“Ja, jeg lavede dem til Alessandra, da hun var barn: det er en hurtig sommerret, der lykkes bedst med tykke spaghetti eller fettuccine, båndspaghetti, og rigtig god citron. Kan I få “sfusato amalfitano” i Danmark? Det er de bedste til formålet.” Paolo havde talt. “Sfusato amalfitano”er den store aflange citron med tyk skræl og uden sten (derfor også kaldt “femminello sfusato” = den feminine aflange”). Den dyrkes i de stejle citronlunde, der omkrandser bakkerne ved Amalfi bugten. På grund af den tykke skræl er det en meget holdbar citron, og det er lidt mærkeligt, at man ikke ser flere af dem importeret på vore breddegrader. Hvis I har købt eller set CD’en “Vin & Vrøvl: filmen bag bogen”, vil I se “skuespillerne”vandre i netop sådanne citronlunde.
Jo, “spaghetti al limone” kendte han, og det gjorde både min bror og min svigerinde, Alma, også. De fandt retten ok men ikke specielt ophidsende: “un piatto veloce e simpatico” blev der sagt.
Men det var nu ikke det, en vinven havde spurgt om. I mailen stod der “om det er OK at drysse citron over spaghetti, navnlig over en spaghetti med alt godt fra havet, som den du nævnte i en af dine mails”. Mit bagland i Rom havde givet tvetydige svar, der gik fra “Hvorfor?” til “Unødvendigt” til decideret “Nej”. Vinvennen havde fået serveret retten på Sicilien. Jeg svarede, at hvis retten blev serveret på en restaurant og den smagte godt, ja, så var det et bekræftende svar i sig selv. Personlig havde jeg dårlig nok hørt om det, men besluttede mig for at afprøve anvendelse af citron i en varm pastaret.
Der var ved hånden følgende ingredienser: saltede kapers, basilikum, citron, Parmigiano Reggiano og Martellis uundværlige Spaghettini. Start med at hakke kapers’ene og kom dem i en pande med en lille smule olivenolie, meget lidt. Kapers’ene behøver I ikke udbløde først, da deres salt kan bruges i retten. Basilikum blev hakket groft og en smule Parmigiano Reggiano revet og klar ved hånden. Mens kapers’ene småsteger – lavt blus – i olie, smed jeg et halvt glas hvidvin på panden og skruede lidt op for blusset. Hvidvinen var Prosecco: den er let og har en fin aromatik. Glimrende til denne delikate ret.
Når spaghettien er klar, sies den og hældes på panden. Kom straks efter basilikum i og Parmigiano Reggiano. Skru ned for blusset igen, rør rask rundt i et minuts tid og klem så den halve citron ovenpå den færdige ret. Lakmusprøven: hvis gæsten kan li’ retten og spørger “Hvad er det, den smager så dejligt af?”, så er retten lykkedes. Hvis den smager for meget af citron, så har frugten overskredet sin funktion, som blot er at fremhæve smagen af alle de øvrige ingredienser. Den diskrete, delikate, piftgivende funktion. Prosecco DOC har iøvrigt en frisk syrlighed, der fint passer til “the carbs”, kulhydraterne, i pastaen. Kan købes med 10% rabat her:
http://shop.carlomerolli.dk/produkter/16-veneto/1401-2011-prosecco-di-treviso-doc-san-venanzio/
Citron, Amalfi, sfusato amalfitano...: men hvorfor ikke prøve med noget, som er mere nærliggende? Irma har p.t. nogle flotte Fejø-blommer, store og faste i kødet. OK, vi prøver. Ingredienser til to personer: fire store blommer, en tomat, et glas Prosecco (igen!), lidt chiliolie eller finthakket chili, en kaffeske tomatkoncentrat, lidt friskrevet Parmigiano, en kop friskhakket persille.
Hvis I har ramt forholdet blomme-chili godt og I hverken har overdrevet med Parmigiano eller Prosecco, i retten, kan I invitere vennerne til en omgang Spaghetti med Fejøblommesauce©. Hvis det gode resultat udebliver og I skulle blive drillet, kan I altid skyde skylden på mig .........
Når nu I har fået Prosecco nok, så er her et godt tilbud på nogle “Italiano classico”: Fire vine efter mit hjerte. Tre flasker af hver af nedenstående vine. For mig repræsenterer de den ægte italienske drikkestil. Vine der smager bedst til mad: vinder med lidt iltning og ved nærmere bekendtskab. Her i en prøvekasse til en særlig tiltalende prøvepris: 750,- kr. (almindelig pris 1.015,50 kr.). En rabat som henvender sig specielt til de nye Vinvenner, men alle kan have glæde af tilbuddet:
http://shop.carlomerolli.dk/produkter/34---tilbudskasser/1425-de-fire-musketerer/
Barbera d'Alba 2010 DOC Cascina Cucco (Piemonte) 95,- (ikke fadlagret)
http://shop.carlomerolli.dk/produkter/17-piemonte/1278-2010-barbera-dalba-doc-/
Chianti 2010 DOCG Majnoni (af øko druer) (Toscana) 85,- (ikke fadlagret)
http://shop.carlomerolli.dk/produkter/8-toscana/1119-2010-chianti-docg/
Zanovello 2009 Igt, Calustra (Veneto) 85,- kr.
http://shop.carlomerolli.dk/produkter/16-veneto/625-2009-zanovello-igt-/
Refosco Riserva 2008 DOC Latisana, Zaglia (Friuli) 73,50 kr.
http://shop.carlomerolli.dk/produkter/5-friuli-venezia-giulia/1350--2008-refosco-riserva-vigna-del-amanti-latisana-doc-/
Der er på nuværende tidspunkt stadig plads til en 18-20 deltagere. Se på indbydelsen her:
http://shop.carlomerolli.dk/produkter/36-vinsmagninger/
BARBI
Pojo og Arké er nu udsolgt. Resten haves.
Stadigvæk 25,- kr. flasken. Afhentnings- og rydoptilbud modtages gerne.
BAROLO 2008:
http://piu-rosso.blogspot.dk/2012/09/2008-cascina-cucco-barolo-cerrati.html
< Forrige | Næste > |
---|