Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

22.04.2012 Velathri og Febo

Kære Vinvenner,

Jeg ved, at jeg har skrevet forbavsende lidt om vor vært: “Den lille Tykke”, som måske nok er lille men absolut ikke tyk.

Nu er jeg blevet “udsat” for hendes madlavning i snart fem måneder og her til aften har vi smagt noget, som selv min kritiske, meget kritiske kone har rost til skyerne: en citrontærte.

Da jeg spurgte Anne (sådan hedder den lille tykke, Anne Holck), hvad det var for en tærte, der lå i kølemontren, svarede hun med et begejstret smil: “Det er en citrontærte. Den er italiensk”.

Jeg kender hendes pæretærter, pund til pund, no nonsense og en himmerigs mundfuld, men kendte ikke hendes citronditto.

Købte en lille én med hjem og... ja, prøv én gang i livet Annes citrontærte. Måske på bestilling (45 425 425) for jeg tror ikke, at hun laver dem hver dag. Ellers havde jeg været opmærksom på det før!

I VERONI & LAMBRUSCO

Der er stadigvæk (masser af) plads til smagningen nu på torsdag den 26. april på Annekset ved Christianshavn Kanal. Det er fra 15:00 til 18:30 og Rúfina producenten ‘I VERONI’ præsenterer sine vine og sin nye Riserva. Luca Innocenti og Lorenzo Mariani hhv. “sjæl” og ejer vil besvare relevante og irrelevante spørgsmål om vinene, årgangene og distriktet. Hvis I ikke har modtaget indbydelsen, så er det nu, at I skal forlange den og tilmelde jer. Kanalens berømmelige “carvery” vil ledsage vinene. (Oh: i øvrigt: der er også ti Lambrusco 2011 som sidegevinst).

TOSCANA IGEN: VELATHRI & FEBO

I sidste mail var det tur for pinot nero. I denne uge tager vi fat på cabernet franc og merlot. Vi er stadigvæk i Toscana. Vi sætter dem ved siden af en knippelgod sangiovese, Pian del Conte: alle tre vine fra samme producent, Fattoria di Sorbaiano og alle tre fra samme gård. VELATHRI er det etruskiske navn for byen Volterra; FEBO er navnet på solguden, mens greven i PIAN DEL CONTE (“Grevens slette”) skyldes Sorbaianos tidligere ejere, grevefamilien Inghirami.

Allerede det at samme jord kan “avle” tre så forskellige vine, burde være motivere vinelskerne nysgerrighed. Det er vine, som er i fuld flor nu og vil holde sig gående de næste fem seks år. Cabernet franc har efterhånden en lang historie bag sig i Toscana: i 1400-tallet gik den under navnet “uva francesca” og vi finder den både i Carmignano DOC og flere steder langs den toskanske kyst. Denne 2007 er måske en af de mest interessante toskanske røde, ingen undtagen. Produktionen har været meget lille (2.000 flasker). Er I til finesse, stoflighed, fløjl OG mineralitet i en vin, skal I ikke være sene at bestille Velathri og nyde den solo eller til regulært rødt kød. Ved præsentationen fik den to røde glas af Gambero Rosso guide. To gode gode glas og følgende anmeldelse også af vinhulen.dk:

“Blodrød og tæt. Frugtet næse med parfume, røg, vanilje, rabarber og varme. Smagen er blød og rund med røg, krat, solbær, let sødme og fint bid i frugtsyren. Sidstnævnte får det hele til at hænge sammen. Saftig og intens med fedme og kraft. Lang, intens og vedholdende i munden. Drik 2012-2016.”

FEBO er 100% merlot og produktionen er på firetusinde flasker. 2005 er den anden årgang vinen er blev produceret i, og vinvennerne har allerede givet vinen deres blåstempel. Duften af moden frugt med blomstertoner, fyldig uden at være fed, men en klasse der tiltaler med det samme. Der mangler måske lidt merlot-polstring for at være en topvin à la Parkers 100 points, men jeg foretrækker FEBOs spændstighed og nerve, der fremhæver frugten uden at forråde det toskanske ophav. Flot vin.

PIAN DEL CONTE 2008 Toscana IgT

Hvis jeg var lidt dygtigere til at beskrive vinene, vil jeg kunne blogge et par A4 sider om denne hundredeprocent sangiovese . “Saftsusemig god sangiovese” sagde en af vore stamkunder. Jeg blev nødt til at smage vinen igen. Så checkede jeg beholdningen: kun 98 flasker. Vinmarken blev anlagt engang i begyndelsen af halvfemserne og siden den allerførste høst har Pian del Conte været en sikker vinder, hver gang man skulle smage vine af 100% sangiovese. Kvaliteten i denne vin skyldes vinmarkens “magiske” beliggenhed, det lave udbytte og den begrænsede produktion (cirka sekstusinde flasker).

Det er en sangiovese, som snildt kan blandes i en smagning af supertuscans og andre langt dyrere vine fra Toscana. Vinens harmoniske væsen byder på silkebløde tanniner og kan derfor ledsage både almindelig mad såvel som mere sammensatte kødretter og mellemlagrede oste. Drik inden 2015-17.

 

 

MIT FORSLAG

En kasse indeholdende to af hver af ovenstående vine:

VELATHRI 2007 Cabernet Franc Toscana IgT 200,-
FEBO 2005 Merlot Toscana IgT 195,
PIAN DEL CONTE 2008 Toscana IgT 115,-

Pris: 1.020,- .
For de første 45 bestillere: fragt 0,- kr. samt BONUS: Pinot Bianco 2010 Trentino DOC San Michele (*)

For at bestille send blot en Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. med teksten “FRANC” i Emne/Subject. Vinene kan naturligvis også bestilles separat. Almindelig fragt.

SORBAIANO-SÆT

Prøv også Sorbaianos udvalg af sangiovese: Pian del Conte og Rosso delle Miniere her.

Ciao, Carlo

(*) Hvorfor BONUS-flasken? Fordi jeg har en tyrketro på, at “here comes the sun”. Så snart som I har smagt den, vil I skynde jer til at bestille flere (pris: 94,- kr.).

ÅBNINGSTIDERNE i butikken “Den lille Tykke” beliggende Øverødvej 79, 2840 Holte:

Søndag den 22. april: 13:00 til 15:00
Mandag den 23. april: 14:00 til 15:00
Tirsdag den 24. april: 14:00 til 15:00
Onsdag den 25. april: 14:00 til 17:00 Tillykke Carlo!!!
Torsdag den 26. april: LUKKET Smagning I VERONI & Ti Lambrusco 2011
Fredag den 27. april: 14:00 17:00
Lørdag den 28. april: LUKKET
Søndag den 29. april: 13:00 til 15:00

Betalte vine skal afhentes efter aftale i tidsrummet 11:00 til 19:00 mandag til fredag, MEN husk venligst at give besked om, hvilken dag og hvilket tidspunkt I agter at afhente.

Husk venligst at I - efter at have modtaget fakturaen herfra - også kan betale direkte med dankort ved at bruge betalingsformularen her...

WEBSHOP!

WEBSHOP