsmagning i privaten. Piece of cake.
På billedet ovenfor kan I se “skuespillerne”. Ihvertfald hvad angår vine nord for Rom. For vine syd for Rom – og dem er der mange og gode af – må vi vente på næste .... film.
(1) (2) og (3): Tre gode Riserva Chianti Classico i årgangene 2004, 2006 og 2007 for at teste en af de mindst kendte men mest velansete Chianti Classico: Le Masse fra den centrale kommune Greve.
(4) Amarone Classico Le Ragose 2003: i en drikkemoden men sprællevende og holdbar årgang, en favorit i Danmark og nærmest et must til traditionel dansk julemad. En vin, der gør skam af alle dem, der påstår, at “2003 var en varm årgang og derfor....”
(5) Zanovello 2009: et af årets scoop og velegnet til mange retter.
(6) og (7): to gode halve flasker “Nana” Chianti Classico 2008 fra Luiano og I Veroni 2009 Chianti Rúfina. Det er ikke altid, at man har lyst til og behov for en hel flaske men man har altid lyst til noget, der smager godt.
(8) Passerina 2010 Marche Igt: en mindre kendt drue og en vin i hverdagsklasse, der smager af lidt mere. Overraskende dejlig.
(9) Sangiovese 2010 Lazio IgT Ronci: masser af personlighed og leverandør af ægte drikkeglæde.
(10) Brunello di Montalcino 2006 Quercecchio: flere har spurgt om forskellen på denne her og årgang 2005 fra samme Hus. For at blive i filmens verden er mit svar: ”Hvis 2005 var en Audrey Hepburn, så er 2006 en Sophia Loren”. Mere nøgterne og professionelle vurderinger placerer denne 2006 Brunello fra huset med det mundrette navn blandt distriktets top-ti for denne årgang.
(11) Belvedere 2008 Marzemino IgT: den vin I har savnet. Åben, blød, levende, sympatisk, vellavet og givende. Lige så venetiansk som en Vivaldi.
(12) Barolo 2007 enkeltmark Cerrati: “helten” i denne filmbesætning og på jeres bord. Den har lidt af det hele, som I forventer af en god Barolo. Alderen taget i betragtning kunne den også spille rollen som “lærlingen”. God nu og frem til 2017, mindst.
For at bestille send blot en Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “FILMEN” i Emne/Subject. Spar 350,- kr. på billetten! Der er særpris på: 944,- kr. i stedet for detailprisen/netprisen 1.294,-. Fragt fra 1 til 24 flasker: 125,- kr. Kassens sammensætning kan ikke ændres, men er I interesseret i enkelte af vinene, så send mig bare Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. .
< Forrige | Næste > |
---|