![]() |
Forleden ringede telefonen og en venlig stemme spurgte, om vi havde Soave. Det er nu lang tid siden, at der er nogen, der har spurgt efter Soave, så jeg blev ret glad for spørgsmålet og svarede med lige så venlig og glad stemme: "Ja, vi har faktisk en rigtig god en af slagsen og endda til en meget fornuftig pris: 65,- kr." "Vil den passe til traditionel dansk julemad?" Nu vil vinhandleren her sige næsten hvad som helst for at sælge lidt vin, men ærligheden maste sig igennem og jeg svarede: “Jo, hvis man sidder et sted, hvor man er afskåret fra at skaffe sig andre vine og i øvrigt kan der skrives lange afhandlinger om hvidvin til kød, men jeg ville nu helst sige, at en hvidvin som Soave, nej: den ville ikke være mit første valg til traditionel dansk julemad ...” Stemmen i røret afbrød mig: “Øv, men det er en rød Soave jeg taler om”. “Nå, nu kan jeg bedre forstå det”, sagde jeg “men Soave er en hvidvin...” “Nej, der findes også rød Soave”. Påstanden var ret kategorisk, så jeg tænkte mig lidt om. “Nu er jeg almindeligvis velorienteret om italiensk vin, så medmindre man har lavet loven om i går aftes, så er Soave kun en hvid vin....” Nu antog stemmen en lettere irriteret tone: “Vrøvl, jeg har selv drukket en rød Soave i selveste landsbyen Soave i sommers.”
“Ja, der fremstilles udmærkede røde vine fra vinmarkerne omkring landsbyen, men ingen af dem må og kan bære navnet Soave, som er en kontrolleret appellation forbeholdt hvide vine.” “Nej, tjeneren sagde udtrykkeligt, at det var en rød Soave.”
Jeg kunne næsten se turistfilmen om den fortravlede tjenstvillige tjener for mit indre blik: han ville måske tilfredstille den gæst, der havde spurgt om en rød Soave, måske vidste tjeneren ikke selv, at Soave kun er hvid. Højsommer, liv og glade dage og tyske feriegæster på torvet. Det var min bange anelse, men det kunne jeg ikke fortælle den stemme, hvis tavshed absolut ikke var venlig: “Hvis De husker navnet på restauranten, kan jeg prøve at ringe derned og høre nærmere om sagen; Soave er ikke så stor, så hvis det var på torvet, kender jeg måske restauranten og det tager kun et par minutter....” “Jeg kan høre, at De snakker udenom, fordi De ikke har rød Soave på lageret. Jeg ringer til Philipson!” Slam: telefonrøret på. Nu kunne jeg godt tænke mig at vide, om den tidligere venlige stemme virkelig ringede til kollegaen og hvad han har fået at vide dér. Men næsten lige meget hvem han ringer til og hvor mange telefonpenge han bruger, vil han aldrig få en rød Soave, fordi som alle jo ved, kan Soave være, tør, sød, classico og superiore men altid hvid.
Derfor kan jeg desværre ikke love, at I vil finde den røde Soave på hylderne, men I vil finde de gode Canoso Soave og stort set hele vort sortiment i butikken DEN LILLE TYKKE på Øverødvej 79 i 2840 Holte.
Butikken ligger i Holte’s gamle købmandsgård, der i dag huser Agnes Holcks take-away køkken af samme navn. Hun laver dejlig, nem, sund og velsmagende mad til rimelige priser. “Mad” er middagsmenu’er, der skifter hver uge samt naturligvis smørrebrød og sandwich. Hun havde ledige lokaler og vi manglede både et sted til at holde uformelle smagninger i lokalområdet og mulighed for at tilbyde længere åbningstider: ‘Den lille Tykke’ holder åbent mandag til fredag 11:00 til 20:00, lørdag & søndag lukket. Det betyder ikke, at lageret på Skovlytoften 1 længere oppe eller nede ad Øverødvej i Holte ophører som afhentningssted: det er bare en udvidelse af mulighederne for at handle selv en flaske eller to i mere kundevenlige lokaler og ditto åbningstider.
Vi skulle være færdige med at indrette stedet torsdag den 15. december og I vil modtage en indbydelse, såsnart som vi er kampklare.
