![]() |
Et af distrikterne, som er “i vælten” i øjeblikket, er Etna. Vinmarkerne på vulkanen har tiltrukket sig interesse hos gode, pengestærke vinfolk og vinen derfra nyder i øjeblikket stor succes. Det skyldes både den objektive kvalitet, som området byder på, og den aktuelle trend som er gunstig for vine, der spiller mere på mineralitet og elegance end på “musklerne”. Ikke fordi det er “bamsernes endelige”, der er i sigte: der vil altid være vinelskere til Amarone, Primitivo og oversøiske kraftbasser, men tendensen er klar: vinnyderne vil gerne have en vin, der kan, ja, nydes og ikke bare et imponerende glas marmelade. Groft sagt.
Familien Calabretta er ikke en del af den nye bølge, som har investeret i Etna. Med Massimiliano Calabretta, som jeg snakker med, er det nu den fjerde generation af vinbønder. Før i tiden blev druerne solgt til andre, men siden 1997 har familien tappet vin fra egne druer.
Vinmarkerne ligger ca. syvhundrede meter over havets overflade i kommunerne Castiglione og Randazzo. Det er de kommuner, hvor alle de nye, Marc De Grazia, Franchetti osv., anlægger nye vinmarker. Familien ejer ca. ti hektar og der dyrkes de blå nerello mascalese (ugens to vine), nerello cappuccio samt de to grønne carricante og minnella. Min sammenligning af Etna vine med nebbiolo og pinot nero er ikke helt ved siden af, fordi Massimiliano sagde: “jeg har nemlig plantet en hektar pinot nero på en vinmark, som vi har nihundrede meter o.h.o.” Naturligvis har jeg lagt billet ind, men som hos de store “naturlige”producenter er det ikke muligt at få at vide, hvornår han vil frigive den og hvor meget man vil kunne få. “Når den er klar....”. Den tid den glæde.
Det, der var klar i denne uge – og som lige er kommet – er netop nerello mascalese. Druen menes at stamme fra Mascali sletten, mellem Etna og stranden. Det er hoveddruen for Etna-vinene, men den dyrkes også andre steder på Sicilien og i det sydlige Calabria. Nerello mascalese giver vine, som skal lagre længe, før de opnår den finesse, der fascinerer vinelskerne. Det er en perfekt balanceret vin, som efterlader et intenst indtryk. Med risiko for at skade omsætningen ville jeg sige, at dagens vine ikke er for jer, hvis I sværger til frugtbomber, imponators, svulstige australiere eller frapperende Amarone. Som en god kollega har skrevet:
“There is an old Nebbiolo-like profile to the wines. The aromas are steeped in dried cherries, tar, licorice, and hints of ashy/volcanic soil tones. Given the high elevation and big diurnal temperature shifts (they have ski slopes on Etna as well!), the wines retain a freshness and delineation that recalls a mature Barolo, northern Rhone or even a sturdier, earthier red Burg. Also, with the provenance and age of the wines, they represent a terrific relative value.”
Og jeg må sige, at den amerikanske kollega har ret, også hvad “terrific relative value” angår:
Nonna Concetta 2008 Nerello Mascalese Sicilia IgT 14,5% 135,-
Fra en vinmark med planter fra før vinlusen. Udbytte 4.000 kg pr. hektar.
Ufiltreret, uklareret og ustabiliseret, gæret kun vha. druens naturlige gær.
Nerello Mascalese 2003 Sicilia IgT 14,5% Magnum 1,5 liter 295,-
Mit forslag: 6 x Nonna Concetta + 2 MG Nerello: 1.400,- DK
For at bestille send blot en Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “NERELLO” i Emne/Subject. Fragt 1 til 24 flasker: 125,- (fragtmæssigt gælder MG for to flasker).
Nogen har været dér før:
< Forrige | Næste > |
---|