![]() |
“Gør det for mig, giv mig følgeskab, det er en fjern slægting, der bliver gift, de har indbudt os og de vil blive glade for, at vi deltager”. Familieforholdene er meget tætte sydpå og som den gode søn han var, indrømmede han at komme med.
Jeg kan forestille mig, at moderen var ret stolt af sin søn, så da vinen slap op, sagde hun til ham: “Øv! De har ikke mere vin” og så kiggede hun på den måde, som kun forældre kigger på deres børn, når de beder om noget uden at spørge. “Mor!” lød svaret “velsignet kvinde!! Jer er kommet for at frelse menneskeheden, du kan da ikke bede mig om at lave cirskusnumre. De mangler vin? Hvad har det med os at gøre?”
Moderen kendte sin søn og fra tonen kunne hun høre, at det kun var en halvhjertet protest. Hun vendte sig mod tjenerne og sagde halvt undskyldende halvt befalende “Gør hvad som helst han siger til jer." Sønnen sukkede og tænkte “Åh, forældre de er pinlige .... men hvad, nu har jeg boet hjemme i snart tredive år, jeg kan lige så godt starte her”og sagde så til tjenerne: “Fyld de dér seks vandkar op med vand.” De vidste ikke, hvad det gik ud på, men de skyndte sig at fylde vandkarrene helt op. Så sagde sønnen: “Øs nu op og tag en prøve til hovmesteren”.
Hovmesteren gav værten smagsprøven og sagde med beundring: ”Respekt! Man sætter ellers den gode vin frem først, og når folk har drukket godt, så den lidt ringere. Du har gemt den gode vin til nu.”
Enhver sammenligning er naturligvis utilbørlig og grænsende til det gudsbespottende. Som man siger på italiensk: "Scherza con i fanti e lascia stare i santi”dvs. “Carlo er en hedning og for ham er der ingen redning”. Eller på godt dansk: snot for sig og skæg for sig. Det ville også være noget misvisende at kalde ugens vin for “et mirakel”, men jeg kom uværgerlig til at tænke på de ord, som hovmesteren sagde til værten: “Du har gemt den gode vin til nu”. Det har jeg også gjort! Denne REFOSCO RISERVA 2008 vil finde plads i jeres hjerte og i jeres kælder. Jeg kan ihvertfald ikke lade være med at blåstemple den som SCOOP, årets sidste og måske bedste.
Nogle af jer kender denne Refosco: det er Giorgio Zaglias enkeltmark Vigna degli Amanti (“De elskendes vinmark”). Men hverken i denne årgang eller i denne Riserva udgave. Så vellykket en vin har jeg ikke haft længe og slet ikke til den pris. Refosco dal Peduncolo Rosso (dvs. med den rødlige stilk) er en drue i familie med primitivo, corvina og .... pinot nero!! Ja, pinot nero! Allerede i 1747 eksporteredes Refosco i bulk til Bourgogne og Lodovico Bertoli skrev “... tro mig min ven og vær vis på det: pineau i Bourgogne er ikke andet end vor friulanske Refosco.”
Nu skal I ikke styrte til tangenterne og tro, at for ugens humane pris I kan købe en værdig erstatning for en dyr Bourgogne, men slægtskabet er ikke til at tage fejl af. Hvorfor har vi så ikke opdaget det før, og hvorfor har jeg ikke overdænget jer med gode tilbud på Refosco? Svaret giver producenten Giorgio Zaglia: “Vor produktion er ikke stor og som regel lykkes det mig at sælge al vor Refosco her lokalt, i vor restaurant og til turisterne, der besøger os fra Lignano Sabbiadoro om sommeren. I 2003 var produktionen stor og jeg gemte en smule for at teste, hvordan en Riserva-udgave ville udvikle sig. Der var ganske få flasker, men resultatet var meget lovende. I 2008 har vi haft lignende vejr- og høstvilkår som i 2003 og jeg satsede på Riserva: det er den rigtige lagring, der gør underværket og forvandler Refosco’ens friske, lidt rå tanniner til den blide, elegante, fyldige og bløde vin du har underbetalt mig for!!”
Underbetalt?? Ja prisen hænger også sammen med, at Latisana ikke er det første vinsdistrikt man tænker på, når man taler om italienske vine. Dog har Latisana, i Friulis og provinsen Udines sydligere del, været kendt som god vinjord siden romerne: navnet stammer fra Latus Annii, fra Annius, en lokal storbonde: jordbunden består mest af sand og ler, vinstokkene skal ikke stikke dybt for at finde vand og næring og lider derfor ikke under varmen lige som i andre distrikter. Nærheden til Adriaterhavet sørger for god ventilation og salte vinde. Forhold der viser sig gunstigere og gunstigere under den globale opvarming, som de europæiske vinmarker har oplevet i det sidste årti. Så: underbetalt? Det ved jeg nu ikke: prisen er altid for lav for den, der modtager, og altid for høj for den, der giver. Det har I lært mig ..... men ja: for at blive erklæret SCOOP skal en vin smage mere end godt, være til stede i rigelige mængder og have en pris, der sætter jeres bestillinger i gang automatisk, næsten som pavlovianske reaktioner. Det har denne vin: seksti ni kroner: 69,- kr. flasken. Jeg giver fuld garanti for fuld tilfredshed og forventer kødannelse og ros til producenten. Drik nu og de næste tre-fire år. Kan serveres til al god mad: fra den simpleste frokost til de mere sammensatte cordon bleu retter.
For at bestille en kasse med tolv flasker, send blot en Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “AMANTI” i Emne/Subject. Prisen er 828,- kr. (69,- x 12). Fragten fra 1 til 24 flasker er 125,- kr.
![]() |
![]() |
Nytåret er lige om hjørnet og I kan vælge og vrage i vores efterhånden store sortiment af mousserende vine. Vi går fra den ydmydige Lambrusco (vinterpris 50,- kr.) til den anbefalede Franciacorta DOCG Satén (165,-/154,- ved seks ens flasker). Personlig er jeg meget glad for Prosecco og fx Valdos Marca Oro, tør og mild, kan fås til 69,- kr. for en flaske og 150,- kr. for en praktisk magnum. Gå på opdagelse i webshoppen http://shop.carlomerolli.dk/produkter/28---mousserende-vine/ og tøv ikke med at skrive tilbage med spørgsmål og bestillinger.
Næste > |
---|