Kampklare har vi været længe og lageret bugner af lutter lagkager. Jeg har hjemtaget også vine til det nye år, dels for at undgå transport i frostmånederne januar februar, og dels fordi der er et liv også ...... efter Jul! Til livet INDEN Jul får I her en ikke-så-blød pakke, som I vil have svært med at forære til andre end ... jer selv. Pakken, som vi giver arbejdstitlen JULEGAVEN, indeholder alt det I skal bruge til et vellykket julebord, både det traditionelle og det utraditionelle. Fra venstre af:
1Magnum Chianti Rúfina 2009 I Veroni 150,- kr. (150,-)
2Prosecco Nr. 10 Valdo Metodo Tradizionale Årgang 2007 mousserende tør hvidvin 135,- kr. (95,-)
En pragtfuld tør metodo tradizionale med druer prosecco fra Valdo’s vinmark Fara ved Valdobbiadene.
3Magnum Tizzonero 2008 Umbria IgT 195,- kr. (150,-) 50% sangiovese 50% montepulciano. Vi har haft vinen før, men ikke i magnum og heller ikke i så god en årgang som 2008.
“Nero”, sort, henviser til vinens farve. Vinen er en vellykket “parring” af lige dele montepulciano og sangiovese fra Baschi-bakkerne (ca. 350 meter oho.) ved Orvieto. “Tizzo”, lille, fordi producenten har valgt et lavt udbytte fra denne 16 hektar store vinmark, der blev plantet for circa tretten år siden.
Tizzonero er en blød og saftig vintervin. Hvis I finder nuancer af blåbær, kirsebær, chokolade, lakrids og ribs både i duften og i smagen, tager I ikke fejl. Frugtdelen kommer fra montepulciano og sangiovese, mens chokolade og lakrids skyldes den seks måneders lange barriquelagring. Integrationen af komponenterne er vellykket og alle indtryk vedvarende. Tizzonero er den fødte vin til lammekød men vil ikke være forkert anbragt ved siden af fuglevildt især ovnstegt and. Holdbarheden 2008-2015-16.
4Magnum Le Sassine 2007 Valpolicella Classico Superiore Ripasso DOC Le Ragose 275,- kr. (240,-)
En af de bedste Le Sassine ever. Holdbar 2007–2020.
5Riserva 2008 Chianti Rúfina DOCG I Veroni 159,- kr. (159,- i original trægavekasse)
Ugåglipbar. Superklassisk: streng og menneskevenlig på én og samme gang. Dejlig nu og meget holdbar.
6Recioto Classico 2007 DOC 0,50 liter Le Ragose 156,- kr. (125,-)
Til ris à l’amande og gerne til stilton, roquefort, gorgonzola, Sct. Clemens samt til tørre kager og solo, som nippevin.
7Amarone Classico 2005 Sant’Eugenio DOC Le Ragose 245,- kr. (199,-)
Den kendte elegante Amarone i en ny etiket: pragtfuld til traditionel dansk julemad (i stedet for Soave ...)
8Julebasten 1/1 liter Chianti Superiore 2009 DOCG af øko druer Majnoni 95,- kr. (95,-)
Allerede en succes. “Hvordan kan en vin smage så godt, være så fyldig og så let?”spurgte en af vinvennerne.
9Magnum Brunello di Montalcino 2006 DOCG Quercecchio 395,- kr. (350,-)
Blandt de absolut bedste i sin årgang. Sammenlign den blot med en hvilken som helst anden Brunello i en hvilken som helst anden prisklasse. Say no more, say no more. I original trækasse. Kælderværdig men fascinerende allerede nu.
Og til sidst en øl for at komme sig over strabadserne:
10Frogs Rosenbeer, 0,75 lt. Cascins Baricchi 95,- kr. (85,-)
For at bestille send blot en Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksen “GAVEN” i Emne/Subject. Pris: 1.350,- kr. Fragt: 150,-kr. overalt i landet.
Kassens sammensætning kan ikke ændres.
De enkelte vine kan købes til prisen i parentes ved køb af minimum seks ens flasker.
“The catch”: af enkelte vine (Amarone, Magnum Rúfina, Magnum Le Sassine, Magnum Brunello) er der ikke særlig mange af på lager, derfor først til tagenterne, først at nyde!
< Forrige | Næste > |
---|